Για την άφιξη του “ιστιοφόρου της Ευρώπης” στα ελληνικά νησιά τον Απρίλη του 1980 διαβάζουμε στο φύλλο της 29ης/4ου εκείνου του έτους.
Αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ της εποχής «στις 27 Απριλίου, ἔφθασε στον Πειραιά το «ιστιοφόρο τῆς Εὐρώπης». Επανδρωμένο με μια δυναμική ομάδα νέων ιστιοπλόων από τις 9 χῶρες τῆς Κοινότητας, τό σκάφος αὐτὸ ἐξοπλίστηκε ἀπό το Σύνδεσμο «ΣΕΙΛ ΦΟΡ ΓΙΟΥΡΟΠ» καί ἔκανε τὴ πρώτη εμφάνισή του στοὺς διεθνεῖς ἀγῶνες του Γύρου του Κόσμου το 1977)78, ὅπου κατέκτησε την τρίτη θέση.
Το ιστιοφόρο, που συμβολίζει και ονομάζεται «Συνθήκη τῆς Ρώμης», είναι Φορέας τοῦ μηνύματος τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ιδέας, ἔχει ὡς τώρα λάβει μέρος στην εξόρμηση για να γίνει γνωστή ή Ευρωπαϊκή Κοινότητα. πραγματοποιώντας ἐπισκέψεις σε διάφορα λιμάνια τῆς Εὐρώπης. Το σκάφος 13 τόννων, ἔχει μήκος 15,60 μ. και πλάτος 420 μ. Ναυπηγήθηκε στην Ολλανδία καί εἶναι ἀπό ἀλουμίνιο.
Ἡ ἐπίσκεψή του στην Ελλάδα, συνδυάζεται με μιά περιοδεία σὲ πολλά νησιά τῆς χώρας, στα πλαίσια ένός προγράμματος πληροφόρησης σχετικά με τα θέματα ενοποίησης τῆς Εὐρώπης. Τα νησιά που θα επισκεφθεί το «ΓΙΟΥΡΟΠ-1» (έπωνυμία καί ἀριθμός ἐγγραφῆς του στα ευρωπαϊκά νηολόγια εἶναι με τη σειρά προσέγγισης: Σύρος, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κρήτη (Ηράκλειο Χανιά), Ιθάκη, Κέρκυρα, καθώς καί δυό λιμάνια της ήπειρωτικῆς Ἑλλάδας ἡ Πάτρα καί τό Ναύπλιο.
Στο πρόγραμμα της περιοδείας προβλέπεται η διοργάνωση μιας σειρᾶς ἐκδηλώσεων σε κάθε λιμάνι για την ενημέρωση των κατοίκων τῆς περιοχής: προβολή ταινιών ὁμιλίες, συζητήσεις, κλπ, ποὺ θά πλαισιώνονται από στελέχη του γραφείου Αθηνῶν τῆς Ἐπιτροπῆς τῶν Εὐρωπαϊκών Κοινοτήτων καί ἀπό προσωπικότητες τοῦ ἑλληνικοῦ καί εὐρωπαϊκού χώρου.
Πρέπει να σημειωθεῖ ὅτι ἡ περιοδεία αὐτὴ ποὺ άποτελεῖ μιά συμβολή στην προσπάθεια πληροφόρησης τοῦ ἑλληνικοῦ κοινοῦ πάνω στα θέ ματα τῆς Εὐρωπαϊκῆς Κοινότητας, έχει ιδιαίτερη σημασία, μέ τήν ἐπικείμενη ένταξη τῆς χώρας στην ΕΟΚ».
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.