Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

1η Παγκρήτια Συνάντηση Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.)

Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε) από όλη την Κρήτη είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να παρουσιάσουν δράσεις τους στην 1η Παγκρήτια Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου. Την ημερίδα, με θέμα «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Καινοτομίες στην Εκπαιδευτική Πράξη», διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης μετά από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Απασχόλησης Γιάννη Παρασύρη.
Τις εντυπώσεις της από την 1η  Παγκρήτια Συνάντηση καταγράφει με ευαισθησία η εκπαιδευόμενη του Β΄ κύκλου του Σ.Δ.Ε. Χανίων Ελένη Σγουράκη αλλά και από καρδιάς εξομολογείται τι έχει αποκομίσει από την επιστροφή της στα θρανία:
‘’ Όταν ενημερωθήκαμε από τον διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς μας για μια συνάντηση όλων των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας της Κρήτης στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι θα ήθελα να είμαι εκεί και να παρακολουθήσω την όλη διοργάνωση από κοντά. Παρότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός μας είχε μεγάλη συμμετοχή από όλα τα σχολεία. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία γεμάτη θετική ενέργεια από όλους, φορείς, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους.
Οι εκπαιδευόμενοι των ΣΔΕ Κρήτης παρουσίασαν διάφορα σχέδια δράσης (projects). Θα ήθελα να σταθώ περισσότερο στο βιντεάκι του Ηρακλείου με τον τίτλο ‘’Άνθρωποι μονάχοι’’, ένα από τα πιο δυνατά και συγκλονιστικά σχέδια δράσης. Το επόμενο ήταν από το Κατάστημα Κράτησης Αγυιάς. Άνθρωποι που ούτε τη γλώσσα μας ούτε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας γνωρίζουν γιατί είναι μετανάστες. Με συγκλόνισε το παλικάρι που τραγούδησε τόσο όμορφα με τη βελούδινη φωνή του ένα ελληνικό τραγούδι, στη γλώσσα του βέβαια, και η οικογένειά του το είδε -μέσω youtube- μετά από 3 χρόνια!
Χαίρομαι που στην πρώτη συνάντηση των ΣΔΕ  Κρήτης ήμουν παρούσα. Μακάρι να γίνει θεσμός, όπως ειπώθηκε στο αμφιθέατρο από τους εκπροσώπους εκπαιδευτικούς και τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας. Η συνέχεια της εκδρομής μας ήταν στο κέντρο του Ρεθύμνου, στην παλιά πόλη, για φαγητό, ποτό και καφεδάκι. Η επιστροφή είχε πειράγματα, τραγούδι, γέλια και λίγη στεναχώρια που τέλειωσε αυτή η όμορφη Κυριακή.
Η συνάντηση  των ΣΔΕ μου έδωσε δύναμη για να συνεχίσω το ταξίδι μου στη γνώση και στο όνειρο που εδώ και δύο χρόνια έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Κλείνοντας φέτος τη σχολική χρονιά –πρώτα ο Θεός- με υγεία, θέλω να έχω καταφέρει να πάρω στις αποσκευές μου όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες από τα δρώμενα που συμμετέχουμε. Εύχομαι και ελπίζω να μην κλείσω αυτόν τον κύκλο αλλά να προσθέσω και τον επόμενο στον στόχο μου, το Λύκειο. Αλλά και πάλι, αν δε τα καταφέρω να συνεχίσω, έχω πάρει αυτά τα δύο χρόνια τόσα πολλά, θεωρώ, από γνώσεις, εμπειρίες και φιλίες που δε θα αισθάνομαι πια αυτό το τεράστιο κενό που είχα μέσα μου σαν απωθημένο που δεν είχα την ευκαιρία να συνεχίσω το σχολείο. Ένα μέρος το έχω ήδη καλύψει με τη βοήθεια της οικογένειας μου, των φίλων και συγγενών και προπάντων των εκπαιδευτικών μας. Γιατί η δική τους στήριξη και παρότρυνση, υπομονή και κατανόηση ήταν καταλυτική.
Όλοι εμείς είμαστε στα ΣΔΕ και παλεύουμε, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, για την ολοκλήρωση του καλύτερου δυνατού στόχου. Προσωπικά, όσο ζω, ελπίζω για το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορώ να πετύχω κάτω από σοβαρές δυσκολίες και αντίξοες καταστάσεις. Αισθάνομαι ευλογημένη με όλα αυτά που έχω καταφέρει στη ζωή μου. Έστω και με τις λιγοστές μου γνώσεις και χωρίς πτυχία και διδακτορικά στο βιογραφικό μου.’’
Η Ελένη είναι μία μόνο από τους ενήλικες της Κρήτης που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και ο πηγαίος λόγος της αναφορικά με τη φοίτησή της, χωρίς αμφιβολία, δικαιώνει τη λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Στην Κρήτη λειτουργούν ήδη 8 δομές και φοιτούν σε αυτές πάνω από 600 εκπαιδευόμενοι, υπάρχει, ωστόσο, ανάγκη επέκτασης του θεσμού με τη δημιουργία νέων παραρτημάτων ώστε ακόμα περισσότεροι ενήλικες χωρίς απολυτήριο Γυμνασίου να έχουν την ευκαιρία να επανασυνδεθούν με τη μαθησιακή διαδικασία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής τους.
Επιστρέφοντας στην Παγκρήτια Συνάντηση, πράγματι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες περισσότεροι από 300 εκπαιδευτικοί και μαθητές από όλους τους νομούς της Κρήτης, από το Καστέλι μέχρι την Ιεράπετρα και τη Σητεία, έδωσαν το παρών στη συνάντηση προκειμένου να παρουσιάσουν μερικά μόνο από τα σχέδια δράσης (projects) που υλοποιούνται στα Σ.Δ.Ε. Η θεματολογία ποικίλη, από παραδοσιακά επαγγέλματα που χάνονται και ελληνικούς χορούς μέχρι τροχαία ατυχήματα και οδική ασφάλεια. Προβληματισμό εξάλλου και έντονη συγκίνηση προκάλεσαν ολιγόλεπτα βίντεο που αναφέρονταν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι μετανάστες, οι τρόφιμοι ψυχιατρικών ιδρυμάτων ή οι κρατούμενοι σωφρονιστικών καταστημάτων. Η ημερίδα έκλεισε με σύντομη ιστορική αναδρομή της πόλης του Ρεθύμνου από την ξεναγό κ. Πετρούλα Βαρθαλίτου, καθώς η προγραμματισμένη ξενάγηση ακυρώθηκε λόγω καιρού.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Γεωργαλής, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Ρεθύμνου Γιάννης Μαρκαντές καθώς επίσης και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Κώστας Σπανουδάκης. Η δε επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Ελένη Κατσαρού, στην ομιλία της, αναφέρθηκε με ζέση στις εκπαιδευτικές και κοινωνικές καινοτομίες των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Η ημερίδα ήταν συνδιοργάνωση όλων των Σ.Δ.Ε. Κρήτης και του Αντιπεριφεριάρχη Γ. Παρασύρη ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Διευθύντρια του Σ.Δ.Ε. Ρεθύμνου Ειρήνη Αντωνίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα