Στο Ηράκλειο διεξάγεται το 27ο διεθνές όπεν με την συμμετοχή 91 σκακιστών και σκακιστριών στον α΄όμιλο του τουρνουά όπου αγωνίζονται οι ισχυρότεροι σκακιστές. Μετά την ολοκλήρωση του 6ου γύρου στη βαθμολογία προηγούνται με 5,5β. οι ρώσοι Βαντίμ Μοϊσένκο (2543) και Εβγκένι Λεβίν (2511) και τους ακολουθούν με 5β. οι Εμίλ Μιρζόεβ (Ουκρανία 2477), Ιγκόρ Μπογκντάνοβ (Ουκρανία 2422), Πήτερ Χουσλόφ (Ολλανδία 218), Κίριλ Πουτρένκο (Ρωσία 1974) και Χρήστος Μπροκαλάκης (1844).
Κάισσα
Η Κάισσα είναι η Μούσα του σκακιού. Ούτε οι Αρχαίοι Έλληνες όμως, αλλά και οι Ρωμαίοι γνώριζαν το σκάκι στη σημερινή του μορφή, οπότε η Κάισσα αποτελεί μεταγενέστερη οντότητα. Κατασκευάστηκε για να εξηγηθεί με μύθο τον τρόπο που δημιουργήθηκε το σκάκι, το οποίο θεωρείται η Τέχνη της Σκέψης και της Λογικής Επιστήμης.
Ο πρώτος που δοκίμασε να δημιουργήσει τη νέα θεότητα είναι ο Ιταλός ποιητής Marco Girolamo Vida (1490-1566). Στο έργο του «Scaccia ludus», το οποίο γράφτηκε στα λατινικά το 1525 και δημοσιεύτηκε το 1527, περιγράφει τους κανόνες του σκακιού. Αποδίδει την ευθύνη για την παράδοση του παιχνιδιού στους θνητούς στη νύμφη Scacchis, αλλά αυτό το όνομα δεν έγινε ευρύτερα αποδεκτό.
«Caissa» ήταν ο τίτλος ενός ποιήματος που γράφτηκε το 1763 από τον Βρετανό sir William Jones (1746-94) και δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του « Poems » το 1772. Μερικοί μελετητές υποψιάζονται ότι ο Jones εμπνεύστηκε από τον Vida, άλλοι όμως πιστεύουν ότι η ιδέα του ήταν εντελώς ανεξάρτητη. Ο Jones ήταν ερευνητής της αρχαίας Ινδικής λογοτεχνίας, οπότε ίσως να ήρθε σε επαφή με το σκάκι και τους μύθους του όταν έψαχνε αρχαία σανσκριτικά κείμενα. Το ποίημά του περιγράφει τα κομμάτια και τον τρόπο κίνησής τους, ενώ στη συνέχεια δίνει τη δική του εξήγηση για την προέλευση του παιχνιδιού:
«…Δεν κατασκευάστηκε από θνητό χέρι αυτό το καταπληκτικό παιχνίδι, Αλλά εφευρέθηκε από θεούς και από αυτούς έφτασε σε μας.
Μια αξιολάτρευτη δρυίδα έκανε την εκδρομή της στις άγριες περιοχές της Θράκης, έχοντας γοητευτική όψη και γλυκό παρουσιαστικό,….. η ομορφιά της ήταν διάσημη πέρα από λόφους και πεδιάδες, και το όνομα της νεανίδος ήταν Κάισσα.….»
Ο Άρης την είδε κατά τύχη, θαύμασε τα κάλλη της και την ερωτεύτηκε. Αυτή όμως αγνόησε τα ερωτικά του καλέσματα, οπότε αυτός κάθισε στο σημείο που την πρωτοσυνάντησε και άρχισε να παραπονιέται για την τύχη του. Μια ναϊάς άκουσε τους ερωτικούς του θνητούς και τον συμβούλεψε:
«Δεν μπορείς να κατασκευάσεις μια διασκέδαση ή ένα κατευναστικό παιχνίδι, ώστε να φανείς αρεστός στα μάτια της νεανίδος;»
Ο Άρης απαντά ότι μόνο μια αληθινή τέχνη θα συγκινούσε τα άπονα στήθη της Κάισσα, αλλά αποδέχεται τη συμβουλή και κατασκευάζει το σκάκι.
Στη συνέχεια, ο Άρης πλησιάζει τη δρυίδα και της παρουσιάζει το σκάκι. Η Κάισσα εντυπωσιάζεται και δέχεται να γίνει ερωμένη του, οπότε ο Άρης της αφιερώνει τη νέα τέχνη:
«…Δίδαξε τους κανόνες που ορίζουν το παιχνίδι της σκέψης, Και το ονόμασε Κάισσα από το όνομα της δρυίδος, απ’ όπου οι γιοί της Αλβιόνας, που αναγνωρίζουν την αξία του, ενέκριναν το παιχνίδι της σκέψης και το ονόμασαν Σκάκι.»
Κάπως έτσι έγινε η Κάισσα δέκατη Μούσα στο σύγχρονο πάνθεο των προστάτιδων κάθε Τέχνης.
(απόδοση του ποιήματος στα ελληνικά: Ηλίας Κουρκουνάκης)
Πέντε υπέροχοι λόγοι για να μάθετε στο παιδί σας να παίζει σκάκι!!
Αποτελώντας ένα από τα αρχαιότερα παιχνίδια λογικής, το σκάκι είναι ένας υπέροχος τρόπος να ακονίσετε το μυαλό σας. Ιδιαίτερα για το παιδί υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι που το σκάκι συμβάλει στην πνευματική του ανάπτυξη.
Ενισχύεται η μνήμη και η προσαρμοστικότητα!
Παίζοντας σκάκι, το παιδί θυμάται προηγούμενες κινήσεις και συνδυασμούς, βελτιώνοντας σημαντικά τη μνήμη του και επιπλέον, μαθαίνει να προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τρόπους παιξίματος, καθώς κάθε αντίπαλος έχει τη δική του τεχνική.
Λύνουν πιο εύκολα μαθηματικά προβλήματα!
Δεδομένου ότι το σκάκι είναι ένα σπορ που χρειάζεται πολλή μελέτη και συγκέντρωση στους συνδυασμούς των θέσεων και κινήσεων, τα παιδιά εκπαιδεύονται να παρατηρούν το θέμα από πολλές οπτικές στην αναζήτηση λύσης και όπως έχει παρατηρηθεί, αυτό συντελεί στην καλύτερη κατανόηση και επίλυση των μαθηματικών προβλημάτων
Αναπτύσσεται η αυτοπεποίθησή του!
Η φύση του παιχνιδιού είναι τέτοια που το παιδί πρέπει να αναλύει καταστάσεις και να λαμβάνει αποφάσεις. Όσο περισσότερο εξασκείται, τόσο πιο γρήγορα θα φθάσει στο σημείο να λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις χωρίς να σας συμβουλεύεται. Αυτό, προφανώς, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή του η οποία θα αυξηθεί αισθητά!
Μαθαίνει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του!
Κάθε κίνηση στο σκάκι πρέπει να είναι σοβαρά προμελετημένη καθώς ένα και μόνο λάθος μπορεί να οδηγήσει στην ήττα! Το παιδί που παίζει σκάκι, λοιπόν, εκπαιδεύεται αφενός να σκέφτεται καλά πριν πράξει, αφετέρου να αναλαμβάνει την ευθύνη και να δέχεται τις συνέπειες των πράξεών του. Oπως μια κίνησή του στο σκάκι μπορεί να φέρει την ήττα, έτσι και μια λάθος απόφαση στη ζωή μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Το παιδί σας θα έχει την ικανότητα και να το δεχθεί και να το διαχειριστεί όταν έρθει αυτή η ώρα.
Αν, λοιπόν, αναζητάτε για το παιδί σας μια δραστηριότητα που να δίνει έμφαση στις ικανότητες του ατόμου, την υπευθυνότητα, τη σκληρή δουλειά, την αξία της νίκης, την αποδοχή της ήττας και το σεβασμό στον αντίπαλο, το σκάκι είναι μια σπουδαία επιλογή!
Σκακιστικοί Τίτλοι
Πριν από τη διεθνή καθιέρωση του συστήματος αξιολόγησης ELO, ο βασικός τρόπος ιεράρχησης των σκακιστών και σκακιστριών ήταν οι εθνικοί και διεθνείς τίτλοι. Στην Ελλάδα ξεκινά κανείς ως αδιαβάθμητος, στη συνέχεια υπάρχουν κατηγορίες (κατά σειρά Δ΄, Γ΄, Β΄, και Α΄) και τέλος οι τίτλοι Υποψηφίου Μετρ (ΥΜ), ομοσπονδιακού Μετρ (ΟΜ) και Εθνικού Μετρ (ΕΜ – ανώτατος ελληνικος τίτλος). Οι διεθνείς τίτλοι που απονέμονται από τη F.I.D.E. είναι ο Μετρ FIDE (FM – FIDE Master), ο Διεθνής Μετρ (IM – International Master) και ο Γκρανμέτρ (GM – Grandmaster), που είναι και ο ανώτατος διεθνής τίτλος.
Αντίθετα με το συντελεστή ELO, ο οποίος αυξομειώνεται ανάλογα με την απόδοση, οι σκακιστικοί τίτλοι είναι ισόβιοι. Επομένως περιγράφουν το επίπεδο απόδοσης σε κάποια ορισμένη χρονική στιγμή, αλλά όχι απαραίτητα την τωρινή δυναμικότητα. Επίσης, η F.I.D.E. έχει θεσπίσει και ξεχωριστούς τίτλους για γυναίκες: Μετρ FIDE γυναικών (WFM – το W προέρχεται από την αγγλική λέξη woman, που σημαίνει «γυναίκα»), Διεθνής Μετρ Γυναικών (WIM) και Γκρανμέτρ Γυναικών (WGM).
Μαθήματα σκακιού στον Α.Ο.Κύδων
Στον Α.Ο.Κύδων λειτουργούν τα νέα τμήματα εκμάθησης σκακιού για αρχάριους και προχωρημένους σκακιστές. Λειτουργούν τμήματα αγωνιστικά, προαγωνιστικά, αρχαρίων και ενηλίκων.
Τα τμήματα λειτουργούν στα κεντρικά γραφεία του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, στο σκακιστικό τμήμα στη Νέα Χώρα στην οδό Μελετίου Μεταξάκη και στο κέντρο των Κουνουπιδιανών. Πληροφορίες :
Για τμήματα αγωνιστικά και προαγωνιστικά κ. Μυλωνάκη Γιώργο τηλ: 6972442935
Για τμήματα αρχαρίων και ενηλίκων κ. Σγουρό Νίκο τηλ: 6978777543
Για τμήματα νηπίων κα Κατερίνα Κουρνιδάκη τηλ: 6976619670
Για το τμήμα Κουνουπιδιανών κ. Τόλια Φώτη τηλ:6946636405
Για το τμήμα Νέας Χώρας κ. Λαδά Δημήτρη τηλ: 6943801862