Για μία σπουδαία ανακάλυψη, ενός μινωικού λαξευτού τάφου, στη Μίλατο διαβάζουμε στο φύλλο της 27ης Φεβρουαρίου 1980.
Αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ της εποχής «οικογενειακός τάφος λαξευτός της τρίτης υστερομινωικής εποτχής ή μετανακτορικής εποχής γνωστής και ως μυκιναϊκής περιόδου που χρονολογείται στο 13ο αιώνα με σημαντικά ευρήματα και ζωγραφική διακόσμιση αποκαλύφθηκε από την αρχαιολογική σκαπάνη στο χωριό Μίλατος Μιράμπελλου της Κρήτης.
Σε σχετική έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Κρήτης πρός τον υπουργό Πολιτισμού κ. Δ. Νιάνια αναφέρονται:
Στην ανακάλυψη του τάφου ή Αρχαιολογική Υπηρεσία οδηγήθηκε από μια τρύπα, που είχε ανοιχθεί τυχαία στο έδαφος ενός ἀγροῦ ἀπό ένα αγροτικό μηχάνημα. Ο θάλαμος εἶχε διαστάσεις 2.20 Επί 1.50 μ. και ήταν λαξευμένος από μαλακό βράχο (Κουσκούρα) Η είσοδος ήταν ακανόνιστα φτιαγμένη με ξερολιθικά. Μέσα στον τάφο ἡ ἀνασκαφὴ ἔφερε στο φως 3 πήλινες λάρνακες κιβωτιόσχημες. Οι δυο είχαν και το κάλυμμα τους. Πρόκειται για κοινό οικογενειακό τάφο. Μιά λάρνακα εἶχε τὰ ὀστά δυο νεκρῶν καί ἄλλη τριῶν.
Η ζωγραφική διακόσμηση τῶν λαρνάκων ἦταν πολὺ ἁπλὴ ἀλλά καί σβημένη. Από αυτές μία εἶχε ἀπέξω και 2 μικρά ανάγλυφα κεφάλια ταύρων,
Στην έκθεση τονίζεται ακόμα ότι τους νεκρούς συνόδευαν διάφορα ταφικά εκτερίσμα, του όπως δεκτρία αγγεία ή τεμάχια αγγείων από πηλό λίθο ή χαλκό μὲ ἀρχαιολογικό ἐνδιαφέρον που ιδιαίτερα τα παρουσίαζε ένα από τα λίθινα μὲ ἐγχάρακτη γραμμική διακόσμηση.
Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Αγίου Νικολά ου, από εργαστήριο τοῦ ὁποίου θα καθαριστούν, θα ανασυγκροτηθούν και θα μελετηθούν. Ο ιδιοκτήτης κ. Μανουσάκης που επέδειξε το χώρο θα πάρει τη νόμιμη αμοιβή»