Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025

1η Οκτωβρίου – Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων – Θα φθάσουμε τα 100;

«Ο,τι βλέπει ένας ηλικιωμένος καθισμένος, δεν τα βλέπει ένας νέος όρθιος».
Αφρικανική παροιμία

Oσοι αμφισβητούν την αλήθεια που κρύβει η προβοκατόρικη αφρικανική παροιμία δεν έχουν παρά να στοχαστούν επεισόδια της καθημερινότητας μας. Να φορέσουν τον μανδύα του αδέκαστου κριτή και να καταγράψουν πράξεις άδικες, αλόγιστες, χωρίς ίχνος προνοητικότητας. Συζητούσαμε, προ ημερών, ότι δυστυχία σήμερα δεν είναι μόνο να σου λείπουν βασικά εφόδια για τη διαβίωση και την περίθαλψή σου… Δυστυχία είναι να βλέπεις το γκρίζο, τις αστοχίες των στείρων, την έλλειψη προοπτικής και αισιοδοξίας.
Δυστυχία είναι να θεωρούν ότι είσαι πολίτης άλλης κατηγορίας, να σε αφήνουν αβοήθητο, όταν οφείλουν να σε προστατεύουν.                                                                                                                   Το σημερινό σημείωμα είναι αφιερωμένο στα άτομα της 3ης και 4ης ηλικίας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας μέρας ηλικιωμένων.

Αν τα Χανιά ήταν πόλη φιλική…
Χανιώτες και επισκέπτες ηλικιωμένοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα τους.  Αν τα Χανιά ήταν μια πόλη προσεκτικά σχεδιασμένη και για τους ηλικιωμένους θα δημιουργούσε επιπλέον εισόδημα από τους επισκέπτες μας και περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης.
Πολλά μέτρα και έργα, μικρά ή μεγάλα μπορούν να γίνουν για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των ηλικιωμένων. Αναφέρω ενδεικτικά…
• Χαμηλότερα ναύλα για άτομα άνω των 65 ετών σε όλα τα μέσα μεταφοράς, εκτός από τα ταξί.
• Μειωμένο εισιτήριο για ηλικιωμένους σε όλα τα θεάματα, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Η καθιέρωση δωρεάν εισόδου για άτομα άνω των 65, στον Δημοτικό Κινηματογράφο αξίζει συγχαρητήρια. Ο κινηματογράφος μας γέμισε θεατές φέτος.
• Φροντίδα για ηχητικά φανάρια, πεζοδρόμια χωρίς λακκούβες, ράμπες ελεύθερες, ορατές διαγραμμίσεις στις διαβάσεις…
Ο φόβος των ηλικιωμένων είναι να διασχίσουν τους δρόμους της πόλης, αφού όλοι έχουν γίνει “ταχείας κυκλοφορίας”. Προ ημερών, μια γειτόνισσα με παρακάλεσε να την πάω σπίτι της αλλά να την αφήσω στην πόρτα της «Να μη βάλω σε μπελά κανένα οδηγό», μου είπε.
• Μέριμνα για μεγαλύτερα γράμματα σε πινακίδες στα καταστήματα τροφίμων, εύληπτες οδηγίες σε κάθε έντυπο και λογαριασμοί χωρίς ψιλά γράμματα.
• Μη χρήση Αγγλικών λέξεων στα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. Αναρωτιέμαι αν  έχουν κάνει τάμα ορισμένοι ψευδό-αγγλόφωνοι παρουσιαστές να πετούν μια Αγγλική λέξη σε κάθε δεύτερη πρόταση τους…
• Να λειτουργήσει άμεσα το Κέντρο Υγείας Χανίων που θα ανακουφίσει τους ανήμπορους Χανιώτες  που στερούνται το δικαίωμα της περίθαλψης. Για να ολοκληρωθεί το έργο που ξεκίνησε επί Δημαρχίας Σκουλάκη απαιτείται η προμήθεια του εξοπλισμού και η πρόσληψη προσωπικού. Λένε ότι για τον εξοπλισμό υπάρχουν τα κεφάλαια…
Αν δεν υπάρχουν χρήματα για προσλήψεις, θα ήταν άραγε δυνατόν να λειτουργήσει για λίγους μήνες με εθελοντές ιατρούς και νοσηλευτές;

Θα φτάσουμε τα 100;
Σε φετινή συνέντευξή του ο γηραιότερος εν ζωή (σύμφωνα με τον οργανισμό Guinness) άνθρωπος, ο Israel Kristal δήλωσε:
«Είμαι 113 ετών επειδή τρώγω για να ζω, κι όχι να ζω για να τρώγω».
Τα στοιχεία που δημοσιεύει το έγκυρο περιοδικό Scientific American -τεύχος Σεπτεμβρίου- είναι αντικρουόμενα. Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά 25%.  Στα πειραματόζωα συμβαίνει το αντίθετο, κάποια επιζούν μέχρι και 40% περισσότερο σε συνθήκες στέρησης. Επιστήμονες έχουν ήδη εντοπίσει τις ουσίες που αναστέλλουν τη γήρανση σε ζώα και μικρό-οργανισμούς και προσδοκούν ότι στην επόμενη 5ετία θα γνωρίζουν το μέγεθος της αποτελεσματικότητάς τους.
Το ερώτημα πλέον είναι αν θα είμαστε υγιείς υπερήλικοι. Δημογράφοι παρατηρούν ότι: «Καταγράφεται δραματική αύξηση των ατόμων -1 στους 9 άνω των 65 ετών- που πάσχουν από Αλτσχάιμερ στις Η.Π.Α. Στα 80 έτη η εξάπλωση της νόσου είναι γενικευμένη. Η λύση είναι να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής και ταυτόχρονα να περιορίσουμε τα χρόνια που ένα άτομο θα νοσήσει». Μας λένε, να μιμηθούμε τον τρόπο ζωής του Israel Kristal που έχει μυαλό ξυράφι, λέει αστεία και του αρέσει να συζητά. Φυσικό είναι, αν έχεις περάσει από το Αουσβιτς και έχεις 20 δισέγγονα όλο και κάποιον θα έχεις να συζητάς για τις περιπέτειες σου.

Θυμηθείτε το ερχόμενο Σάββατο…
Να απορρίψετε τα στερεότυπα που έχουμε για τους ηλικιωμένους και να τους χαιρετήσετε στη γειτονιά με μια γκαρδιακή Καλημέρα.
Να κάνετε μια σφικτή αγκαλιά παππούδες, γιαγιάδες, θείους και θείες.
Ζητείστε να σας πουν μια αληθινή ιστορία από τη ζωή τους. Θα χαρούν περισσότερο από το να τους δώσετε ένα δώρο.
Δώρο για κάθε ηλικιωμένο μας είναι η επικοινωνία, η αγάπη κι η προσοχή που τους χαρίζουμε στην καθημερινότητα τους.

*Συγγραφέας, μέλος της Γ.Σ. της Ελληνικής Επιτροπής της Γιούνισεφ
Πτυχιούχος Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού,
Master Εκπαίδευσης στην Δια Βίου Μάθηση
Επικοινωνία: polygnosi@gmail.com, 2821040400, facebook: polygnosi


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα