Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024

21ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων

Το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων πραγµατοποιήθηκε στην Καβάλα από τις 26 ως τις 29 Σεπτεµβρίου 2024 µε θέµα ‘‘Γυναίκα και Λύκειον των Ελληνίδων. Αναστοχασµός, επαναπροσδιορισµός και νέες προκλήσεις. Η Γυναίκα ως µήτρα παράδοσης, κοινωνικών αλλαγών και αλληλεγγύης στον 21ο αι.’’.
Το Συνέδριο οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Λυκείου των Ελληνίδων Καβάλας µε την αρωγή αρχών και ιδιωτών της πόλης. Η Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου κα Μαρίνα Φιλιππίδου και τα µέλη καλωσόρισαν τις συνέδρους µε µία λαµπρή τελετή και µουσική εκδήλωση µε το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο ‘Voci Contra Tempo’.
Σύνεδροι προσήλθαν από όλα τα Λύκεια της Ελλάδας και της διασποράς (Αυστραλία, Αµερική, χώρες της Ε.Ε.) µέλη των Τοπικών Συµβουλίων ,όπως και µεγάλος αριθµός ακροατών, µελών και φίλων του Λυκείου των Ελληνίδων. Το Λύκειο των Ελληνίδων Χανίων εκπροσώπησαν τα µέλη του ∆ιοικητικού Συµβουλίου κ. κ. Άννα Μακράκη-Καρέλα, Άννα Κουνδουράκη- Ξυλάκη, Χαρά Ρικουνάκη, Αγγελική Σοφούλη, Στέλλα Στρατιδάκη, και Ρόζα Τζανετή, αρκετά µέλη και φίλες του Λυκείου.
Στο Συνέδριο αναπτύχθηκαν και αναδείχθηκαν σε βάθος και εύρος θέµατα καίρια και επίκαιρα σχετικά µε τη Γυναίκα, διαχρονικά, από καθηγήτριες και εισηγητές υψηλής, πολυεπίπεδης µόρφωσης, προσωπικότητες από Πανεπιστήµια ντόπια και του εξωτερικού, τον δικαστικό κλάδο.
Εκτός από το εξαιρετικό πνευµατικό και κοινωνικό περιεχόµενο του Συνεδρίου, εξαίρετη ήταν η όλη οργάνωση, η φιλοξενία, οι ξεναγήσεις στη νήσο Θάσο, στην αρχαία πόλη των Φιλίππων, το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, πρώτης χριστιανής της Ευρώπης. Περπατήσαµε στα βήµατα του Αποστόλου Παύλου, αναθυµηθήκαµε τον απόπλου του Μ. Αλεξάνδρου από την Ασία, µε τον στόλο τον οποίο ναυπήγησε από τα δάση της περιοχής ο κρητικός Νέαρχος, τη µάχη των Φιλίππων ανάµεσα στους Ρωµαίους, Οκταβιανό και τους Βρούτο και Κάσιο. Στον µεγάλο περίπατο της πόλης µε ειδικές ξεναγούς και κυρίες του Λυκείου των Ελληνίδων Καβάλας, γνωρίσαµε τα αξιοθέατα, τα ιστορικά και καλλιτεχνικά µνηµεία, το ∆ηµαρχείο, το Φρούριο, τις Καµάρες, το Μουσείο Καπνού, την οικία του Μωχάµετ Άλι, το Ιµαρέτ και πλήθος άλλα. Επισκεφθήκαµε επίσης το Λύκειο των Ελληνίδων Καβάλας που στεγάζεται σε τριώροφο κτίριο του 1942 πρώην καπνοθήκη και λειτούργησε ως τµήµα του σχολείου της Εβραϊκής κοινότητας. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί το Κέντρο Βαλκανικής Λαογραφίας. Τη λήξη του Συνεδρίου κήρυξε η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων κα Μαρία Παπαµάρκου µε µουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Καβάλας στο Κάστρο, µε τοπικά παραδοσιακά τραγούδια που είχαν θέµα τη γυναίκα, χορούς, µε χορευτές ντυµένους µε τις πανέµορφες χρυσοκέντητες φορεσιές και έδωσε τη σκυτάλη στα Ιωάννινα για το 22ο Συνέδριο. Από το Κάστρο αποχαιρετήσαµε το νυκτερινό πανόραµα της αξέχαστης πόλης, το αντιφέγγισµα του Αιγαίου. Αναπνεύσαµε τις πνοές από τα δάση, τους αµπελώνες, τους ελαιώνες, τα χρυσοφόρα βουνά. Αποχαιρετήσαµε την πλατύτερη Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη και αποκοµίσαµε πλούσια εµπειρία και γνώση για πιο σύγχρονη και πιο δίκαιη όψη της Γυναίκας, από οµιλήτριες – οµιλητές µε νέες θέσεις και πνεύµα οικουµενικό και ελεύθερο.

Εκ µέρους του ∆.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων Χανίων
Αγγελική Σοφούλη

 

(φωτό Αρχείου)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα