Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

2015: Η χρονιά που η καρδιά χτυπούσε δυνατά…

Μια χρονιά πλούσια σε ειδήσεις και συναισθήματα είναι αυτή που αποχαιρετάμε. Με τα καλά και τα κακά του, αναμφίβολα το 2015 ήταν η χρονιά που καρδιοχτυπήσαμε. Aλλοτε από χαρά, άλλοτε από αγωνία, στεναχώρια ή φόβο.
Mια χρονιά που οι Ελληνες βίωσαν αντιφατικές καταστάσεις, περνώντας από την αξιοπρέπεια, στην απαξίωση και από το πανηγύρι στη μελαγχολία. Μια χρονιά που το “Οχι” αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του “Ναι”… Μέσα από τις σελίδες των “Χ.Ν.”, καταγράψαμε την επικαιρότητα με τη μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα. Σε μια χρονιά δύσκολη και για την εφημερίδα, οι δημοσιογράφοι και όλο το προσωπικό, ήταν στις “επάλξεις” για να τα προλάβουν όλα. Για να μεταφέρουν στους αναγνώστες τους ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Για να δουν, να ακούσουν, να μάθουν και να αποτυπώσουν τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας. Γιατί και το 2015, αυτή την εφημερίδα τη γράψαμε μαζί… Ετσι θα συνεχίζουμε και την επόμενη, με την ελπίδα να είναι πιο χαρούμενες οι ειδήσεις μας.
Ιανουάριος
Norman_atlanticΜε έντονες βροχοπτώσεις και χιόνια έκανε ποδαρικό… στα Χανιά το 2015. Εγκλωβισμένοι οδηγοί και πλημμυρισμένα σπίτια, έθεσαν τις τοπικές αρχές σε κατάσταση “συναγερμού”. Στα καλά νέα της πρωτοχρονιάς, το πρώτο παιδικό κλάμα που ακούστηκε στο Νοσοκομείο Χανίων από ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε τρία λεπτά μετά την αλλαγή του χρόνου. Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί συγκλονισμένη της μαρτυρίες διασωθέντων από το ναυάγιο του Norman Atlantic (φωτ.) στο Ιόνιο πέλαγος, ενώ παράλληλα κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση λίγο πριν τις κάλπες για τις εθνικές εκλογές. Πολιτικοί αρχηγοί και υποψήφιοι βουλευτές παρουσιάζουν μέσα από τα “Χ.Ν.” τις θέσεις τους, με τις πολιτικές εξελίξεις όμως να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μετά την ένοπλη επίθεση στο γαλλικό περιοδικό “Charlie Hebdo” που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Μεταξύ Αμφίπολης και Grexit… σε άλλα θέματα τοπικής επικαιρότητας, τα “Χ.Ν.” αναδεικνύουν μέσα από ρεπορτάζ τους την ανάγκη προστασίας της νησίδας των Αγίων Θεοδώρων, την απογοητευτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι έμποροι του νομού αλλά και τα μεγάλα έργα υποδομής που βρίσκονταν σε αναμονή στον νομό Χανίων. Το ξημέρωμα της 26ης Ιανουαρίου, βρίσκει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ νικητή των εκλογών και τα Χανιά με βουλευτές τους Γιώργο Σταθάκη, Παύλο Πολάκη, Βάλια Βαγιωνάκη αλλά και τον επικεφαλής στο Ποτάμι, Σταύρο Θεοδωράκη. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά της ιστορίας του σε τοπικό επίπεδο. Οι Χανιώτες υποδέχονται με ελπίδα και ενθουσιασμό τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ ξεκινούν οι πρώτες “κόντρες” του Γιάνη Βαρουφάκη με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Φεβρουάριος
aaaΟι νέες διαπραγματεύσεις με τις κόντρες του Γιάνη Βαρουφάκη (φωτ.)μονοπωλούν την επικαιρότητα, ενώ τα Σφακιά αποκτούν νέο δήμαρχο τον Γιάννη Ζερβό λόγω της ανάδειξης του Παύλου Πολάκη σε βουλευτή. Ο διευθυντής των νέων φυλακών της Αγιάς πέφτει θύμα ξυλοδαρμού από κρατουμένους. Εν μέσω κακοκαιρίας, οι ψαράδες του νομού βγαίνουν στις φουρτουνιασμένς θάλασσες αλλα βρίσκουν λιγοστά ψάρια, σύμφωνα με ρεπορτάζ των “Χ.Ν.”. Στα… υποθαλάσσια Χανιά, κινδυνεύει όμως και η Καρέτα – καρέτα, λόγω της αυξημένης ανθρώπινης δραστηριότητας σε παραλίες ωοτοκίας. Η ανάγκη προστασίας του Περιβάλλοντος άλλωστε, βρέθηκε στο επίκεντρο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθκε στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, με τον πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Γιάννη Φίλη να επισημαίνει την ανάγκη λήψης μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στα τέλη του 2015, μια ιστορική συμφωνία για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής θα επιτευχθεί στο Παρίσι. Αλυτα προβλήματα στον χώρο της Υγείας με τους καρκινοπαθείς να ανεβαίνουν το δικό τους γολγοθά, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει σε τοπικό επίπεδο η Μονάδα Νεογνών. Τα δημόσια κτήρια σε περιοχές της πόλης παραμένουν αναξιοποίητα, με τα ιστορικά μνημεία να έχουν την ίδια μοίρα. Χαρακτηριστική η απογοήτευση πρώην κρατουμένου τον Φυλακών Ιτζεδίν, που μιλά στα “Χ.Ν.” ανασύροντας μνήμες από τη δεκαετία του ’50. Ενώ ο “χιονιάς” σαρώνει την ενδοχώρα, προς τα μέσα του μήνα, οι καταστροφές στο βόρειο παραλιακό μέτωπο είναι μεγάλες, με τους θυελλώδεις ανέμους και τα κύματα να μετατρέπουν σε βομβαρδισμένο τοπίο το ενετικό λιμάνι, το Κουμ Καπί και τη Νέα Χώρα. Οι τεχνικοί της ΔΕΗ τρέχουν και δεν φτάνουν για τις βλάβες. Σε άλλα τοπικά νέα, μυστηριώδης εκκωφαντικός θόρυβος αναστατώνει την περιοχή της Κισάμου, ενώ ο Νίκος Μιχελάκης μέσα από τη στήλη του “Ελαιοκομικά νέα” κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα ΚΑΠ και τις επιπτώσεις της στις επιδοτήσεις και δυστυχώς αρκετούς μήνες μετά, θα επιβεβαιωθεί. Το επιστημονικό έργο του Μ.Α.Ι.Χ. αναγνωρίζεται για πολλοστή φορά σε διεθνές επίπεδο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες – συζητήσεις για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης. Τα Χανιά κινούνται σε ρυθμούς αποκριάς με τον “Σήφη” τον κροκόδειλο στο φράγμα Ποταμών να κλέβει την παράσταση στις παρελάσεις. Η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη κάνει λόγο για πώληση του αεροδρομίου Χανίων με νέους όρους, γεγονός που θα διαψευστεί στα τέλη του έτους.
Μάρτιος
febrouariosΜε την αναζήτηση του αγνοούμενου τότε Βαγγέλη Γιακουμάκη να συνεχίζεται στα Ιωάννινα ξεκινά ο Μάρτιος. Στα μέσα του μήνα ο άτυχος Ρεθυμνιώτης φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής θα βρεθεί νεκρός με την υπόθεσή του να συγκλονίζει το Πανελλήνιο και να αναδεικνύει τη μάστιγα του bullying στην ελληνική κοινωνία. Μήνας κατά τον οποίο συνεχίζει να κυριαρχεί το συγκρουσιακό κλίμα στη διαπραγμάτευση Ελλάδας – δανειστών και ο κίνδυνος έλλειψης ρευστότητας. Σε τοπικό επίπεδο, η συζήτηση για τα σκιάδια στο ενετικό λιμάνι ανοίγει για ακόμα μια χρονιά χωρίς δυστυχώς να ληφθεί κάποια ουσιαστική απόφαση. Ρεπορτάζ στα “Χ.Ν.” καταγράφει τη μεγάλη “βουτιά” των ακινήτων στο Νομό, με την εφημερίδα να παρακολουθεί τον τρίτο μήνα του έτους τις εξελίξεις στις έρευνες υδρογονανθράκων, τα προβλήματα στη δακοκτονία, την άφιξη του Χριστόδουλου Ξηρού στις φυλακές της Αγιάς, τις καταστροφές από την κακοκαιρία και τη δίκη για τον θάνατο της νεαρής Ρεθυμνιώτισας Στέλλας Ακουμιανάκη. Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές αρχίζουν να αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, θέμα που θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη τραγωδία της χρονιάς. Στα θέματα που ξεχώρισαν, συμπεριλαμβάνεται η αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου και άλλων τοπικών προϊόντων, οι δράσεις τις ομάδας “Ποδηλάτρεις” για μια πιο ανθρώπινη πόλη, Προς τα τέλη του μήνα, τα Χανιά τιμούν τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο ετήσιο πολιτικό του μνημόσυνο, ενώ σοκ στην τοπική κοινωνία προκαλούν η δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικών στις Βρύσες Αποκορώνου και ο άγριος ξυλοδαρμός γιατρού στη Σπλάντζια από ακροδεξιούς. Η συντριβή γερμανικού αεροσκάφους στις γαλλικές Αλπεις, οι αντιδράσεις για τα περιφερειακά αεροδρόμια και η ανησυχία των ελαιοπαραγωγών για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι τα ζητήματα τα οποία ξεχωρίζουν στο τέλος του πρώτου μήνα της Ανοιξης.

Απρίλιος
4Με τα “Χ.Ν.” να “ανακαλύπτουν” απολίθωμα κροκόδειλου ηλικίας 1 εκατομυρίου ετών στη λίμνη της Αγιάς για τις… ανάγκες της Πρωταπριλιάς, ξεκινά ο τέταρτος μήνας του έτους. Τα ψέμματα πάντως γαι την ελληνική οικονομία τελειώνουν, καθώς η έλλειψη ρευστότητας γίνεται πλέον ασφυκτική για τη χώρα. Η ανεξέλεγκτη άντληση νερού από τον Κουρνά, οι παρανομίες σε Ελαφονήσι και Μπάλο οι επιθέσεις με γκαζάκι σε τράπεζες και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφονται από τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων της εφημερίδας. Οι “διαδρομές” των “Χ.Ν.” ταξιδεύουν στο παρελθόν του κινηματογράφου συνομιλώντας με δυο παλιούς μηχανικούς της μεγάλης οθόνης, ενώ εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας πολίτες μιλούν στα “Χ.Ν.” για το θαύμα που προσδοκούν, δηλώνοντας απογοητευμένοι από την καθημερινότητα, ενώ ο Νομός υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες για τις ημέρες του Πάσχα. Η Γαύδος ανοίγει την αγκαλιά της σε διασωθέντες μετανάστες δείχνοντας τον δρόμο στα ελληνικά νησιά οι κάτοικοι των οποίων στην πλειοψηφία τους έδειξαν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που έφτασαν στις ακτές τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα Χανιά αποχαιρετούν τον αγωνιστή της Δημοκρατίας Γιάννη Κλωνιζάκη (φωτ.), ενώ στα μέσα του μήνα, σεισμική δόνηση 6,1 ρίχτερ αναστατώνει όλη την Κρήτη ενώ τις επόμενες ημέρες ακολουθεί σειρά μετασεισμών. Την επικαιρότητα απασχολούν ακόμα το νέο χωροταξικό, η δέσμευση των χρημάτων Δήμων και Περιφερειών από την κυβέρνηση, τα προβλήματα του νοσοκομείου Χανίων, η απειλή ποδοσφαιρικού Grexit για την Ελλάδα, ο φονικός σεισμός στην Ινδία και η “μάχη” του Πλατανιά για παραμονή στη Superleague.

Μάιος
μαιοςΟ τελευταίος μήνας της Ανοιξης ξεκινά στα Χανιά με την ανακοίνωση χρηματοδότησης με 5 εκατομμύρια για τα έργα στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, τα οποία δεν ξεκίνησαν ποτέ και η Αγορά παραμένει με μια αντιαισθητική αλλά απαραίτητη σκαλωσιά, ταιριάζοντας έτσι με το ρολόι του Δημοτικού Κήπου… Ερευνα αναδεικνύει την εξαθλίωση των συνταξιούχων στη χώρα μας, ενώ το “φεγγάρι στη ρόδα” για ακόμα μια χρονιά προσθέτει μια νότα αισιοδοξίας στην αυτοκινητοκρατούμενη πραγματικότητα των Χανίων. Οι μαθητές ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες, την ώρα που ο Δήμος Χανίων επιδιώκει την εξόφληση 41 εκατομμυρίων ευρώ που του χρωστούν πολίτες και επιχειρήσεις. Η Σούδα και η ΑΝΕΚ αποχαιρετούν το πλοίο ΛΑΤΩ που μετέφερε για πολλά χρόνια επιβάτες και όνειρα… στη γραμμή ΣΟΥΔΑ – Πειραιάς. Σε τοπικό επίπεδο το χωροταξικό έρχεται στο προσκήνιο, θέμα που θα προκαλεί αντιδράσεις μέχρι και το τέλος του έτους. Οι προσφυγικές ροές από τη Συρία συνεχίζονται με την εφημερίδα μας να επισημαίνει την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης. Το Μουσείο Τυπογραφίας των “Χ.Ν.” γιορτάζει τα δέκα χρόνια από την ίδρυσή του με πλούσιες εκδηλώσεις, στις οποίες παρουσιάζονται οι νέες αίθουσες, τα εντυπωσιακά και σπάνια εκθέματα (φωτ.). Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων αποκτά νέα διοίκηση, με τον Σάκη Κουβάτσο επικεφαλής. Στην Κάρπαθο τελείται το ετήσιο μνημόσυνη στον ήρωα σμηναγό Ηλιάκη, ενώ στο τέλος του μήνα εορτάζεται με λαμπρότητα η επέτειος της Μάχης της Κρήτης. Σε επίπεδο Χανίων, συνεχίζουν να καταγράφοτναι οικονομικά προβλήματα στους δήμους και ελλείψεις στο νοσοκομείο. Τα προβλήματα της πόλης άλλωστε αποτυπώνονται και σε έρευνα της Sentiment Analysis/Cretan Polls, συμπέρασμα της οποίας είναι το εξής: Κάθε πέρυσι και καλύτερα… Στο τέλος του μήνα άλλωστε, η Περιφέρεια γνωστοποιεί ότι το 20% των Κρητικών ζει σε συνθήκες φτώχειας.
Ιούνιος
ιουνιοςΤο Καλοκαίρι στα Χανιά ξεκινά με τη μεγάλη γιορτή των Βενιζέλειων Στίβου ενώ γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το αεροδρόμιο του νομού δεν σώζεται… Σωτηρία αναζητεί και η ελληνική οικονομία, καθώς η συμφωνία με τους εταίρους οδεύει προς εμπλοκή εν μέσω εκλογολογίας. Ένας 35χρονος Χανιώτης αποδεικνύει ότι το φιλότιμο δεν έχει χαθεί, καθώς βρίσκει και παραδίδει στον κάτοχό τους 7.500 ευρώ. Μια θερινή νεροποντή προκαλεί προβλήματα στην πόλη, ενώ ο σεισμός στην Κάσο “ξυπνάει” τον Εγκέλαδο που ανησυχεί τους Κρητικούς για αρκετές ημέρες. Δακοκτονία, προβλήματα παλιάς πόλης, τουρισμός, λόγοι χρεοκοπίας απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των “Χ.Ν.”, ενώ σε πολιτικό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ πορεύεται με τη Φώφη Γεννηματά στην ηγεσία του. Χανιώτες υποψήφιοι στις πανελλαδικές σημειώνουν πολλές επιτυχίες, ενώ ανοίγει το ανακαινισμένο Μουσείο – Σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα, το οποίο στη διάρκεια του έτους θα επισκεπτούν πολλοί πολιτικοί δηλώνοντας εντυπωσιασμένοι. Και κάπου εκεί μετά τις φωτιές του Κλήδωνα, η κυβέρνηση επιλέγει να πατήσει πάνω σε αναμμένα κάρβουνα… Ξημερώματα Σαββάτου της 27ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος (φωτ.). Ασάφεια, πόλωση και διχασμός, κυριαρχούν σε μια μίνι “προεκλογική” περίοδο μέχρι τη διεξαγωγή του στις 5 Ιουλίου. Το κλείσιμο των Τραπεζών και ο περιορισμός στις συναλλαγές προκαλεί πανικό σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο αναγνωστικό κοινό, στις 30 Ιουνίου τα “Χ.Ν.” παρουσιάζουν σε ειδικό ένθετο το πλήρες κείμενο της πρότασης των θεσμών επί της οποίας καλούνταν να ψηφίσουν οι πολίτες, αλλά και την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ιούλιος
01Μισθούς, συντάξεις, φάρμακα, καύσιμα και άλλα αγαθά προσπαθούν να εξασφαλίσουν οι πολίτες λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα το οποίο διεξάγεται στις 5 του Ιούλη. Αποτέλεσμα ένα βροντερό “ΟΧΙ”, με πολλές όμως ερμηνείες… Τα Χανιά δίνουν το υψηλότερο ποσοστό του “ΟΧΙ”, οι υποστηρικτές του οποίου πανηγυρίζουν σε όλη την Ελλάδα. Εργα που παγώνουν, στάση εμπορίου, πολίτες που ζητούν παραμονή στο ευρώ αλλά δεν θέλουν άλλο λιτότητα, σκιαγραφούν την επόμενη μέρα. Η κυβέρνηση οδηγείται σε συμβιβασμό, ο οποίος επιφέρει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μία εκ των οποίων ήταν η παραίτηση του Γιάννη Βαρουφάκη. Η συμφωνία εγκρίνεται στη Βουλή με 229 ψήφους υπέρ, με τη στήριξη της Ν.Δ., του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μετρούν απώλειες. Πολίτες που μιλούν στα “Χ.Ν.” υποδέχονται τη συμφωνία με ανάμεικτα συναισθήματα, φοβούμενοι τις επιτπώσεις των προαπαιτούμενων μέτρων. Η χώρα αποκτά νέο υπουργικό συμβούλιο, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να μένει εκτός, ενώ μετά τον Γιώργο Σταθάκη, υπουργική θέση καταλαμβάνει ένας ακόμα Χανιώτης βουλευτής, ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος τοποθετείται υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στην τοπική επικαιρότητα τα “Χ.Ν.” αποκαλύπτουν τον εθισμό των αιγάγρων του δημοτικού κήπου στα σνακ, ενώ κατατίθενται προσφορές για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Κρήτης. Η αγορά συνεχίζει να στενάζει… και καλείται να αντιμετωπίσει τον βραχνά της αύξησης του ΦΠΑ, ο οποίος προκαλεί αναστάτωση στην εστίαση και στα κρεοπωλεία. Η παραλία της Νέας Χώρα χάνει τη γαλάζια σημαία (φωτ.), ενώ η νεολαία της πόλης μιλά στα “Χ.Ν.” για τα στέκια της σε δημόσιους χώρους. Την ώρα που η κοινωνία προσγειώνεται απότομα στην οικονομική πραγματικότητα που επιβάλουν οι εταίροι, ένας Ρώσος κοσμοναύτης, ο Αντόν Σκαπλέροφ, επισκέπτεται την Κρήτη και μας “ταξιδεύει” στη “νέα Γη” την ανακάλυψη της οποίας ανακοίνωσε η NASA. Ενας εξωπλανήτης σε απόσταση 1400 ετών φωτός από εμάς, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει ζωή. Στο τέλος του μήνα, το τζόκερ κληρώνει σχεδόν δέκα εκατομμύρια και οι Χανιώτες κάνουν όνειρα, τα οποία μοιράζονται με τα “Χ.Ν.”., ενώ η πόλη χορεύει στους ρυθμούς του Ζορμπά σε ένα εντυπωσιακό δρώμενο στο παλιό λιμάνι.
Αύγουστος
kounoupi-tgrhsΑύγουστος, ο μήνας που είναι παχιές οι μύγες κατά τη λαϊκή ρήση, αλλά στα Χανιά “θερίζει” το κουνούπι “Τίγρης” (φωτ.). Οι τουρίστες -κόντρα στις Κασσάνδρες- κατακλύζουν το νησί, ενώ τα Χανιωτάκια φέρνουν σπουδαίεες διακρίσεις από τους “Special Olympics”. Πρόσφυγες, σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία – συνταξιοδοτικό και λειτουργία της αγοράς απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των “Χ.Ν.”, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες αντιμέτωπα με τον παραλογισμό της δημόσιας διοίκησης και δίνουν μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία αγώνα να τις ξεπεράσουν. Στα καλά τοπικά νέα, εργαζόμενοι της ΔΕΔΙΣΑ βρίσκουν δίπλα από κάδο ένα πορτοφόλι με 1500 ευρώ και το παραδίδουν στον κάτοχό του ενώ για κοιτάσματα ικανά να αποδίδουν 5,5 δισ. ευρώ ετησίως στο ελληνικό κράτος μιλά στα “Χ.Ν.” ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος. Πλούσιο όμως και το αστυνομικό δελτίο τον τελευταίο μήνα του Καλοκαιριού. Αυτοκίνητο εισβάλει σε ψαράδικο στη Σούδα, ενώ η απόπειρα δολοφονίας μέσα σε κατάστημα διασκέδασης και το εργατικό δυστύχημα μέσα στη Δημοτική Αγορά όπου έχασε τη ζωή του ένας 47χρονος Χανιώτης, συγκλονίζουν την τοπική κοινωνία. Δύο Κρητικοί αναλαμβάνουν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Ρεθυμνιώτης Ευ. Αποστολάκης αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Χανιώτης Γιώργος Γιακουμάκης αρχηγός ΓΕΝ Τα αμπέλια μετρούν πληγές από την κακοκαιρία ενώ την προτίμησή τους στα παραδοσιακά προϊόντα δείχνουν οι ξένοι επισκέπτες που κάνουν τις αγορές τους από τη Δημοτική Αγορά Χανίων. Ο Αγροτικός Αύγουστος προσελκύει ξανά πολλούς επισκέτπες ενώ όλη η Κρήτη ζει σε προεκλογικούς ρυθμούς, με τις περιοδείες πολιτικών αρχηγών και υποψηφίων βουλευτών. Η χώρα οδηγείται ξανά στις κάλπες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος με διάγγελμά του ζήτησε «καθαρή εντολή και ισχυρή κυβέρνηση». Ακαρπη η διαδικασία των διερευνητικών εντολών με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να κάνει δικό του κόμμα. Τον τελευταίο μήνα του θέρρους ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής με τα Χανιωτάκια να σημειώνουν ξανά επιτυχίες και πρωτιές, τις οποίες τα “Χ.Ν.” παρουσιάζουν σε ειδικό ένθετο.
Σεπτέμβριος
σεπτεμβριοςΦθινόπωρο, και οι φοιτητές που εισήχθησαν στα Χανιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα εύρεσης κατοικίας λόγω έλλειψης προσφοράς ενώ η σχολική χρονιά ξεκινά με πολλές ελλείψεις. Σε τοπικό επίπεδο, πλοίο με βαρύ οπλισμό κατάσχεται στα ανοικτά της Κρήτης. Οκτώ χρόνια από τη φονική ενέδρα στα Ζωνιανά, φεύγει από τη ζωή ο ειδικός φρουρός Στάθης Λαζαρίδης. Ασκούνται ποινικές διώξεις για την υπόθεση Γιακουμάκη, με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη να καταγγέλλει μεθόδευση εναντίον του, ενώ ο ΧΥΤΥ Ακρωτηρίου γεμίζει επικίνδυνα, ζήτημα που συνεχίζει μέχρι σήμερα να προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό υπό τον φόβο νέου “Κουρουπητού”. Συναγερμός θα σημάνει τον ίδιο μήνα στην Πυροσβεστική από διαρροή προπανίου στη Σούδα, ανήμερα της μαύρης επετείου του “Πανορμίτη”. Στα καλά νέα της τοπικής επικαιρότητας, ένας 49χρονος πιλότος των σκανδιναβικών αερογραμμών, σταθμεύει στα Χανιά στην προσπάθειά του να ταξιδέψει από τη Σουηδία στη Νότια Αφρική με ένα αεροσκάφος του 1935. Στον δρόμο προς τις κάλπες κορυφώνεται η αντιπαράθεση ενώ οι Χανιώτες μιλούν στα “Χ.Ν.” για το διακύβευμα των εκλογών. Η 21η Σεπτεμβρίου φαίρνει πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ με καθαρή νίκη, ενώ το κυβερνών κόμμα θα εκλέξει τέσσερις βουλευτές στον νομό, με τον Αντώνη Μπαλωμενάκη να πλαισιώνει τους “παλιούς”, Γιώργο Σαθάκη, Παύλο Πολάκη και Βάλια Βαγιωνάκη. Αμεσα σχηματίζεται συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τον Γιώργο Σταθάκη να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών και ενώ ο Παύλος Πολάκης αναλαμβάνει υφυπουργός Υγείας. Μέσα στον καταιγισμό πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, το ποδήλατο διεκδικεί χώρο στα Χανιά, ενώ με το “καλημέρα” η νέα κυβέρνηση αναστατώνεται από τον Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος αντικαθίσταται άμεσα λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσαν τα κατά καιρούς ακραία ρατσιστικά, ομοφοβικά και αντισημιτικά σχόλια που έκανε μέσα από το προφίλ του στο Twitter. Στο τέλος του μήνα, η ανθρωπότητα στρέφει το βλέμμα της στον ουρανό, ακούγοντας τις εντυπωσιακές ανακοίνωσεις της NASA για ύπαρξη νερού στον πλανήτη Άρη. Το προσφυγικό δράμα κορυφώνεται με τη φωτογραφία του άψυχου σώματος του τρίχρονου Σύρου Αϊλάν Κουρντί στις ακτές της Τουρκίας να συγκλονίζει την ανθρωπότητα, την ώρα που η Ευρώπη παραμένει άπραγη (φωτ.).
Οκτώβριος
BALSAMIWTHSΜε ανησυχητικά στοιχεία για την παχυσαρκία στην Κρήτη ξεκινά ο Οκτώβρης, ενώ ηλικιωμένοι που μιλούν στα “Χ.Ν.”, ζητούν μια πόλη πιο φιλική. Πολλά τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, με τα “Χ.Ν.” να καταγράφουν τις ανάγκες της ΔΕΥΑΧ, του Νοσοκομείου και τις αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές της Κρήτης. Η απαξίωση του Ο.Α.Κ. αποτυπώνεται στο κομμένο ρεύμα στα γραφεία του, καταστάσεις που θα οδηγήσουν αργότερα στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Λευτέρη Κοπάση, ο οποίος θα καταγγείλει τον αρμόδιο υπουργό κ. Σπίρτζη. Μήνας προβλημάτων όπως είπαμε, και τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία του νομού είναι μεγάλα, ενώ το φράγμα Βαλσαμιώτη μπάζει νερά ενάμιση μόλις χρόνο από τα εγκαίνιά του, προκαλώντας έντονο προβληματισμό και ερωτηματικά (φωτ.). Επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Κρήτη ενώ σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης του αεροδρομίου, όλο και περισσότεροι φορείς προσφεύγουν στο ΣτΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Ξεσπά αντιπαράθεση μεταξύ Βάμβουκα – Σαρρή στον Δήμο Χανίων, ενώ στα προβλήματα προστίθενται και αυτά των φοιτητών και αφορούν στέγαση, σίτηση και μετακίνηση. Δεν μας έφταναν όλα τ’ άλλα, έχουμε και το κουνούπι “τίγρης” που αποφασίζει να γίνει μόνιμος κάτοικος… Χανίων, συνεχίζοντα να μας ταλαιπωρεί ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Στα θετικά νέα, τα εντυπωσιακά στοιχεία για τη ζωή στην Κρήτη πριν από εκατομμύρια χρόνια αλλά και η αναδρομή των “διαδρομών” στο βιομηχανικό παρελθόν των Χανίων. Σε κεντρικό επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκέπτεται την Αθήνα εκδηλώνοντας τη στήριξή του προς την Ελλάδα, ενώ οι πρόσφυγες παλεύουν να διασχίσουν τη χώρα μας.
Νοέμβριος
οκτωβριοςΤα Χανιά υποδέχονται το πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος κάνει τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα. Το κλίμα τον Νοέμβρη παραμένει εορταστικό, με την 115 Π.Μ. να έχει λαμπρές εκδηλώσεις για την γιορτή του προστάτη της αεροπορίας, ενώ τον ίδιο μήνα τιμάται και η επέτειος του Πολυτεχνείου, τα Εισόδια της Θεοτόκου αλλά και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. Τα “Χ.Ν.” ξεκινούν μια σειρά συλλεκτικών ενθέτων για το Κυπριακό με την πολύτιμη βοήθεια του Γενικού Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Νίκου Παπαδάκη. Η τοπική κοινωνία βλέπει τα τεφτέρια να βγαίνουν στις λαϊκές αγορές και τους μαθητές να προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ακολουθούμενοι από τους αγρότες που πάνε στην Αθήνα και αντιμετωπίζουν αστυνομική βία (φωτ.). Πεζοί, οδηγοί και καταστηματάρχες ταλαιπωρούνται από τα έργα στην οδό Αποκορώνου, ενώ αντιδράσεις προκαλεί η χωροθέτηση δεξαμενών καυσίμου στο πέρα Πλατάνι της Σούδας. Το Λιμενικό Ταμείο του νομού Χανίων αποκτά νέα διοίκηση με πρόεδρο των Κώστα Μανωλικάκη που διαδέχεται τον επιτυχημένο Κώστα Μπροκαλάκη, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία για τον ΧΥΤΥ Ακρωτηρίου. Τα ρακοκάζανα πέρνουν φωτιά αλλά στις 14 Νοεμβρίου η Ευρώπη παγώνει. Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία βυθίζουν την κοινή γνώμη σε πένθος και σκορπούν φόβο. Σε μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης, ο φάρος του ενετικού λιμανιού φωτίζεται στα χρώματα της γαλλικής σημαίας και η εικόνα του κάνει τον γύρο του κόσμου. Τα κακά μαντάτα αυτού του μήνα, ο θάνατος του μοναχογιού του Νίκου Ξυλούρη σε τροχαίο στην Αττική. Σε πολιτικό επίπεδο η Ν.Δ. δεν καταφέρνει να κάνει εκλογές και τα κόμματα της Βουλής αποτυγχάνουν να συνεννοηθούν. Η κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία προκαλεί ένταση και ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου το προσφυγικό δράμα συνεχίζεται.
Δεκέμβριος
DSC_0024Ο Δεκέμβριος ξεκινά με την τοπική κοινωνία να έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Η ανακεφαλαιοποίηση φέρνει γκρίνια για τις απώλειες των μετόχων αλλά η εναλλακτική του “λουκέτου” στην τράπεζα του νομού, δεν γίνεται αποδεχτή από τους Χανιώτες οι οποίοι υπερκαλύπτουν την Α.Μ.Κ. διασώζοντας το πιστωτικό Ιδρυμα. Τα Χανιά τιμούν την επέτειο της Ενωσης με την Ελλάδα, με τους αγρότες του νομού πάντως να μην έχουν έντιμη… αντιμετώπιση από το κράτος. Μπάχαλο και περικοπές με τις επιδοτήσεις, ενώ οι τιμές του ελαιολάδου παίρνουν την κατιούσα. Κρίση γαρ και οι Χανιώτες κυνηγούν τα απανωτά τζακ-ποτ του Τζόκερ, το οποίο πάντως θα “πέσει” στην Πελοπόννησο. Χρέη και ασφάλιση “πνίγουν” τους εμπόρους των Χανίων οι οποίοι πορεύονται με νέα διοίκηση, ενώ από τη νέα κυβέρνηση οι Κρητικοί δεν άκουσαν και πάλι τίποτε ουσιώδες για τον ΒΟΑΚ. Στα ευχάριστα του μήνα τα εγκαίνια του θεάτρου της Αρχαίας Απτέρας και περιοδικής έκθεσης στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μπαλτά. Την επικαιρότητα απασχολεί το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, με τους Χανιώτες που μιλούν στα “Χ.Ν.” να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ανθρώπινο δικαίωμα. Οι πολίτες του νομού την ίδια ώρα, συνεχίζουν να καπνίζουν ασταμάτητα… όπως αποδεικνύει έρευνα που παρουσιάζει η εφημερίδα. Πέφτει και η αυλαία για το αεροδρόμιο Χανίων με την οριστικοποίηση της ιδιωτικοποίησής του. Τις πύλες πάντως του “Δασκαλογιάννης” περνούν πολλοί επισκέπτες που επιλέγουν να περάσουν τα Χριστούγεννα στη Δυτική Κρήτη, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας, με την αγορά πάντως να μην έχει ιδιαίτερη κίνηση. Στο φινάλε του 2015, η χαρά για την επιτυχία του 5ου “Santa Run” (φωτ.) παγώνει από τον αναπάντεχο θάνατο του διευθυντή της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων, Γιώργου Μανουσέλη, σε ηλικία 45 ετών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα