Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1979: Υποχρεωτική η χρήση ζωνών ασφαλείας

Για την υποχρεωτικότητα της χρήσης ζώνης ασφαλείας στα αυτοκίνητα διαβάζουµε στο φύλλο της εφηµερίδας της 25ης Νοεµβρίου 1977.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εποχής «όλα τα επιβατικά αὐτοκίνητα που έχουν τεθεί σε κυκλο- φορία από τις 17 ∆εκεµβρίου 1977 και µετά, πρέπει στα µπροστινά τους καθίσµατα να έχουν ζώνες ασφαλείας, ή έλλειψη τῶν ὁποίων αποτελεί παράβαση. Ακόµη από τον ∆εκέµβριο του 1979 θα εἶναι ὑποχρεωτικός ὁ έφοδιασµός ὅλων τῶν αὐτοκινήτων µέχρις 9 θέσεων µε ζώνες ασφαλείας, ἐνῶ ἀπό τήν ίδια ηµεροµηνία θά είναι ύποχρεωτική καί ἡ χρησιµοποίησή τους.
Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση του Τµήµατος Τροχαίας Χανίων µε την προτροπή πρός τους οδηγούς κι επιβάτες να συνηθίσουν από τώρα τη χρησιµοποίηση των ζωνών άσφαλείας, για την χρησιµότητα τῶν ὁποίων στην ανακοίνωση τῆς Τροχαί τας ἀναφέρονται τα ἐξῆς:
‘‘Οδηγοί και επιβάτες, Οι ζώνες ἀσφαλείας σε περίπτωση συγκρούσεων, συγκρατοῦν τὸν ἐπιβάτη και δέν επιτρέπουν πρόσκρουσή του σε αντικείµενα που βρίσκουνται µπροστά του. Επίσης και σε περιπτώσεις άνατροπῆς ἡ ἀλλαγῆς διευθύνσεως τοῦ αὐτοκινήτου.
Χάρις στην χρησιµοποίηση τῆς ζώνης άσφάλειας αποφεύγεται όµοια πρόσκρουση. Οι προσκρού- σεις αύτες είναι περίσσοτερο επικίνδυνες και πολλές φορές θανατηφόρες όταν γίνοντται σε σκληρά ή αίχµηρὰ ἀντικείµενα λ.χ. σε γωνίες αὐτοκινήτου, κλειδιά, στηρίγµατα καθρέπτου κ.λπ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ζώνη ασφαλείας ἐµποδίζει την έξοδο τοῦ ἐπιβάτου σε περίπτωση ἀνατροπής αὐτοκινήτου. Αγνοοῦν ὅµως ὅτι εἶναι προτιµώτερον να εύρεθεῖ κανείς σώος και δεσµευµέτης παρά νεκρός καὶ ἀδέσµευτος. Εκτός αὐτοῦ ἡ ἀποδέσµευσή του είναι εύκολη και διά τραυµατισµένο επιβάτη, ἀφοῦ ἐπιτυγχάνεται µε απλή πίεση ἐνός κοµβίου, ἀλλά καί η έξοδος εἶναι δυνατή στις περισσότερες περιπτώσεις,
Πολλοί ακόµη επικαλούνται την περίπτωση πυρκαγιας του αύτοκινήτου για να χαρακτηρίσουν τις ζώνες άσφαλείας ὡς ἐπικίνδυνες και αὐτοί λησµονούν ὅτι είναι σε πολύ καλύτερη θέση οδηγός ή επιβάτης που χρησιµοποιεί ζώνη ἀσφαλείας, δέν τραυµατίζεται καί ἀπελευθερώνεται πολύ εύκολα µόνος του ή από άλλον, πατώντας ένα κουµπί, ἀπό τὸν ὁδηγό ἢ ἐπι- βάτη που επειδή δεν χρησιµοποιεί ζώνη ασφαλείας τραυµατίζεται ή χάνει την ζωή του. Μή δίνετε σηµασία σε άνεύθυνες διαδόσεις που θέτουν σε αµφιβολία την χρησι µότητα της ζώνης ἀσφαλείας. Συνηθίσατε από τώρα να τις χρησιµοποιεῖτε. Οι ζώνες ασφαλείας σώζουν ζωές».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα