15.4 C
Chania
Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025

1986: Άρχισαν οι παρατηρήσεις του Κοµήτη Χάλεϋ από το Αστεροσκοπείο Κρήτης

39 χρόνια πριν το Αστεροσκοπείο Κρήτης βρισκόταν στα πρώτα του βήµατα και όπως διαβάζουµε στο φύλλο της εφηµερίδας της 30ης Μαρτίου 1986, είχαν γίνει οι πρώτες παρατηρήσεις του κοµήτη Χάλεϊ.

Αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ της εποχής «έγιναν οι πρώτες παρατηρήσεις του Κοµήτη Χάλεϋ από το αστεροσκοπείο στη κορυφή Σκίνακα (1750 µ. υψόµετρο) του Ψηλορείτη (Φωτογραφία). Ο κοµήτης που ήταν ασθενώς ορατός και µε γυµνό µάτι παρατηρήθηκε από τηλεσκόπιο στο οποίο ήταν προσαρµοσµένη ειδική ηλεκτρονική κάµερα και σύστηµα µαγνητοσκόπησης. Οι παρατηρήσεις θα συνεχιστούν µέχρι τα µέσα Απριλίου, µε µερικές µέρες διακοπή την τελευταία εβδοµάδα του Μαρτίου (οπότε εµποδίζονται από το φώς του φεγγαριού). Για τις παρατηρήσεις βρίσκονται στο Αστεροσκοπείο Γερµανοί επιστήµονες και τεχνικοί του Ινστιτούτου MAX PLANCK διαστηµικής Φυσικής.
Την εβδοµάδα 9-16/3/86 αφίχθη και εγκατεστάθη ο νέος θόλος του Αστεροσκοπείου ως και το τηλεσκόπιο µε τον ηλεκτρονικό εξοπλισµό του που είχαν καθυστερήσει τρείς βδοµάδες λόγω της απεργίας των φορτηγών.
Ως γνωστό το Αστεροσκοπείο στο Σκίνακα δηµιουργήθηκε στο πλαίσιο της επιστηµονικής συνεργασίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης και του Ερευνητικού Κέντρου Κρήτης µε το Ινστιτούτο ΜAX PLANCK διαστηµικής φυσικής

Οι παρατηρήσεις του κοµήτη του Χάλεϋ αποτελούν µεν ένα σηµαντικό γεγονός και επιτάχυναν πολύ την κατασκευή του, όµως το Αστεροσκοπείο θα χρησιµοποιείται για πολλά άλλα ερευνητικά προγράµµατα και για την εκπαίδευση των φοιτητών του Πανεπιστηµίου Κρήτης στις σύγχρονες µεθόδους της Αστρονοµίας.

Τα εγκαίνια του Αστεροσκοπείου έχουν προγραµµατισθεί για τις 12 Απριλίου µε δυνατότητα παρατήρησης του Κοµήτη Χάλεϋ λίγο µετά τα µεσάνυχτα. Λόγω του ότι οι θέσεις του Κοµήτη και γης ως πρός τον ήλιο καθώς και µεταξύ τους µεταβάλλονται, ο Κοµήτης που αυτές τις µέρες είναι ορατός πρωινές ώρες κοντά στον νοτιοανατολικό ορίζοντα προοδευτικά µέχρι τα µέσα Απριλίου θα εµφανίζεται πιο νωρίς τη νύχτα και πρός τα νότια – νοτιοδυτικά. Επειδή το µέγιστο ύψος του Κοµήτη πάνω απ’ τον ορίζοντα της Κρήτης στο παραπάνω χρονικό διάστηµα δεν θα – ξεπεράσει τις 18 µοίρες, για να παρατηρηθεί µε γυµνό µάτι πρέπει ο ουρανός κοντά στον ορίζοντα να είναι καθαρός και απόλυτα σκοτεινός. Φωτογραφίες του κοµήτη θα δοθούν εντός της εβδοµάδας στη δηµοσιότητα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα