Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

200 χρόνια από τον θάνατο του Αυτοκράτορα

Στις 5 Μαΐου, 1821, πέθανε στην Αγίαν Ελένην, εξόριστος από τους Άγγλους, ο Ναπολέων Βοναπάρτης, που κυριάρχησε στην Ευρώπη και χρειάσθηκεν συνασπισμός όλων των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων της εποχής για να τον καταβάλουν.

Ο μεγάλος Κορσικανός ξεκίνησεν από το νησί του για να κατακτήσει το Παρίσι, τη Γαλλία και μετά την Ευρώπη. Μετά από εκστρατείες στην Ιταλίαν και την Αίγυπτον, το πραξικόπημα της 9 Νοεμβρίου, 1799, έριξε το Διευθυντήριο και εγκατέστησεν ένα νέο καθεστώς με πρώτον ύπατον τον Ναπολέοντα.

Από τότε αρχίζει η άνοδος. Ήταν 30 ετών. Αφού έγινεν ισόβιος Ύπατος, την 3ην Δεκεμβρίου, 1804, ανακηρύσσεται Αυτοκράτορας των Γάλλων από τον Πάπα Πίον το 7ον, βάζει, όμως, ο ίδιος το στέμμα στο κεφάλι του!

Μπροστά του τώρα τρέμει η Ευρώπη Οι παλιές Ευρωπαϊκές Δυνάμεις τον αναγνωρίζουν. Επικρατεί της Αυστρίας στο Wagram και ο Αυτοκράτορας της Φραγκίσκος ο 1ος αναγκάζεται να του δώσει την κόρην του Marie-Louise σαν δεύτερη του σύζυγο. Ο ήλιος του Austerlitz λάμπει

Η καταστροφή του Γαλλικού στρατού στη Ρωσία σημαίνει την αρχήν του τέλους, που ήταν το Leipzig το 1813 και στα 1815 είναι η τελική ήττα στο Waterloo, που τον ανάγκασε να παραιτηθεί και να πάει εξόριστος στην Αγίαν Ελένη, όπου και απέθανεν το 1821.

Ο Ναπολέων ήταν μια αντίδραση στις συντηρητικές δυνάμεις της παλιάς Ευρώπης με τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης. Η πτώση του έφερεν πίσω το σκοταδισμό και τις πολιτικές του Metternich και της Ιεράς Συμμαχίας.

Η Γαλλία τίμησεν τα 200 χρόνια από το θάνατο του Αυτοκράτορα με εκδηλώσεις, επιδείξεις μουσειακών αντικειμένων και άλλες ενδείξεις τιμής προς το Μεγάλο Κορσικανό. Σ’ ένα λόγο στο Institut de France, ο Πρόεδρος Macron εξέφρασεν το θαυμασμόν του για τον Αυτοκράτορα. «Αγαπάμε το Ναπολέοντα», είπε, «γιατί η ζωή του έχει τη γεύση του δυνατού». Μετά τον λόγον του ο κ. Macron με τη σύζυγό του υποκλίθηκαν μπροστά στον τάφο του Μεγάλου Κορσικανού στους Invalides.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα