Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1980: Μεσογειακό Γεωπονικό Ινστιτούτο θα λειτουργήσει στα Χανιά

Πρωτοµαγιά του 1980 και στο φύλλο εκείνης της ηµέρας διαβάζουµε για την ίδρυση του ΜΑΙΧ.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εποχής: «‘‘Μεσογειακό Γεωπονικό Ινστιτούτο’’ ιδρύεται στην Ελλάδα από το ∆ιεθνές Κέντρο Ανώτατων Μεσογειακών Σπουδών.
Το Μεσογειακό Γεωπονικό Ινστιτούτο θα έχει έδρα τα Χανιά και θα είναι παράρτηµα του ∆ιεθνούς Κέντρου Ανωτάτων Μεσογειακών Σπουδών, που έχει έδρα το Παρίσι και τελεί υπό την αιγίδα του Ο.Ο.Σ.Α και του Συµβουλίου της Ευρώπης. Παρόµοια παραρτήµατα υπάρχουν στο Μπάρι της Ιταλίας, στη Σαραγόσα της Ισπανίας και στο Μοµπελιέ της Γαλλίας».
Όπως πληροφορούµαστε στην συνέχεια «Βασικός στόχος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Μεσογειακών Σπουδών, που θα λειτουργήσει στην πόλη µας και στο οποίο θα διδάσκουν καθηγητές διαφόρων Πανεπιστηµίων και κυρίως καθηγητές οι οποίοι διδάσκουν στα Ινστιτούτα του Μπέρι, του Μοµπελιέ και της Σαραγόσα, θα είναι η παροχή µεταπτυχιακών σπουδών για την κατάρτιση στελεχών σε θέµατα Μεσογειακών καλλιεργειών (ελαιοκοµία), υποτροπικής δενδροκοµίας (αβοκάντο) και κηπευτικών.
– Ως έδρα του Ινστιτούτου επελέγησαν τα Χανιά για τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που διαθέτει το Κέντρο Γεωργικής Ερευνας Κρήτης, στο χώρο του οποίου θα στεγαστεί το Ινστιτούτο.
– Για τις σύγχρονες τεχνικές εγκαταστάσεις του Κέντρου Γεωργικής Έρευνας Κρήτης έχουν διατεθεί τελευταία σηµαντικά χρηµατικά ποσά.
– ∆ιευκρινίζεται ότι το Μεσογειακό Ινστιτούτο θα είναι διεθνές και αυτόνοµο ίδρυµα και σ’ αυτό θα φοιτούν πτυχιούχοι από χώρες της Μεσογείου και ειδικότερα από Αφρικανικές χώρες της Μεσογείου.
Το Κέντρο Γεωργικής Ερευνας Κρήτης έχει ενισχυθεί µε κονδύλια από την υπηρεσία επιστηµονικής έρευνας για τη µελέτη και ανάπτυξη ειδικών προγραµµάτων που αφορούν την Κρήτη αλλά και χώρες της Μεσογείου.
– Ετσι, το ιδρυόµενο «Μεσογειακό Γεωπονικό Ινστιτούτο» βρίσκει αξιόλογη υποδοµή µέσων και επιστηµονικού προσωπικού, ώστε να µην υπάρχει καµµιά αµφιβολία ότι θα προχωρήσει απρόσκοπτα στη µεγάλη αποστολή του για το καλό της Κρήτης, της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά και των άλλων µεσογειακών κρατών, σπουδαστές των οποίων θα ειδικευθούν στους επί µέρους τοµείς του Ιδρύµατος».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα