Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

1979: Νέα χωροταξική μελέτη για τα Χανιά

Για τη συνάντηση στο δημαρχείο Χανίων, σχετικά με τον πολεοδομικό σχεδιασμό των Χανίων, παρουσία του Αντώνη Τρίτση διαβάζουμε στο φύλλο της 17ης Ιουλίου 1979.

Αναφέρει το ρεπορτάζ της εποχής «Την ανάγκη της ενεργού συμμετοχής των τοπικών φορέων στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών μελετών, επεσήμανε χθές ο πολεοδόμος κ. Τρίτσης κατά την διάρκεια σύσκεψης στην αίθουσα τού Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Τρίτσης ενημερώνοντας τον δήμαρχο και το Δημ. Συμβούλιο Χανίων για την χωροταξική μελέτη τής μείζονος περιοχής Χανίων (από Κολυμπάρι μέχρι Δράπανο) αναφέρθηκε στις προηγούμενες μελέτες του και επεσήμανε ιδιαίτερα πώς είναι αναγκαία η συμμετοχή του πληθυσμού της περιοχής στην υλοποίηση της κάθε μελέτης κι ότι χρειάζεται να πάψει η δυσπιστία που υπάρχει προς τους μελετητές, γιατί σήμερα τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον σωστό προγραμματισμό. Για το σκοπό αυτό θα επιδιωχθεί ή όσον το δυνατόν γρηγορότερη εφαρμογή της μελέτης ώστε να υπάρξουν σύντομα στην πράξη θετικά αποτελέσματα.
Η μελέτη την οποία έχει αναλάβει ο κ. Τρίτσης θα τελειώσει σε 18 μήνες (άρχισε από 15 Ιουνίου) και θα καλύπτει κάθε τομέα ανάπτυξης της περιοχής.
Με τον κ. Τρίτση συνεργάζονται τα γραφεία Κοτζιά – Σταματοπούλου (εδαφοτεχνικό), Αντωνόπουλος (λιμενολόγος) και τεχνικοί σύμβουλοι από αγγλικό γραφείο μελετών.
Ο κ. Τρίτσης αναφερόμενος στην παλιά μελέτη είπε, πώς είναι ικανοποιημένος γιατί αποδείχτηκε πώς στα κύρια σημεία της ήταν σωστή κι άντεχε στο χρόνο και ότι τυχόν λάθη διορθώθηκαν με την πείρα που αποκτήθηκε, κι ακόμη ότι ορισμένα σημεία της (εθνική οδός, λιμάνι κλπ) υιοθετήθηκαν. Ωστόσο για το ότι η μελέτη αυτή δεν βρήκε ουσιαστική εφαρμογή, το απέδωσε στην έλλειψη κοινωνικής δράσης που πρέπει να συνοδεύει τις μελέτες και κυρίως στο ότι «οι φορείς δεν παίξανε τον ρόλο τους». Τόνισε δε πώς πιστεύει ότι σήμερα ο ρόλος των τοπικών φορέων θα είναι περισσότερο ενεργός.
Ο κ. Τρίτσης είπε επίσης πώς σκοπός της σημερινής μελέτης είναι η οικονομική και κοινωνική πρόοδος των Χανίων, γι αυτό όλο το βάρος ρίχνεται στο πώς είναι δυνατόν να αναπτυχθεί στο μάξιμουμ η εγγενής παραγωγή, η οποία θα κρατήσει τον πληθυσμό στο Νομό.

Μέσα στα πλαίσια της μελέτης είναι φυσικά οι όροι δομήσεως, βιομηχανική περιοχή, τα βιοτεχνικά κέντρα, τα λιμάνια Χανίων και Σούδας κλπ.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα