Αν κάθε χρονιά είχε κι ένα άρωμα, τότε το 2018 σίγουρα θα μύριζε καμένο. Στο ημερολόγιο αυτής της χρονιάς πολλές είναι οι σελίδες που μαύρισαν από τις στάχτες, μαυρίζοντας παράλληλα και την ψυχή μας.
Το 2018 η χώρα συγκλονίστηκε από την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι της Αττικής, ενώ εδώ στον μικρόκοσμο των Χανίων βιώσαμε κι άλλους πύρινους εφιάλτες.
Είδαμε την ιστορία μας να παραδίδεται στις φλόγες και το κτήριο των Ιταλικών Στρατώνων να κατακαίγεται, ενώ κρανίου τόπο θυμίζει μέχρι και σήμερα μεγάλο τμήμα του πευκοδάσους γύρω από τις Βρύσες στον Αποκόρωνα.
Με τη φωτιά ήρθαμε αντιμέτωποι και στην περίπτωση του πλοίου της ΑΝΕΚ Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Δύο περιστατικά στα οποία οι σωστοί χειρισμοί απέτρεψαν τα χειρότερα.
Τα σημαντικότερα γεγονότα μιας στενάχωρης- σε γενικές γραμμές χρονιάς – παρουσιάζουμε λοιπόν συνοπτικά σήμερα, σε μια ανασκόπηση των ειδήσεων, όπως αυτές παρουσιάστηκαν μέσα από τα “Χανιώτικα νέα”. Όπως πάντα, με τη μέγιστη δυνατή αντικειμενικότα και ψυχραιμία.
Ελπίδα όλων μας, το 2019 να γεμίσει τις σελίδες μας με χαρμόσυνα νέα για τον τόπο μας, για όλη την Ελλάδα αλλά και για όλη την ανθρωπότητα.
Ιανουάριος
Με ένα θανατηφόρο τροχαίο με εγκατάλειψη ξεκινά η νέα χρονιά, κατά την οποία θα κυριαρχήσουν δυστυχώς οι ειδήσεις που προκαλούν θλίψη.
Ο καθηγητής Διεθνώς Σχέσεων Νικόλαος Τζιφάκης μιλά στα “Χ.ν.” για το Μακεδονικό, ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Οι Έλληνες ξεκινάνε να πληρώνουν την πλαστική σακούλα ενώ σε τοπικό επίπεδο, συνεχίζεται η προσπάθεια διάσωσης των ιστορικών αρχείων του Ιτζεδίν που εντοπίστηκαν στις φυλακές Αλικαρνασού.
Από την κυβέρνηση συνεχίζονται οι εξαγγελίες για νέα αυτοκινητόδρομο στην Κρήτη, όμως μία ακόμη χρονιά πέρασε χωρίς να γίνει ούτε μια… σπιθαμή νέας εθνικής οδού στο νησί. Μελέτες, προκηρύξεις, υποσχέσεις και βλέπουμε…
Η τοπική κοινωνία αποχαιρετά τον Μανώλη Καλλιγέρη, την “ψυχή” των Συσσιτίων της Σπλάντζιας ενώ φτωχότερη γίνεται και η ελληνική μουσική μετά τον θάνατο του Τζίμη Πανούση.
Οι πολίτες των Χανίων συνεχίζουν να βασανίζονται από γνώριμα θέματα, όπως οι τα χάλια του οδικού δικτύου, η υπερφορολόγηση και το φράγμα – σουρωτήρι στον Βαλσαμιώτη.
Οι επιπτώσεις της μείωσης των αεροπορικών πτήσεων είναι πλέον ορατές στην τοπική οικονομία, ενώ τα “Χανιώτικα νέα” γιορτάζουν τα 50α τους γενέθλια μαζί με τα σχολεία του νομού Χανίων σε μια μεγάλη γιορτή του Επαρχιακού Τύπου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία για τον μαθητικό διαγωνισμό δημοσιογραφίας που διοργάνωσε η εφημερίδα.
Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού για παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στην τοπική κοινωνία δεν γίνονται πράξη, αντιθέτως πληροφορίες κάνουν λόγο για εκσυγχρονισμό του στρατοπέδου. Τελικά το στρατόπεδο, μαζί με δεκάδες άλλα κτήρια, ιστορικούς χώρους και μνημεία, θα περιέλθει στο Υπερταμείο.
Φεβρουάριος
Τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό απασχολούν την επικαιρότητα με την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στην πλατεία Συντάγματος να είναι ιδιαίτερα καυστική, αλλά και σε πολλά της σημεία απρόσμενη…
Στα Χανιά εγκαινιάζονταοι οι δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας στον χώρο του παλιού νοσοκομείου. Οι μειωμένες βροχές δημιουργούν ανησυχία για λειψυδρία, φόβος που θα επιβεβαιωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες στα ανατολικά του νησιού.
Η σκανδαλολογία συνεχίζεται με την υπόθεση Novartis, ενώ τους Χανιώτες σκανδαλίζει και το ζήτημα του στρατοπέδου “Μαρκοπούλου”, το οποίο συμφωνείται να παραχωρηθεί έναντι ενοικίου στον Δήμο Χανίων, κάτι που μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει γίνει πράξη.
Τα “Χ.ν.” παρουσιάζουν το καινοτόμο εγχείρημα νέων ελαιοπαραγωγών από τον Αποκόρωνα σε μια χρονιά όπου οι καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις θα απασχολήσουν έντονα την επικαιρότητα.
Με την Τουρκία να οδεύει σε εκλογικές οι προκλήσεις στο Αιγαίου εντείνονται, καθεστώς που θα συνεχιστεί μέχρι τέλος του έτους.
Τα ενοίκια στα Χανιά τραβούν την… ανηφόρα, με τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις μέσω διαδικτύου να προκαλούν τεράστιο πρόβλημα, ενώ το νέο νομοσχέδιο προκαλεί ανησυχία για το μέλλον της ΔΕΔΙΣΑ.
Οι Χανιώτες γιορτάζουν την αποκριά και τα κούλουμα. Κλοπές αβοκάντο και καταστροφές από κακοκαιρία, ξεχωρίζουν από τις ειδήσεις αυτού του μήνα.
Μάρτιος
Μεγάλες ελπίδες δημιουργούνται για το έργο του ΒΟΑΚ με την προκαταρκτική μελέτη να προβλέπει 14 σήραγγες και 41 γέφυρες. Ο πήχης όμως θα κατέβει πολύ πιο χαμηλά προς το τέλος του έτους, ενώ ο αυτοκινητόδρομος του νησιού παραμένει μέχρι και σήμερα στα χαρτιά.
Πανεπιστημιακές έρευνες δίνουν μια αρνητική πρωτιά για τα Χανιά, με την περιοχή μας να έρχεται πρώτη σε αυτοκτονίες στην Ελλάδα.
Η αφρικανική σκόνη καλύπτει κάνει την εμφάνισή της σε μια χρονιά που θα ταλαιπωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Το Πολυτεχνείο Κρήτης γιορτάζει τα 40 του χρόνια, με τα “Χανιώτικα νέα” να αναδεικνύουν τη συμβολή του αείμνηστου Πολυχρόνη Πολυχρονίδη στην ίδρυση του εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Η εισβολή του ένοπλου προέδρου του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας κάνει τον γύρο του κόσμου, με το ελληνικό ποδόσφαιρο να απασχολεί και πάλι για τους… λάθος λόγους τα διεθνή ΜΜΕ.
Λίγες μέρες μετά το σύμπαν χάνει τον πρστάτη του, με τον εμβληματικό βρετανό Στίβεν Χόκινγκ να ξεκινά το ταξίδι στην αιωνιότητα…
Οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας ξεκινούν κινητοποιήσεις και δικαστικό αγώνα για την κατάργηση της επικουρικής τους σύνταξεις, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα .
Η ανησυχία για το ΔΗΠΕΘΕΚ εντείνεται με το Θέατρο να παραμένει χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή μέχρι και σήμερα και τους χειρισμούς του προέδρου του και της Δημοτικής Αρχής να προκαλούν απογοήτευση.
Προς το τέλος του μήνα, θλίψη σκορπά ο θάνατος του Χανιώτη δημοσιογράφου Νίκου Γρυλλάκη ο οποίος έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή.
Απρίλιος
Με τη Μεγαλοβδομάδα ξεκινά ο Απρίλης και χιλιάδες επισκέπτες κατακλύζουν για τις ημέρες του Πάσχα τα Χανιά. Το ζήτημα του αεροδρομίου απασχολεί έντονα και πάλι την τοπική κοινωνία, με τον αντιπεριφερειάρχη και τους δημάρχους να ζητούν από τη Fraport να αλλάξει τακτική στο “Δασκαλογιάννης”. Προς τα μέσα του μήνα η Ryanair πυροδοτεί τη “βόμβα” και ακυρώνει όλες τις καλοκαιρινές τις πτήσεις από και προς Χανιά, εξέλιξη – σοκ για την τοπική οικονομία. Τον ίδιο μήνα, ο CEO της Fraport Alexander Zinell μιλά στα “Χ.ν.” και εμφανίζεται καθησυχαστικός αλλά και αισιόδοξος για το μέλλον του “Δασκαλογιάννης”.
Η φημολογία για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκηση ήδη φουντώνει και τα “Χ.ν.” παρουσιάζουν τα τότε σενάρια για τους επτά δήμους του νομού, τα περισσότερα εκ των οποίων θα επαληθευτούν προς το τέλος του έτους.
Η συντριβή μαχητικού στη Σκύρο βυθίζει στο πένθος της Πολεμική Αεροπορία, την ώρα που ρόλος της βάσης της Σούδας στον πόλεμο στη Συρία απασχολεί τα ελληνικά ΜΜΕ, σε μια χρονιά αναβάθμισης για τις πολεμικές εγκαταστάσεις των Αμερικανών στα Χανιά.
Τα “Χ.ν.” ξεκινούν αφιέρωμα στις πλατείες τις πόλεις καταγράφοντας προβλήματα και παρουσιάζοντας προτάσεις για την αναβάθμισή τους, χωρίς να έχει γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι και σήμερα.
Στα καλά νέα του μήνα, η μεγάλη επιτυχία στον 3ο Μαραθώνια Κρήτης στα Χανιά αλλά και τα Χανιωτάκια που σαρώνουν τα μετάλια στην τελική φάση σχολικών αγώνων στίβου.
Ο μήνας κλείνει με θετικά νέα από την Γενική Συνέλευση της ΕΤΑΝΑΠ, με την εταιρεία να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ μεγάλο συνέδριο στην Ο.Α.Κ. στέλνει μήνυμα εθνικής ενότητας.
Μάιος
Ο τελευταίος μήνας της άνοιξης ξεκινά με την επικαιρότητα να εστιάζει τις πρώτες μέρες στα φορολογικά θέματα, την έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και τη λειψυδρία που αρχίζει να βασανίζει την Κρήτη.
Οι πρώτοι θερινοί επισκέπτες οδηγούν για ακόμα μια χρονιά σε έναν άθλιο βόρειο οδικό άξονα Κρήτης, ενώ στη Νέα Χώρα κάτοικοι και επιχειρηματίες ανησυχούν για τις καθυστερήσεις στο έργο της ανάπλασης. Οι ακτές μας πάντως μας βγάζουν… ασπροπρόσωπους καθώς 113 Γαλάζιες σημαίες θα κυματίζουν το 2018 στην Κρήτη. Μαζί με τους επισκέπτες στην Κρήτη φτάνουν… και ψάρια – ξενιστές, με την κλιματική αλλαγή να αλλάζει κατά πως φαίνεται το οικοσύστημα της Μεσογείου. Από τον Μάιο δεν έλειψαν και οι “υψηλές” επισκέψεις στο νησί, με την Κρήτη να υποδέχεται τον Βρετανό πρίγκηπα Κάρολο με τη σύζυγό του.
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης καταγγέλλει κακώς κείμενα στις εσωκομματικές εκλογές, σε μια χρονιά ρήξης του π. Υπουργού με την ηγεσία της Ν.Δ., ενώ και στο ΚΙΝΑΛ καταγράφονται διαφορετικές απόψεις αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες. Τον ίδιο μήνα, πολιτικές αναταράξεις αντιμετωπίζει και η δημοτική Αρχή μετά από μπαράζ παραιτήσεων αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων .
Οι τυφλές επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού στην Παλαιστίνη αφήνουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, με τα παιδιά να είναι ξανά τα μεγάλα θύματα.
Κι ενώ οι Χανιώτες αποποιούνται κληρονομιές λόγω φόρων, επανέρχεται το σενάριο για άνοιγμα θυρίδων οφειλετών δημοσίου, σκέψη που δε θα γίνει πραγματικότητα μέχρι τέλους τους έτους.
Προς το τέλος του μήνα, ο θάνατος τριών νέων ανθρώπων σε θαλάσσιο δυστύχημα στα Σφακιά βυθίζει τα Χανιά στο πένθος.
Ιούνιος
Το καλοκαίρι ξεκινά ημερολογιακά με τα αεροπορικά εισιτήρια να είναι στα ύψη στα Χανιά λόγω της μείωσης των πτήσεων στο “Δασκαλογιάννης”, ενώ οι μαθητές του νομού είναι έτοιμοι για το “ταξίδι” στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με ενδιάμεσο… σταθμός τις πανελλήνιες εξετάσεις, στις οποίες για ακόμα μια φορά τα Χανιωτάκια θα σημειώσουν πολύ καλές επιδόσεις.
Σε μια ακόμα χρονιά που τα Χανιά θα κατακλειστούν από επισκέπτες, καταγράφεται ανησυχία για της επιπτώσεις της υπερεκμετάλλευσης στο Λαφονήσι, για το οποίο ξανά θα βρεθούν στα δικαστήρια οι δήμοι Καντάνου – Σελίνου και Κισσάμου. Δύο πάντως επισκέπτες, επιλέγουν έναν ιδιαίτερο τρόπο μεταφοράς, φτάνοντας στον Αποκόρωνα με ποδήλατο, αφού ξεκίνησαν από την Κορνουάλη της Αγγλίας.
Το Μακεδονικό συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα με πολίτες στα Χανιά να οργανώνουν τη δική τους κινητοποίηση από την οποία δεν έλειψαν τα επεισόδια. Τεταμένο και το κλίμα στη βουλή, με το κοινοβούλιο να ζει μαύρες μέρες όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μπαρμπαρούσης ζητά με ομιλία του στρατιωτικό πραξικόπημα! Τσίπρας και Ζάεφ υπογράφουν την πολύκροτη συμφωνία στις Πρέσπες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ “πατάει” Χανιά σε μια στάση του προεδρικού αεροσκάφους των Η.Π.Α. για ανεφοδιασμό, ενώ εν μέσω Μουντιάλ στην πόλη μας θα βρεθεί και ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΜεΡΑ25.
Τον ίδιο μήνα, η Γενική Συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του Ομίλου, ενώ εξίσου θετικό ήταν το κλίμα και στη Γενική Συνέλευση της ΑΝΕΚ.
Την τοπική επικαιρότη τα απασχολούν επίσης η αύξηση αντικειμενικών αξιών ακινήτων, ο ΒΟΑΚ, ο κόμβος Μουρνιών, η συμφωνία κυβέρνησης δανειστών για το χρέος και η μεγάλη νίκη του Ερντογάν στις Τουρκικές εκλογές.
Ιούλιος
Ο χάρτης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα Χανιά αλλάζει μετά την έγκριση του Σ.Α.Σ. για δρομολόγηση πλοίου των Μινωικών Γραμμών στα Χανιά. Η Σπίνα Σελίνου μετρά πληγές από πυρκαγιά που κατέκαψε εκατοντάδες στρέμματα, ενώ ξεκινούν να διαφαίνονται τα προβλήματα που θα προκαλέσει το 2018 ο δάκος στην ελαιοπαραγωγή.
Ο Χανιώτης κολυμβητής Απόστολος Παπαστάμος γράφει ιστορία στο Ελσίνκι καθώς έρχεται δεύτερος στα 400 μέτρα με εντυπωσιακό πανελλήνιο ρεκόρ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, σε μια χρονιά που Χανιώτες αθλητές και σωματεία θα καταγράψουν πολλές επιτυχίες.
Το Μακεδονικό φέρνει ρήξη στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας μετά και την απέλαση Ρώσων Διπλωματών, ενώ αντιδράσεις προκαλούν και οι προωθούμενες αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτης της Κρήτης με τα σχέδια για συνεργασία/συνένωση Πανεπιστημίου, Πολυτεχνείου, Τ.Ε.Ι.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο επικρατεί αντιπαράθεση για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, ενώ σε μια θετική εξέλιξη, μετά από δέκα χρόνια αναμονής ανοίγει ο δρόμος για αξιοποίηση του κληροδοτήματος Μαλινάκη μετά από δέκα χρόνια αναμονής.
Το βράδυ της 22ας Ιουλίου η πόλη των Χανίων θα ζήσει ένα πύρινο εφιάλτη. Το ιστορικό κτήριο των Ιταλικών Στρατώνων παραδίδεται στις φλόγες και καταστρέφεται ολοσχερώς. Μέχρι σήμερα το “άψυχο κουφάρι” παραμένει στη διασταύρωση των οδών Σφακιανάκη – Τζανακάκη – Σολωμού – Νεάρχου, ως μνημείο διαχρονικής αδιαφορίας.
Ένας 24ωρο μετά ο Αποκόρωνας κατακαίγεται με την καταστροφή στο πευκοδάσος κοντά στις Βρύσσες να είναι βιβλική, ενώ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν και από πυρκαγιά στον Κακόπετρο. Οι καταγγελίες του δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη για εμπρησμό, θα επιβεβαιωθούν λίγους μήνες αργότερα.
Ο “μαύρος” μήνας του καλοκαιριού θα ολοκληρωθεί με την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε μια πυρκαγιά που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Τα “Χανιώτικα νέα” αναδεινύουν τους κινδύνους αλλά και τις προκλήσειες από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, όπως αυτοί προκύπτουν από τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που δόθηκε σε διαβούλευση. Ο διάλογος πάνω στο συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει τις σελίδες της εφημερίδας μέχρι τέλος του έτους.
Αύγουστος
Τα μπλακ άουτ προκαλούν προβλήματα και ζημιές σε επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης, ενώ την επικαιρότητα απασχολούν οι ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι αλλά και την καταστροφή των Ιταλικών στρατώνων στα Χανιά.
Μετά από σειρά δημοσιευμάτων των “Χ.ν.” ξεκινά εισαγγελική έρευνα για το φράγμα Βαλσαμιώτη το οποίο διαπιστώνεται ότι δεν μπορεί ν’ αξιοποιηθεί στο σύνολό του, παρά τα 40 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για την κατασκευή του.
Η χαμηλή στάθμη των νερών σε Αργυρούπολη και Κουρνά προκαλεί έντονη ανησυχία, με την Ανατολική Κρήτη να αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας.
Ο Αύγουστος κυλά με πολλούς τουρίστες αλλά λιγότερους Έλληνες επισκέπτες στα Χανιά λόγω της φυγής της Rynair, απουσία που θα γίνει… αισθητή στα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης.
Μετά από πέντε μήνες κράτησης στις τουρκικές φυλακές, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αφήνονται ελεύθεροι και γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο με τις οικογένειές τους, ενώ λίγες μέρες μετά η κυβέρνηση γιορτάζει την «έξοδο από τα μνημόνια».
Σε ένα ιστορικής αξίας ένθετο, ο ιστορικός Ευθύμης Λεκάκης παρουσιάζει στα “Χ.ν.” άγνωστες πτυχές της Εβραϊκής Κοινότητας της Κρήτης σε ένα ειδικό ένθετο – αφιέρωμα, ενώ ο Αποκόρωνας θα φρεθεί και πάλι στο στόχαστρο εμπρηστών.
Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ σκορπά χαμόγελα στα Χανιωτάκια, ενώ για τους φοιτητές που πέρασαν σε Σχολές των Χανίων ξεκινά ο γολγοθάς της εύρεσης φοιτητικές στέγης.
Στο τέλος του μήνα ο πρωθυπουργός προχωρά σε ανασχηματισμό με μικροαλλαγές αλλά και συμμετοχή στην κυβέρνηση παλαιών στελεχών του ΠΑΟΚ και της Ν.Δ. , ενώ η τοπική και όχι μόνον κοινή γνώμη, παρακολουθεί με αγωνία την προσπάθεια κατάσβεσης μεγάλης πυρκαγιά που ξέσπασε στα γκαράζ του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος της ΑΝΕΚ, ενώ αυτό βρισκόταν εν πλω.
Σεπτέμβριος
Το φθινόπωρο ξεκινά με την άφιξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Χανιά, ενώ με συνέντευξή του στα “Χ.ν.” ο νυν δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας ανοίγει τα χαρτιά του για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Από το βήμα της ΔΕΘ, πρωθυπουργός και πολιτικοί αρχηγοί προχωρούν σε εξαγγελίες με προεκλογικό χαρακτήρα, ενώ στην τοπική επικαιρότητα συνεχίζεται να… πρωταγωνιστεί η προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.
Στην πόλη οξύνεται το στεγαστικό πρόβλημα που πλέον εκτός από φοιτητές κι εκπαιδευτικούς αφορά και τους μόνιμους κατοίκους, ενώ σαν “βόμβα” σκάει στα μέσα του μήνα η είδηση της υπαγωγής χιλιάδων μνημείων και χώρων ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας στο Υπερταμείο, με την κυβέρνηση να επιχειρεί υποβάθμιση ενός πολύ σημαντικού ζητήματος το οποίο ανέδειξαν επαρχιακές εφημερίδες σε όλη την Ελλάδα.
Ο Ευτύχης Δαμιανάκης ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για δήμαρχος Χανίων, για να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα οι Γιάννης Σαρρής, Άρης Παπαδογιάννης, Νάνσυ Αγγελάκη, Σεραφείμ Ρίζος, Νίκος Βουρλάκης, Γρηγόρης Αρχοντάκης, Παναγιώτης Σημανδηράκης, Μανώλης Κεμεσίδης και Ευτύχης Τσουχλαράκης, συμπληρώνοντας μαζί με το νυν δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα μια εντεκάδα υποψηφίων.
Ψηλά στην επικαιρότητα βρίσκεται ο άγριος ξυλοδαρμός του Ζακ Κωστόπουλου που οδήγησε στον θάνατό του αλλά και η μεγάλη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Μεσογειακός κυκλώνας θέτει σε συναγερμό τα Χανιά με το ακραίο καιρικό φαινόμενο να περνά τελικά βόρεια της Κρήτης και να προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές στην Πελοπόννησο.
Οκτώβριος
Τα Χανιά υποδέχονται τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι οποίοι συμμετέχουν στους λαμπρούς εορτασμούς για τα 50 χρόνια της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, ενώ από τις ειδήσεις του πρώτου δεκαπενθημέρου του μήνα ξεχωρίζει η αλλαγή ηγεσίας τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης, οι διαπραγματεύσεις για περικοπή ή μη των συντάξεων, η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου στην Ελούντα και η ανάδειξη των ανεπαρκών υποδομών στα Χανιά για τα ΑμεΑ μέσα από εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τυπογραφίας.
Η διαμάχη για την Ουκρανία επιφέρει σχίσμα στην Ορθοδοξία με τη Ρωσία να βάλει κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου επιχειρώντας να ανατρέψει παράδοση αιώνων.
Ο δήμος Χανίων τιμά των Κνωσταντίνο Μητσοτάκη αποδίδοντας το όνομά του σε τμήμα της οδού Ακρωτηρίου, ενώ η κόντρα Καμμένου – Κοτζιά προκαλεί αναταραχή στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για τη φυλάκισή του ο Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του προφυλακίζονται για οικονομικές/φορολογικές ατασθαλείες.
Νοέμβριος
Προβλήματα και ελλείψεις στον χώρο της Παιδείας απασχολούν έντονα την επικαιρότητα τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου, ενώ από την Αθήνα η είδηση της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, προκαλεί έντονες αντιδράσεις και στην Κρήτη.
Η 115 πτέρυγα μάχης φορά τα γιορτινά της, ενώ στο επίκεντρο της ιατρικής έρευνας βρίσκονται τα Χανιά καθώς στην πόλη μας πραγματοποιούνται ιατρικά συνέδρια, στο πλαίσιο των οποίων ανακοινώνονται αποτελέσματα από ενδιαφέρουσες μελέτες, μία εκ των οποίων επιβεβαιώνει το λεγόμενο «μεσογειακό παράδοξο», δηλαδή την έλλειψη βιταμίνης D σε πληθυσμούς που ζουν σε ηλιόλουστες περιοχές.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέπτεται τα Χανιά και μέσα από την ομιλία του και τη συνέντευξη που παραχωρεί στα “Χ.ν.” εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης επιβεβαιώνει ότι θα διεκδικήσει ξανά την Περιφέρεια Κρήτης, έχοντας αυτή τη φορά βασκό αντίπαλό του – όπως θα ανακοινωθεί έναν μήνα μετά – τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη.
Μέσα Νοέμβρη και στα Χανιά κυνηγάμε ακόμα κουνούπια, ενώ σε… σαφάρι για την εύρεση εργατικών χεριών που θα βοηθήσουν στη συγκομιδή βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί του νομού.
Η συνταγματική αναθεώρηση και το μακεδονικό συνεχίζουν να απασχολούν την επικαιρότητα, ενώ ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στα “Χ.ν.” χαρακτηρίζει ως «αυτοκτονία για την Ελλάδα» τη συμφωνία των Πρεσπών.
Προς το τέλος του μήνα τα “Χ.ν.” αποκαλύπτουν τις περικοπές στον σχεδιασμό του ΒΟΑΚ, ενώ στα ευχάριστα νέα της χρονιάς ξεχωρίζει η είδηση για τις ελπιδοφόρες έρευνες σχετικά με τον καρκίνο, με τους επιστήμονες να ελπίζουν σε θεραπεία εντός της επόμενης δεκαετίας.
Τον ίδιο μήνα, θα σημειωθούν θετικές εξελίξεις για τη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά και για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Εικόνες ντροπής από βόμβες μολότοφ μέσα στο ΟΑΚΑ από τον αγώνα ΑΕΚ – Άγιαξ διασύρουν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.
Δεκέμβριος
Η Κρήτη γιορτάζει την επέτειο της Ένωσης με την Ελλάδα και οι συνταξιούχοι χαμογελούν για τα… χαρμόσυνα από το Eurogroup που εκγρίνει την μη περικοπή των συντάξεων. Αντίθετα στη Γαλλία τα χαμόγελα σπανίζουν και η πολιτική Μακρόν κατεβάζει στους δρόμους τα κίτρινα γιλέκα που πραγματοποιούν δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ο επαρχιακό Τύπος θρηνεί για τον θάνατο του ιστορικού εκδότη της “Πελοποννήσου” Σπύρου Δούκα, ενώ η επέτειος δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου αμαυρώνεται ξανά από επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
Η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα αναθερμαίνει της σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, ενώ στα Χανιά οι παραγωγοί προβληματίζονται από τη χαμηλή ποιότητα ελαιολάδου λόγω των ανεπαρκειών της δακοκτονίας.
Ένοπλη επίθεση βυθίζει τη Γαλλία στο πένθος, ενώ τρομοκρατικά χτυπήματα θα σημειωθούν και στην Ελλάδα με εκρήξεις βόμβας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ αλλά και στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου στο Κωλονάκι.
Τα Χανιά αναζητούν το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε μια πόλη με ανεπαρκή στολισμό, ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός για το μέλλον της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. μετά από μεθοδεύσεις δήμων σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο.
Οι επισκέπτες δίνουν τον εορταστικό τόνο στην τοπική αγορά με τον τελευταίο μήνα του 2018 να επιφυλάσσει την άσχημη είδηση για τον θάνατο του Μίνωα Ζομπανάκη, ανθρώπου που έβαλε τη σφραγίδα του στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
Το τσουνάμι στην Ινδονησία σοκάρει την παγκόσμια κοινή γνώμη ενώ ο καθηγητής Συνολάκης προειδοποιεί μέσω των “Χ.ν.” για τον αντίστοιχο κίνδυνο που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα.
Η χρονιά που “μαύρισε” η ψυχή μας
Θέ μου, πῶς κατάντησε ἡ γλῶσσα μας.