Εσείς έχετε αναρωτηθεί πώς λειτουργούσε η λαϊκή αγορά στα Χανιά… 42 χρόνια πριν;
Όπως διαβάζουμε στο φύλλο της εφημερίδας της 16ης Μαΐου 1979 «Ανακοινώθηκε από τη Νομαρχία Χανίων αναμόρφωση παλιότερης απόφασης της σύμφωνα με την οποία ιδρύεται στα Χανιά μια λαϊκή αγορά που θα λειτουργεί στο χώρο δυτικά του κιν/φου “Ρεγγίνα” κάθε Τρίτη, Πέμπτη, και Σάββατο εκτός εάν συμπέσει μιά από τις ημέρες αυτές να είναι αργία εξαιρέσιμη, οπότε η λαϊκή αγορά μπορεί να λειτουργεί την προηγούμενη ημέρα της αργίας».
Στη συνέχεια του ρεπορτάζ αναφέρεται ο τρόπος λειτουργίας της λαϊκής αγοράς λέγοντας ότι «Η λειτουργία της θαρχίζει μια ώρα νωρίτερα από τα ομοειδή της καταστήματα και θα τελειώνει μιά ώρα αργότερα το μεσημέρι.
Στην λαϊκή αγορά μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους μόνοι οι παραγωγοί αγροτικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών κ.λπ. προϊόντων, οι πάσης φύσεως πωλητές (έμποροι, βιοτέχνες, επαγγελματίες κ.λπ.) και οι πάσης φύσεως πλανόδιοι πωλητές, που έχουν την σχετική άδεια της αστυνομικής αρχής».
Μάλιστα διευκρινίζεται ότι «οι συμμετέχοντες στην λαϊκή αγορά πρέπει να διαθέτουν τα προϊόντά τους λιανικώς κατ’ ευθείαν στη κατανάλωση. Η μεταπώληση χονδρικώς σε τρίτους, απαγορεύεται εκτός από την τελευταία ώρα της λειτουργίας της. Ολοι οι πωλητές υπόκεινται στις «περί πωλητών διατάξεις» και υποχρεούνται στην τήρηση των όρων εύρυθμης λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. Τα ποσοστά κέρδους πρέπει να είναι χαμηλώτερα κατά 3 τουλάχιστον μονάδες από αυτά που καθορίζονται από σχετική υπουργική απόφαση, ενώ τα προϊόντα τους πρέπει να είναι αποκλειστικά δικής τος παραγωγής.
Επίσης με την ίδια απόφαση απαγορεύεται:
– Η εμπορία κάθε είδους μέσα στη λαϊκή αγορά η κιβωτίων, πάγκων κλπ
– Η διάθεση ή και μεσολάβηση στη λιανική πώληση προϊόντων που μεταφέρονται από τρίτους εκτός αν είναι εκπρόσωποι παραγωγού κι έχουν την σχετική εξουσιοδότηση
– Η κυκλοφορία κάθε τροχοφόρου. Το μέγεθος του χώρου της λαϊκής αγοράς θα καθορίζεται από την αστυνομία σε συνεργασία με τον Δήμο και την Ενωση Γεωργικών Συν/σμων Χανίων, ενώ με απόφαση της Νομαρχίας μπορεί να αποβάλλεται από τη λαϊκή αγορά για χρονικό διάστημα μέχρις ένα μήνα κάθε πωλητής που:
– Δεν συμμορφώνεται στις καθοριζόμενες τιμές
– Παραβαίνει τις υγειονομικές, αστυκτηνιατρικές και αγορανομικές διατάξεις
– Πωλεί είδη ελλειποβαρή
– Διαθέτει νοθευμένα τρόφιμα ή ακατάλληλα για διατροφή
– Συμπεριφέρεται απρεπώς στους πελάτες ή στα όργανα του αγορανομικού ελέγχου
Τέλος όσοι πωλητές κάνουν μιά από τις παραπάνω παραβάσεις καθ’ υποτροπή μπορεί ν’ αποβάλλονται οριστικά απ’ τη λαϊκή αγορά».