Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

1980: Μεσογειακό Γεωπονικό Ινστιτούτο θα λειτουργήσει στα Χανιά

Για την επικείμενη ίδρυση του Μεσογειακού Γεωπονικού Ινστιτούτου στα Χανιά διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας την 1η Μαΐου 1980.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εποχής «Μεσογειακό Γεωπονικό Ινστιτούτο ιδρύεται στην Ελλάδα από το Διεθνές Κέντρο Ανώτατων Μεσογειακών Σπουδών.
Το Μεσογειακό Γεωπονικό Ινστιτούτο θα έχει έδρα τα Χανιά και θα είναι παράρτημα του Διεθνούς Κέντρου Ανωτάτων Μεσογειακών Σπουδών, που έχει έδρα το Παρίσι και τελεί υπό την αιγίδα του Ο.Ο.Σ.Α και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παρόμοια παραρτήματα υπάρχουν στο Μπάρι της Ιταλίας, στη Σαραγόσα της Ισπανίας και στο Μομπελιέ της Γαλλίας».
Όπως πληροφορούμαστε στην συνέχεια «Βασικός στόχος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Μεσογειακών Σπουδών, που θα λειτουργήσει στην πόλη μας και στο οποίο θα διδάσκουν καθηγητές διαφόρων Πανεπιστημίων και κυρίως καθηγητές οι οποίοι διδάσκουν στα Ινστιτούτα του Μπέρι, του Μομπελιέ και της Σαραγόσα, θα είναι η παροχή μεταπτυχιακών σπουδών για την κατάρτιση στελεχών σε θέματα Μεσογειακών καλλιεργειών (ελαιοκομία), υποτροπικής δενδροκομίας (αβοκάντο) και κηπευτικών.
– Ως έδρα του Ινστιτούτου επελέγησαν τα Χανιά για τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που διαθέτει το Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Κρήτης, στον χώρο του οποίου θα στεγαστεί το Ινστιτούτο.
– Για τις σύγχρονες τεχνικές εγκαταστάσεις του Κέντρου Γεωργικής Έρευνας Κρήτης έχουν διατεθεί τελευταία σημαντικά χρηματικά ποσά.
– Διευκρινίζεται ότι το Μεσογειακό Ινστιτούτο θα είναι διεθνές και αυτόνομο ίδρυμα και σ’ αυτό θα φοιτούν πτυχιούχοι από χώρες της Μεσογείου και ειδικότερα από Αφρικανικές χώρες της Μεσογείου.
Το Κέντρο Γεωργικής Ερευνας Κρήτης έχει ενισχυθεί με κονδύλια από την υπηρεσία επιστημονικής έρευνας για τη μελέτη και ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων που αφορούν την Κρήτη αλλά και χώρες της Μεσογείου.
– Ετσι, το ιδρυόμενο “Μεσογειακό Γεωπονικό Ινστιτούτο” βρίσκει αξιόλογη υποδομή μέσων και επιστημονικού προσωπικού, ώστε να μην υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι θα προχωρήσει απρόσκοπτα στη μεγάλη αποστολή του για το καλό της Κρήτης, της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά και των άλλων μεσογειακών κρατών, σπουδαστές των οποίων θα ειδικευθούν στους επί μέρους τομείς του Ιδρύματος».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα