Η έρευνα «για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των πολυεθνικών θα πρέπει να είναι ο στόχος του εκπαιδευτικού κινήματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Αυτό μεταξύ άλλων επισημάνθηκε κατά την πρώτη ημέρα του “19ου αντιπολεμικού διήμερου” που συνεχίζεται και σήμερα στο χώρο του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας.Ο καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο κ. Γιώργος Κάργας σχολίασε πως «έχουμε ένα πλήρη κατακερματισμό των γνωστικών αντικειμένων . Ο κατακερματισμός αυτός δεν γίνεται με κριτήριο της διαίρεση της επιστήμης αλλά τις ανάγκες της αγοράς κάτι που θα έχει άμεση αντανάκλαση και στα εργασιακά δικαιώματα. Όλο και περισσότερο τα πτυχία αντιστοιχούν σε καταρτίσεις και όχι σε βασική και σε βάθος γνώση του επιστημονικού αντικειμένου».
Στο θέμα της έρευνας στα πανεπιστήμια αναφέρθηκε η κ. Αναστασία Ευστράτογλου από το σωματείο εργαζομένων στην έρευνα και τη διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα κληθείσα να σχολιάσει γιατί είναι αρνητική η εισαγωγή των ιδιωτικών εταιρειών στα πανεπιστήμια και η χρηματοδότηση της έρευνας παρατήρησε πως «αυτό γίνεται εντατικά τα τελευταία 10 χρόνια. Θα έπρεπε λοιπόν με βάση την λογική αυτών που υποστηρίζουν αυτή την πολιτική να είχαν αυξηθεί οι θέσεις εργασίας και οι χρηματοδοτήσεις ενώ έχει γίνει το ακριβώς αντίθετο. Τα οργανικά κενά τεράστια, οι προκηρύξεις είναι όλο και λιγότερες και καλύπτονται μέσω επισφαλών σχέσεων εργασίας που είναι υπο- αμειβόμενες και χωρίς δικαιώματα εξέλιξη καταστροφική για τον κόσμο που εργάζεται στα πανεπιστήμια. Επίσης η είσοδος των εταιρειών όπως έχουμε δει καθαρά την τελευταία 10ετία δεν συμβάλλει καθόλου στην πρόοδο της επιστήμης και της γνώσης και δεν στηρίζει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες».
Το “19ο αντιπολεμικό διήμερο” συνεχίζεται με συζήτηση για τον πόλεμο, συναυλίες, ενώ στο χώρο του φεστιβάλ λειτουργούν περίπτερα, βιβλιοπωλείο, μπαρ.