Εσείς γνωρίζετε ότι η βιβλιοθήκη του σπουδαίου ποιητή Γιώργου Σεφέρη είχε παραχωρηθεί στην Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηρακλείου.
∆ιαβάζουµε σχετικά στο φύλλο της 12ης Μαρτίου 1986 «Mια αρκετά σηµαντική και πλούσια βιβλιοθήκη, τη ‘‘Βιβλιοθήκη Γιώργου και Μάρως Σεφέρη’’ απόκτησε η Βικέλαια Βιβλιοθήκη Ηρακλείου.
Η συµφωνία για την παραχώρηση της Βιβλιοθήκης υπογράφτηκε χθές στο Ηράκλειο από την κ. Μάρω Σεφέρη και τον κ. Νίκο Γιανναδάκη Έφορο της Βικέλαιας ∆ηµοτικης Βιβλιοθήκης.
Η Βιβλιοθήκη Μάρως και Γιώργου Σεφέρη αριθµεί 6.000 περίπου τόµους, των οποίων οι σελίδες είναι σηµειωµένες ἢ σχολιασµένες από τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη γεγονός που η συστηµατική έρευνά του θα φωτίσει πολλές πτυχές του Σεφερικου έργου. Επίσης, πολλά από τα βιβλία της Βιβλιοθήκης Σεφέρη είναι µε αφιερώσεις από διάφορους συγγραφείς πρός το Γιώργο και τη Μάρω Σεφέρη, ενώ αλλα συγκαταλέγονται στην κατηγορία των σπάνιων βιβλίων.
Τέλος πρέπει να προστεθεί ότι τα βιβλία της Βιβλιοθήκης Γιώργου και Μαρως Σεφέρη είναι κυρίως λογοτεχνικά και ιστορικά και ότι έχουν επιλεγεί µε τα υψηλά κριτήρια ποιότητας που χαρακτήρισαν πάντα τις επιλογές του Γιώργου και της Μάρως Σεφέρη. Η βιβλιοθήκη Γιώργου και Μάρως Σεφέρη θα στεγαστεί στην αίθουσα ‘‘Θεοτοκόπουλος’’ αφού πρώτα γίνει η απαραίτητη διαρρύθµιση και κατασκευαστούν κατάλληλες για την τοποθέτηση των βιβλιοθήκες.
Οι εργασίες αυτές θα ολοκληρωθούν µέσα σε 4 µήνες από σήµερα. Επίσης η κ. Μάρω Σεφέρη παραχώρησε στη Βικελαία ∆ηµοτική Βιβλιοθήκη το δικαίωµα έκδοσης του καταλόγου των βιβλίων της βιβλιοθήκης Γιώργου και Μαρως Σεφέρη – έκδοση που θα πραγµατοποιηθεί µέσα στο 1986.
Οι λόγοι που ώθησαν την κ. Μαρω Σεφέρη να προβεί σ’ αυτή τη δωρεά είναι:
Η επιθυµία της να διαφυλαχθεί µε τον πρέποντα τρόπο η βιβλιοθήκη του ποιητή Γιωργου Σεφέρη.
Η αγάπη που έτρεφε ό ποιητής Γιώργος Σεφέρης για την Κρήτη και τα µεγάλα λογοτεχνικά της έργα (για τον Ερωτόκριτο)».