» Τα προβλήµατα, οι διακρίσεις και οι αποκλεισµοί
Υπάρχουν µεγάλες επιτυχίες στον αγώνα κατά του HIV και του AIDS – αλλά εξακολουθούν όµως να υπάρχουν και µεγάλα προβλήµατα. Οι νέες προσεγγίσεις θα συζητηθούν την επόµενη εβδοµάδα στην 25η Παγκόσµια ∆ιάσκεψη για το AIDS στο Μόναχο.
Η
διάσκεψη “AIDS 2024” στοχεύει στην κινητοποίηση των πολιτικών, επιστηµονικών και κοινωνικών δυνάµεων για να καταστεί η θεραπεία διαθέσιµη στους ανθρώπους που ζουν µε τον ιό HIV σε όλο τον κόσµο, δήλωσε ο τοπικός πρόεδρος της διάσκεψης, Κρίστοφ Σπίνερ, ενόψει της συνάντησης, η οποία αρχίζει στις 22 Ιουλίου.
Η µεγαλύτερη παγκόσµια συνάντηση για τον HIV -AIDS πραγµατοποιείται στη Γερµανία για πρώτη φορά µετά από τρεις δεκαετίες: ερευνητές, εµπειρογνώµονες υγείας και ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο το 1993.
Μετά από πρόσκληση της ∆ιεθνούς Εταιρείας AIDS – IAS, περισσότεροι από 10.000 συµµετέχοντες από περισσότερες από 175 χώρες αναµένονται στο Μόναχο µέχρι τις 26 Ιουλίου.
Η κύρια εστίαση θα είναι στο πώς µπορεί να περιοριστεί περαιτέρω η εξάπλωση του ιού HIV και του σχετικού συνδρόµου ανοσοανεπάρκειας AIDS. Θα συζητηθούν επίσης τα νέα ιατρικά ευρήµατα καθώς και οι κοινωνικές και πολιτικές επιρροές. Σύµφωνα µε τους διοργανωτές, στην έναρξη θα µιλήσει ο Οµοσπονδιακός Καγκελάριος Olaf Scholz.
Οι ειδικοί ανησυχούν για τις πολιτικές εξελίξεις παγκοσµίως και την άνοδο των δεξιών και ακραίων δυνάµεων σε πολλές χώρες – µε κίνδυνο διακρίσεων και διώξεων των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων. Σύµφωνα µε την “Deutsche Aidshilfe”, οι άνθρωποι συχνά δεν εξετάζονται ή δεν αναζητούν ιατρική περίθαλψη από φόβο µήπως αποκαλυφθούν.
“Όπου η οµοφυλοφιλία, η εργασία στο σεξ και η εξάρτηση από τα ναρκωτικά διώκονται, οι αριθµοί αυξάνονται”, εξήγησε ο εκπρόσωπος, Holger Wicht. “Όπου οι πληγείσες οµάδες αντιµετωπίζονται µε εχθρότητα, υπάρχει τεράστιο πρόβληµα για την πρόληψη”, πρόσθεσε ο Peter Wiessner από τη ∆ράση κατά του AIDS.
∆ιακρίσεις, διώξεις και τιµωρία
Στη Ρωσία του Βλαντιµίρ Πούτιν, για παράδειγµα, οι πάσχοντες υφίστανται όλο και περισσότερες διακρίσεις και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την εξέλιξη των αριθµών του HIV, σύµφωνα µε τον Wicht. “Οι οµοφυλόφιλοι άνδρες στη Ρωσία στιγµατίζονται ακόµη περισσότερο, το κλίµα γι’ αυτούς γίνεται όλο και πιο εχθρικό”.
Στην Ουγκάντα, η οµοφυλοφιλία τιµωρείται µε θάνατο από το 2023. Παγκόσµιοι οργανισµοί όπως o UNAIDS, το πρόγραµµα του ΟΗΕ για την καταπολέµηση της ασθένειας της ανοσοανεπάρκειας AIDS, φοβούνται ότι η µεγάλη πρόοδος που έχει σηµειώσει η χώρα στην καταπολέµηση του HIV πλέον κινδυνεύει .
Και στη Γερµανία, που καθοδηγείται ενίοτε από ακραίες συντηρητικές δυνάµεις, επικρατεί ήδη σε ορισµένες περιπτώσεις ένα διαφορετικό κλίµα, δήλωσε ο Wicht. “Οι άνθρωποι στη Γερµανία αισθάνονται επίσης ότι πνέει ένας διαφορετικός άνεµος, ότι απειλούνται περισσότερο. Φαίνεται ότι η εχθρότητα αυξάνεται, και αυτό φοβίζει τους ανθρώπους – και µπορεί να οδηγήσει σε µεγαλύτερη υποχώρηση”.
Οι ειδικοί ανησυχούν επίσης για την κατάσταση στις ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών. Εάν ο Ντόναλντ Τραµπ έρθει ξανά στην εξουσία, δεν υπάρχει µόνο η απειλή αυξηµένων διακρίσεων κατά των οµάδων κινδύνου. Είναι επίσης πιθανό να αποδυναµωθεί η χρηµατοδότηση διαφόρων προγραµµάτων.
Οι ΗΠΑ είναι επί του παρόντος ένας από τους µεγαλύτερους χρηµατοδότες για τα προγράµµατα του AIDS. Σύµφωνα µε τον UNAIDS, η διµερής χρηµατοδότηση από τις ΗΠΑ αντιπροσώπευε πρόσφατα περίπου το 58% του συνόλου της διεθνούς βοήθειας για τον HIV.
Ένα επιπλέον 29% προερχόταν από το Παγκόσµιο Ταµείο για την Καταπολέµηση του AIDS, της Φυµατίωσης και της Ελονοσίας (GFATM). Το υπόλοιπο ποσό συνεισέφεραν άλλοι διεθνείς χρηµατοδότες και δωρητές.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία του UNAIDS, εκτιµάται ότι 1,3 εκατοµµύρια άνθρωποι παγκοσµίως µολύνονται µε τον ιό HIV κάθε χρόνο και σχεδόν 40 εκατοµµύρια ζουν µε την ασθένεια. Ένα άτοµο εξακολουθεί να πεθαίνει κάθε λεπτό από ασθένειες που σχετίζονται µε το AIDS.
Οι αριθµοί αυξάνονται αισθητά, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη. Η κατάσταση εκεί είναι ένα από τα θέµατα που θα απασχολήσουν το παγκόµσιο συνέδριο. Μεταξύ του 2010 και του 2019, ο UNAIDS ανέφερε ότι ο αριθµός των κρουσµάτων στην Ανατολική Ευρώπη και την Ασία αυξήθηκε κατά 72%.
Η Αφρική εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει την πλειονότητα όλων των λοιµώξεων παγκοσµίως, δήλωσε ο λοιµωξιολόγος Spinner από το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο rechts der Isar του Τεχνικού Πανεπιστηµίου του Μονάχου.
Τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο
Σύµφωνα µε τον UNAIDS, 4.000 νεαρές γυναίκες µολύνονται παγκοσµίως κάθε εβδοµάδα, περισσότερες από 3.000 από αυτές στην υποσαχάρια Αφρική. Οι νεαρές γυναίκες εκεί έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να µολυνθούν από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας.
Υπάρχει έλλειψη εκπαίδευσης, πρόληψης και υποστήριξης, λέει η Wiessner. “Η ανισότητα µεταξύ ανδρών και γυναικών είναι µια πραγµατική κινητήρια δύναµη της πανδηµίας”.
Η µόλυνση µε τον ιό HIV µπορεί να προκαλέσει την ασθένεια της ανοσοανεπάρκειας AIDS, εάν δεν αντιµετωπιστεί. Η αντιική φαρµακευτική αγωγή επιτρέπει µια σε µεγάλο βαθµό φυσιολογική ζωή µε έγκαιρη θεραπεία. Η επιτυχής θεραπεία αποτρέπει επίσης την περαιτέρω µετάδοση.
Ωστόσο, σύµφωνα µε τον UNAIDS, το ένα τέταρτο των ατόµων που ζουν µε τον ιό HIV παγκοσµίως δεν έχουν ακόµη πρόσβαση σε θεραπεία – ένας κίνδυνος για την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Οι αριθµοί για τους νεότερους είναι επίσης δραµατικοί: µόνο τα µισά παιδιά µε HIV µπορούν να λάβουν φάρµακα που σώζουν ζωές.
Έχουν ήδη σηµειωθεί ήδη µεγάλες επιτυχίες στον αγώνα κατά του HIV και του AIDS: σύµφωνα µε τον UNAIDS, ο αριθµός των νέων µολύνσεων έχει µειωθεί περισσότερο από το µισό από την κορύφωση που σηµειώθηκε το 1995 και εκτιµάται σε 3,2 εκατοµµύρια.
Ο αριθµός των θανάτων έχει µειωθεί περίπου στο ένα τρίτο από το 2004, όταν πέθαιναν περίπου δύο εκατοµµύρια άνθρωποι.
Τα Ηνωµένα Έθνη έχουν θέσει ως στόχο τη µείωση των θανάτων που σχετίζονται µε το AIDS κατά πάνω από 90% έως το 2030. Ήδη από το επόµενο έτος – σύµφωνα µε έναν επιµέρους στόχο – το AIDS δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται απειλή για την παγκόσµια υγεία.
Ωστόσο, ο UNAIDS και άλλα προγράµµατα αντιµετωπίζουν κρίση χρηµατοδότησης. Ο εκπρόσωπος της IAS, Bijan Farnoudi, δήλωσε ότι σε ορισµένες χώρες υπάρχει απειλή περικοπών της χρηµατοδότησης.
Αυτό θα σήµαινε ότι εξαιρετικά αποτελεσµατικά φάρµακα, ορισµένα από τα οποία θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν και για την πρόληψη, θα παρέµεναν απρόσιτα σε πολλούς ανθρώπους, ιδίως στον Παγκόσµιο Νότο.
Περισσότερα για την παγκόσµια διάσκεψη του Μονάχου https://www.iasociety.org/conferences/aids2024