21η Νοεμβρίου 1979 και όπως διαβάζουμε στο φύλλο εκείνης της ημέρας στα Χανιά είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το Πολυτεχνείο Κρήτης και το πώς το ήθελαν οι Χανιώτες.
Διαβάζουμε σχετικά «σύγχρονο και πρωτοπορειακό θέλουν οι Χανιώτες το Πολυτεχνείο Κρήτης, όπως τονίσθηκε για μιάν ακόμη φορά χθες από τοπικούς παράγοντες κατά την διάρκεια ενημερωτικής συσκέψεως που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία από τον υφυπουργό Παιδείας κ. Καρατζά και τον αναπληρωτή γεν. Διευθυντή Ανωτάτης Παιδείας κ. Γιασόγλου.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Νομάρχης κ. Χαραλαμπόπουλος, ο δημαρχών Χανίων κ. Χαριτάκης, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Καλαϊτζάκης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Τμήματος Δυτ. Κρήτης) κ. Κατσανεβάκης, ο μελετητής κ. Τρίτσης και άλλοι υπηρεσιακοί και τοπικοί παράγοντες.
Μετά την ενημέρωση που έγινε από τους κ.κ. Καρατζά και Γιασόγλου ο κ. Κατσανεβάκης ανέπτυξε βασικές θέσεις και παρατηρήσεις του Επιμελητηρίου που απηχούσαν και τις απόψεις των παριστάμενων εκπροσώπων της πόλης σύμφωνα με τις οποίες
– Πρέπει να δεθεί το Πολυτεχνείο με το τοπικό περιβάλλον
– Ανεξάρτητα από τις διαδικασίες αποκτήσεως του οικοπέδου να γίνει διεθνής διαγωνισμός ιδεών για την χωροταξική του μελέτη, ώστε όταν αποκτηθεί το οικόπεδο να υπάρχει έτοιμο ένα πλάνο για να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος
– Πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στους Ελληνες καθηγητές του εξωτερικού
– Να καθιερωθεί ευρύτερος τρόπος εκλογής των καθηγητών
– Να διδάσκουν και ξένοι καθηγητές και να καθιερωθεί μία ξένη γλώσσα
– Το Πολυτεχνείο να έχει ευρύ φάσμα σπουδών γιατί μ’ αυτό που έχει τώρα «δεν θα περπατήσει καθόλου»
– Οι Χανιώτες να είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν για τη δημιουργία ενός σωστού Πολυτεχνείου.
Εξάλλου, ο κ. Τρίτσης επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη σύνδεσης του Πολυτεχνείου με την πόλη των Χανίων κι ακόμη ότι το συγκεκριμένο διάταγμα για το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν ανταποκρίνεται σ’ όσα ο κ. Γιασόγλου είπε κατά την σύσκεψη.
Λείπει το ευρύ γνωστικό φάσμα και η ευέλικτη ακαδημαϊκή οργάνωση.
Τις παρατηρήσεις αυτές τις δέχθηκε ο κ. Υφυπουργός που υποσχέθηκε μιά καποια αναδιάρθρωση του Π.Δ.
Ο κ. Καρατζάς ενημέρωσε τους παριστάμενους στην αρχή της σύσκεψης για τα εξής:
– Η απόκτηση του πρώτου τμήματος του χώρου του Πολυτεχνείου έγινε και προωθείται η διαδικασία για τον υπόλοιπο
– Έχουν νομοθετηθεί διατάξεις για νέες βαθμίδες προσωπικού με πολλούς καθηγητές
– Θα επισπευσθεί η έκδοση διαταγμάτων για την συγκρότηση των πρώτων σχολών επί συγχρόνου βάσεως
Τέλος ο κ. Υφυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για τις εποικοδομητικές απόψεις των εκπροσώπων της πόλεως και τόνισε πώς η συνεργασία η οποία θα συνεχιστεί θα βοηθήσει για το καλύτερο αποτέλεσμα»