Σε 30 μήνες φυλάκισης και πρόστιμο 310.628,55 δολαρίων καταδικάστηκε ο Σάνφορντ Γουάλας, αποκαλούμενος «βασιλιάς του spam» στις ΗΠΑ, για αποστολή εκατομμυρίων μηνυμάτων spam σε χρήστες του Facebook και παραβίαση δικαστικής εντολής να μην χρησιμοποιεί το κοινωνικό δίκτυο.
Ο 47χρονος, από το Λας Βέγκας, δήλωσε ένοχος στις 24 Αυγούστου 2015, σε μια κατηγορία απάτης και σχετιζόμενης δραστηριότητας σε σύνδεση με email, και μια κατηγορία για «εγκληματική περιφρόνηση». Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, ο Γουάλας παραδέχτηκε την υλοποίηση ενός σχεδίου από τον Νοέμβριο του 2008 μέχρι τον Μάρτιο του 2009 για αποστολή μηνυμάτων spam σε χρήστες του Facebook που είχαν ως αποτέλεσμα την έκθεση σε κίνδυνο περίπου 500.000 «νόμιμων» λογαριασμών Facebook, και είχε αποτέλεσμα να σταλούν πάνω από 27 εκατ. μηνύματα spam μέσω των servers του Facebook.
«Ο Γουάλας παράνομα απέκτησε, αποθήκευσε και εκμεταλλεύτηκε πληροφορίες λογαριασμών χρηστών του Facebook και κέρδισε χρήματα αναδρομολογώντας χρήστες σε άλλες σελίδες. Ειδικότερα, ο Γουάλας παραδέχτηκε πως άνοιξε έναν φανταστικό λογαραισμό Facebook, στο όνομα “David Frederix” για να δοκιμάζει τα μηνύματα spam του και δημιούργησε μια αυτόματη διαδικασία για να μπαίνει στον λογαριασμό ενός χρήστη, να αποκτά μια λίστα όλων των φίλων του και μετά να αποστέλλει ένα μήνυμα στον κάθε λογαριασμό φίλου. Το μήνυμα ήταν σχεδιασμένο να ξεγελά νόμιμους κατόχους λογαριασμών ώστε να μπαίνουν σε website στο μήνυμα που υποτίθεται ότι προερχόταν από φίλο στο Facebook. Μόλις o χρήστης καταχωρούσε τις πληροφορίες του/ της, τον επαναπροωθούσαν σε ένα άλλο website. O Γουάλας επίσης παραδέχτηκε πως κέρδισε χρήματα αποστέλλοντας traffic στις ιστοσελίδες και αποθήκευσε διευθύνσεις email και κωδικούς για να συνεχίσει να στέλνει μηνύματα spam» αναφέρεται στην επίσημη δήλωση των αμερικανικών δικαστικών αρχών- όπου επίσης σημειώνεται πως τον Νοέμβριο του 2008 απέκτησε πρόσβαση και στο δίκτυο υπολογιστών του Facebook.
Αγωγή εναντίον του είχε υποβληθεί εναντίον του από το Facebook, και το 2009 το δικαστήριο έδωσε εντολή να μην αποκτήσει ξανά πρόσβαση στο δίκτυο του Facebook, ή να δημιουργήσει και διατηρήσει λογαριασμό στο Facebook. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως στις 17 Απριλίου 2009 παραβίασε την εντολή του δικαστηρίου, μπαίνοντας στον λογαριασμό του ενώ ήταν σε πτήση από το Λας Βέγκας προς τη Νέα Υόρκη.
ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr