Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Πανηγύρισε η εκκλησία του Αγίου Θεράποντα στο Νιο Χωριό

H εκκλησία του Αγίου Θεράποντα στο Νιο Χωριό Αποκορώνου πανηγύρισε το βράδυ της Παρασκευής παρουσία αρκετών προσκυνητών. Η πανηγυρική ακολουθία του Εσπερινού, η λιτανεία της Αγίας Εικόνας και τεμαχίων ιερού λειψάνου μέχρι την κεντρική πλατεία του χωριού, τελέστηκε από ιερατικό συλλείτουργο με παλιούς και νέους ιερείς ομόρων Ενοριών.


Στο ψαλτήρι απέδιδαν ύμνους μια θαυμάσια καλλικέλαδη παρέα ιεροψαλτών.
«Ο Ιερός Ναός» τόνισε στο κήρυγμά του ο πρωτοπρεσβύτερος Λεωνίδας Ηλιάκης «θεμελιώθηκε πριν από 45 περίπου χρόνια όταν εκείνη την περίοδο ήμουν νέος κληρικός εδώ και τελείωσε πολύ γρήγορα με την οικονομική συνεισφορά κατοίκων του χωριού και όχι μόνο. Το οικόπεδο που κτίσθηκε η εκκλησία και κοσμεί την περιοχή, δωρίσθηκε από την μακαριστή Ειρήνη Μπριλάκη».
Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού και την λιτανεία που ακολούθησε μέχρι την κεντρική πλατεία του όμορφου χωριού.

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

Για τον Άγιο Θεράπων διαβάζουμε στον Ορθόδοξο Συναξαριστή:
«Από που καταγόταν ο Άγιος Θεράπων δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Κατ’ άλλους καταγόταν από την Ανατολή, «ἐκ τῆς Ἑῴας» όπως σημειώνει ο Άγιος Ανδρέας Κρήτης και κατ’ άλλους «ἐκ τῆς τῶν Ἀλαμάνων χώρας», δηλαδή από περιοχή της σημερινής Γερμανίας.

Τον ακριβή χρόνο της γεννήσεως του τον αγνοούμε παντελώς. Από πληροφορίες που μας παρέχουν τα διάφορα συναξάρια, όπως π.χ. η δράση του κατά της αίρεσης του θεοπασχητισμού και της εικονομαχίας, μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε πως ο Άγιος Θεράποντας έζησε τον 7ο ή αρχές του 8ου μ.Χ. αιώνα, όχι όμως μετά το 740 μ.Χ., ημερομηνία που κοιμήθηκε ο Άγιος Ανδρέας Κρήτης, ο Ιεροσολυμίτης, ο οποίος – πιθανότατα κατά το τέλος της ζωής του – εκφώνησε θαυμάσιο εγκωμιαστικό λόγο προς τιμή του Αγίου Θεράποντος.

Η αγιογραφία μας, τον ιστορεί ότι άνηκε στην τάξη των μοναχών, εκείνων πού απαρνούνται στ’ αλήθεια το δικό τους θέλημα και κουβαλάνε ευχάριστα το σταυρό του Κυρίου.

Η παράδοση, αναφέρει ότι ο Θεράπων έζησε ένα διάστημα στα Ιεροσόλυμα και στην συνέχεια έγινε επίσκοπος Κιτίου στην Κύπρο. Εκεί, συνέχισε να τελεί θαύματα και να ποιμαίνει τον λαό μέχρι που τελείωσε μαρτυρικά η ζωή του, όταν τον κατέσφαξαν πάνω στην Αγία Τράπεζα την ώρα που λειτουργούσε Άραβες πειρατές.

Το τίμιο λείψανο του, μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αρχικά στον Ναό της Θεοτόκου στις Βλαχέρνες και στην συνέχεια σε ναό που έφερε το όνομα του. Σήμερα, εντός των τειχών της Κωνσταντινούπολης, υπάρχει μικρό εκκλησάκι-προσκύνημα, όπου αναβλύζει μύρο και πραγματοποιεί θαύματα, σ’ αυτούς που προστρέχουν σ’ αυτό με ειλικρινή πίστη.

Άγια λείψανα του Αγίου Θεράποντος φυλάσσονται στην Κοινοβιακή Ιερά Μονή Ζωγράφου του Αγίου Όρους, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου Αθηνών και στον Ιερό Ναό του στην Μυτιλήνη.

Ακολουθία του Αγίου συνέγραψε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και επιδιορθώθηκε το 1785 μ.Χ. από τον αρχιδιάκονο Αγάπιο τον Πάριο.

Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου Θεράπων είναι και το εξής: Όταν βρισκόταν στα Ιεροσόλυμα, συνάντησε μια Εβραία που έκλαιγε γοερά, καθώς πήγαινε να ενταφιάσει το νεκρό γιό της. Μόλις την είδε ο Άγιος, τη λυπήθηκε και προσευχόμενος στον Κύριο ανέστησε το νεκρό παιδί της. Ύστερα από αυτό, μάνα και γιός, αφού ευχαρίστησαν τον Θεό και τον Άγιο Θεράποντα, βαπτίστηκαν Χριστιανοί«.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα