Συμπλήρωσε… εικοσαετία το “ράβε-ξήλωνε” στις μελέτες για ενοποιημένα και καλαίσθητα σκιάδια στο Ενετικό Λιμάνι, με τη μελετητική ομάδα να εργάζεται πλέον για την τροποποίησή της με βάση την Υπουργική Απόφαση του 2006 για 2.800 τ.μ. στεγασμένου παραχωρούμενου χώρου.
Στην επιστροφή στο καθεστώς του 2006 ξεκαθαρίζει και απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού του Δεκέμβρη του 2018.
Όπως επισήμανε μιλώντας στα “Χ.ν.” ο μελετητής του έργου και καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Καλογήρου «έχει συμφωνηθεί μια τελευταία τροποποίηση της μελέτης για την μείωση του στεγασμένου χώρου στα πλαίσια των υπουργικών αποφάσεων του 2006. Το να μην έχει καθόλου προστεγάσματα, το να μην διαφοροποιείται όσον θα έπρεπε σε δυτικούς και ανατολικούς προσανατολισμούς είναι κάτι που θα έκανε τη μελέτη ίσως λιγότερη λειτουργική. Εμείς πάντως είμαστε έτοιμοι να το ξεκινήσουμε».
Την τελευταία 20ετία μόνο έχουν γίνει δύο μελέτες για το παραλιακό μέτωπο του λιμανιού, συν άλλη μια για την πλατεία Συντριβανίου που όλες έμειναν ανενεργές αφού δεν εφαρμόστηκαν ποτέ εξαιτίας αντιδράσεων κυρίως από μεριάς των επαγγελματιών.
Η τελευταία μελέτη που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2017 σύμφωνα με τον κ. Καλογήρου «ήταν πολύ εξελιγμένη από την άποψη του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και αρκετά απλοποιημένη στις μορφές της, ίσως και λιγότερο από αυτό που εγώ θα ήθελα να κάνω προκειμένου να γίνει κάτι βιώσιμο, απλό στην κατασκευή και να εξυπηρετεί σε αρκετό βαθμό τις ανάγκες των καταστημάτων και του δημόσιου χώρου που πρέπει κάποια στιγμή να τακτοποιηθεί στο λιμάνι».
Aναφορικά με τις αιτίες που όλες σχεδόν οι μελέτες για τα σκιάδια στο Ενετ. Λιμάνι που έχουν πληρωθεί με χρήματα των πολιτών δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ και η εικόνα στο λιμάνι παρότι όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξει αλλά παραμένει ίδια ο κ. Καλογήρου απάντησε:
«Υπάρχουν εμπόδια πολιτικής φύσης που δεν χρειάζεται να μιλήσουμε. Επίσης μια σειρά από προβλήματα που προκύπτουν από την ελληνική γραφειοκρατία. Όπως η εμπλοκή της αρχαιολογίας που δικαίως έχει διασώσει την πόλη αλλά συχνά έχει μια άποψη που μεταβάλλεται ή είναι συντηρητικότερη από αυτή που θα έπρεπε αλλά και μια σειρά δυσκολίες από μεριάς των αντικρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων στο λιμάνι και στην παλιά πόλη. Πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποιος συμβιβασμός αλλά η αλήθεια είναι ότι 20 χρόνια είναι πάρα πολλά».
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Σημειώνεται ότι η τελευταία υπουργική απόφαση τον Δεκέμβρη του 2018 επαναφέρει το καθεστώς με βάση την υπουργική απόφαση του 2006. Ειδικότερα στην απόφαση επισημαίνεται:
«Εγκρίνουμε τη μελέτη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων «Καθορισμός παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης ενετικού λιμένα Χανίων», Δήμου Χανίων, Π.Ε. Χανίων, Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:
• Από τον συνολικό παραχωρούμενο χώρο, ο μοναδικός σκιαζόμενος να έχει την έκταση που είχε παραχωρηθεί με την Υπουργική Απόφαση του 2006, χωρίς δυνατότητα επέκτασης. Ο υπόλοιπος παραχωρούμενος χώρος να είναι αποκλειστικά χώρος τραπεζοκαθισμάτων, χωρίς καμία κατασκευή, ούτε ομπρέλες.
• Να μην παραχωρηθεί κοινόχρηστος χώρος στην πρόσοψη του συγκροτήματος των επτά Νεωρίων.
• Η παραχώρηση του κοινόχρηστου χώρου στο νότιο τμήμα της πλατείας Κατεχάκη, μεταξύ του Μεγάλου Αρσεναλίου και του παλιού Τελωνείου, να περιοριστεί αποκλειστικά και μόνο στην πρόσοψη του υφιστάμενου κτίσματος (κατάστημα Καρνάγιο).
• Η μελέτη σκίασης των χώρων που προβλέπεται να σκιαστούν, να υποβληθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να προωθηθεί στο Κ.Α.Σ. για την κατά νόμο Γνωμοδότηση».
Τέλος, η όποια παρέμβαση σε ό,τι αφορά στα σκιάδια έχει “παγώσει” μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 μετά από σχετική απόφαση του πρώην Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Π. Κουρουμπλή.