Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, 2024

1991: ΣΟΒ. ΕΝΩΣΗ ΤΕΛΟΣ

Η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης οριστικοποιήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1991 καθώς εκείνη την ημέρα η άνω βουλή του Ενωσιακού Ανώτατου Σοβιέτ ψήφισε την κατάργησή της.

Ωστόσο, λίγες μέρες νωρίτερα, στις 21 Δεκεμβρίου του 1991, εκπρόσωποι των 11 από τις 12 δημοκρατίες (όλες εκτός από τη Γεωργία) υπέγραψαν το Πρωτόκολλο της Άλμα-Άτα, το οποίο επιβεβαίωσε τη διάλυση της Ένωσης και ίδρυσε επίσημα Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών.

Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ που φιλοξενείται στο πρωτοσέλιδο της 22ας Δεκεμβρίου 1991 «ανησυχία επικρατεί σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με τον ασφαλή έλεγχο των 30.000 πυρηνικών όπλων που βρίσκονται διασκορπισμένα στο έδαφος της Σοβιετικής Ενωσης, μετά την διαφωνία των ηγετών των 11 δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ που συναντήθηκαν χθες στην Αλμα Ατα.

Οι ηγέτες των 11 δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης υπέγραψαν χθες το μσεημέρι στην πρωτεύουσα Αλμα Ατα του Καζακστάν τις συμφωνίες, που καθορίζουν τις δομές της νέας Κοινοπολιτείας των ανεξάρτητων κρατών, βάζοντας και επίσημα τέρμα στην ύπαρξη της ΕΣΣΔ, δήλωσε εκπρόσωπος της προεδρίας του Καζακστάν.

Σε μια φανερή ένδειξη διαφωνίας, οι έντεκα ηγέτες της «Κοινοπολιτείας» ανέβαλαν την οριστική απόφαση για τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων ως τις 30 Δεκεμβρίου και περιορίστηκαν να υπογράψουν ένα πρωτόκολλο για μια ενιαία προσωρινή διοίκηση.

Το θέμα της άμυνας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα προς επίλυση από τα μέλη της «Κοινοπολιτείας» και σοβαρό παράγοντα διεθνούς ανησυχίας.

Ο στρατάρχης Εβγένι Σαποζνίκοφ θα είναι προσωρινά ο στρατιωτικός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αναφέρεται στο ντοκουμέντο για την ίδρυση της Κοινοπολιτείας των ανεξάρτητων κρατών, που υπέγραψαν χθες στην Αλμα Ατα οι ηγέτες 11 δημοκρατιών.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, καταργείται το αξίωμα του Σοβιετικού υπουργού Αμυνας – θέση που κατείχε μέχρι τώρα ο Σαποζνίκοφ.

Η Ουκρανία και η Λευκορωσία θα υποστηρίξουν το αίτημα της Ρωσίας να αναλάβει τη θέση της Σοβιετικής Ενωσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε χθες εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καζακστάν.

Ο εκπρόσωπος του Καζακστάν, Σεϊτζάζι Ματάγιεφ πρόσθεσε ότι η συμφωνία της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας στην ρωσική πρόταση επιτεύχθηκε στη διάρκεια των συνομιλιών στην Αλμα Ατα για το σχηματισμό της νέας Κοινοπολιτείας των ανεξάρτητων κρατών, που θα αντικαταστήσει τη Σοβιετική Ενωση.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Οι έντεκα από τις δώδεκα εναπομείνασες σοβιετικές δημοκρατίες που συμφώνησαν χθες στην Αλμα Ατα ότι μια «Κοινοπολιτεία» θα είναι το πολιτειακό σχήμα που θα διαδεχθεί τη Σοβιετική Ενωση, είναι: Η Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία -οι τρεις σλαβικές δημοκρατίες που ίδρυσαν την «Κοινοπολιτεία» – και άλλες οκτώ που αποφάσισαν χθες να προσχωρήσουν σ’ αυτή: το Καζακστάν, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Κιργιζία, η Μολδαβία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν.

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Σοβιετικός υπουργός Αμυνας Εβγκένι Σαποσνίκοφ. Η Γεωργία, η μόνη σοβιετική δημοκρατία που μένει έξω από την «Κοινοπολιτεία» είχε στείλει παρατηρητές στην Αλμα Ατα»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα