Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τα Χανιά γιορτάζουν τη φωτογραφία

“2o CHANIA PHOTODAYS”

Εκθέσεις, διαλέξεις, εργαστήρια και αφιερώµατα σε καταξιωµένους καλλιτέχνες περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, το πρόγραµµα του 2oυ Chania Photodays, που θα πραγµατοποιηθεί από το Σάββατο 25 Μαΐου έως και την Κυριακή 2 Ιουνίου. Το φεστιβάλ, που διοργανώνει η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηµατογράφου Χανίων (Λε.Φ.Κι.), θα φιλοξενηθεί στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” και στον Πολυχώρο “Λεκτόριο”.

Έργο του Σταύρου Αδαμάκη

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΕΣ ∆ΡΑΣΕΙΣ

Όπως εξήγησε µιλώντας στις “διαδροµές” η γραµµατέας της Λε.Φ.Κι. Ερωφίλη Γαγάνη, µε αφετηρία το περυσινό 1ο Chania Photodays, το φετινό φεστιβάλ είναι ακόµα πιο πλούσιο σε δράσεις: «Φέτος το φεστιβάλ είναι πιο ενισχυµένο, µε περισσότερους καλεσµένους και εκδηλώσεις», σηµείωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” θα φιλοξενηθεί η κεντρική έκθεση φωτογραφίας µε τίτλο “Lost”, όπου σπουδαστές της Λε.Φ.Κι. θα παρουσιαστούν έργα τους.
Η έκθεση εστιάζει στην έννοια της απώλειας: «Ζητήσαµε από τους “σπουδαστές” µας, να εξερευνήσουν το µυστήριο του χαµένου, χρησιµοποιώντας το µέσο της φωτογραφίας, και να µας κάνουν συνταξιδιώτες σε αυτή την εµπειρία. Κάθε εικόνα τους είναι και ένα ταξίδι στην επιφάνεια του χαµένου, µία προσπάθεια να αποτυπώσει το αόρατο, και να ανασύρει αναµνήσεις. Χαµένοι τόποι και εγκαταλελειµµένες στιγµές επαναφέρονται στη ζωή», αναφέρεται, µεταξύ άλλων, στο σηµείωµα της έκθεσης.
Παράλληλα, στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφικών βιβλίων των µελών της Λε.Φ.Κι.

Εργο της Ισαβέλλας Δούρου

∆ΙΑΛΕΞΕΙΣ – ΟΜΙΛΙΕΣ
Εκτός από τις εκθέσεις το φεστιβάλ περιλαµβάνει διαλέξεις και οµιλίες από καταξιωµένους δηµιουργούς.
Συγκεκριµένα ο Κώστας Αντωνιάδης θα µιλήσει µε θέµα: “Εκτός Σκηνής. Η σκιά των πραγµάτων στη φωτογραφία”, ενώ καλλιτεχνικός διευθυντής του Photometria International Photography Festival, Παναγιώτης Παππάς θα αναπτύξει το θέµα “∆ηµιουργώντας φωτογραφικά πρότζεκτ” και θα οργανώσει κι ένα εργαστήρι.
Επίσης, θα γίνει παρουσίαση του φωτογραφικού έργου των Κωστή Αργυριάδη και Αχιλλέα Τηλέγραφου (ένας από τους καλλιτέχνες που εκθέτει αυτή την περίοδο και στη ∆ηµοτική Πινακοθήκη Χανίων στην έκθεση φωτογραφίας “landscape stories”).

Έργο της Μυρτούς Αλεβίζου
Έργο του Milos Milijkovic που θα παρουσιαστεί στην έκθεση “Lost”.

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ &
ΟΠΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Η συµµετοχή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Photometria International Photography Festival, που διοργανώνεται στα Ιωάννινα από το 2009, Παναγιώτη Παππά, σηµατοδοτεί και την προσπάθεια δικτύωσης του 2oυ Chania Photodays µε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, εκτός Κρήτης. «Ελπίζουµε ότι θα ενισχυθεί και θα µεγαλώσει αυτή η προσπάθεια και το “άνοιγµα” και θα έρθουµε σε επαφή και µε άλλα φεστιβάλ που γίνονται ανά την Ελλάδα», υπογράµµισε η κα Γαγάνη και συµπλήρωσε ότι η προσπάθεια δικτύωσης µε άλλες διοργανώνεις γίνεται παράλληλα και λειτουργεί ενισχυτικά προς µία ακόµα βασική στόχευση του Chania Photodays, που είναι να συµβάλει στην καλλιέργεια του οπτικού γραµµατισµού, δηλαδή «µέσω της φωτογραφίας µπορούµε να µάθουµε να βλέπουµε και να παρατηρούµε, καλλιεργούµε την αισθητική µας και εν τέλει να εκφράζουµε σκέψεις, προβληµατισµούς, συναισθήµατα».
«Κι όµως η φωτογραφία έχει ακόµα δρόµο να διανύσει και να αναγνωριστεί ως εργαλείο αντίληψης, ως µέσο έκφρασης. Όσο υµνείται η ευκολία της -κάτι εντελώς αβάσιµο- τόσο υποτιµάται ως µορφή τέχνης. Ωστόσο, χρόνο µε τον χρόνο, η ποιότητα των εκδηλώσεων που αφορούν στη φωτογραφία αυξάνει κι ο πήχης ανεβαίνει ευχάριστα», ανέφερε η συνοµιλήτριά µας και πρόσθεσε ότι προκειµένου να καλλιεργηθεί ο οπτικός γραµµατισµός -που είναι τόσο πολύτιµος στην εποχή της εικόνας που ζούµε- χρειάζεται να στηριχθούν περισσότερο από θεσµικούς φορείς πρωτοβουλίες που αναλαµβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση: «Χρειάζεται να γίνονται περισσότερα πράγµατα, µε αρωγό την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθµού κι αυτό µεταφράζεται σε διάθεση χώρων αλλά και διάθεση πόρων, σε όσους εθελοντικά αφιερώνουν τον χρόνο, τις γνώσεις και την επιθυµία τους να προσφέρουν στο κοινό της πόλης».

Έργο της Νέλιας Μανωλάκη

«ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΕΣΜΟΣ»

«Εµείς αυτό που θέλουµε είναι να γίνει θεσµός η διοργάνωση του Chania Photodays και να έχει διάρκεια στον χρόνο», επεσήµανε η ταµίας της Λε.Φ.Κι. Ελευθερία Σειστάκη, ενώ υπογράµµισε την έµφαση που δίνεται από τους διοργανωτές στα “φωτογραφικά βιβλία”. «Αργότερα θα θέλαµε να εξελιχθεί ακόµα περισσότερο, αναπτύσσοντας συνεργασίες και µε άλλα φεστιβάλ, όπως κάνουµε φέτος µε το “Photometria” από τα Γιάννενα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει τη στήριξη από τον ∆ήµο κι άλλους φορείς, γιατί αν διαρκεί περισσότερο χρόνο κ.λπ. δεν είναι εύκολο να ανταποκριθούµε στις απαιτήσεις που µπαίνουν από µόνοι µας. Χρειαζόµαστε κάποια βοήθεια», συµπλήρωσε.
Σε κάθε περίπτωση, η ανταπόκριση που υπήρξε πέρυσι από την κοινωνία των Χανίων ήταν πολύ θερµή: «Όσοι ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία βλέπουν πολύ θετικά τη διοργάνωση όπως το βλέπουν πολύ θετικά και αξιόλογοι καλλιτέχνες που ήρθαν πέρυσι από το Ηράκλειο και αλλού. Τα Χανιά αλλά και η Κρήτη γενικότερα αγαπάνε τη φωτογραφία, ασχολείται πολύς κόσµος και υπάρχουν πολύ σπουδαίοι καλλιτέχνες».
Είναι αξιοσηµείωτο ότι φέτος µόνο στη Λε.Φ.Κι. παρακολούθησαν περίπου 60 άτοµα τα µαθήµατα για αρχαρίους, ενώ, όπως έχει αποδειχθεί από το παρελθόν, αρκετά άτοµα που ολοκληρώνουν αυτό το στάδιο εκπαίδευσης συνεχίζουν στα προγράµµατα για πιο προχωρηµένους.
Να σηµειωθεί, τέλος, ότι την αίθουσα του θεάτρου “Μίκης Θεοδωράκης” παραχώρησε ο ∆ήµος Χανίων, ενώ οι εκδηλώσεις και το κλείσιµο της έκθεσης θα ολοκληρωθούν µε ένα sangria party από το “Θρι”, υπό τους ήχους µουσικής που θα επιλέξουν οι άνθρωποι του ραδιοφωνικού σταθµού του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ράδιο Ένταση 93.5 fm.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΠΑΣ
∆ιοργανώσεις που αναδεικνύουν τέχνες και τόπους

«Είναι πολύ θετικό ότι υπάρχουν άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα που ενδιαφέρονται για τις τέχνες και ειδικότερα για τη φωτογραφία και προσπαθούν να την προωθήσουν στους δύσκολους καιρούς που διανύουµε. Ειδικά η Λε.Φ.Κι. Χανίων είναι µια πολύ δραστήρια οµάδα και ειλικρινά χαίροµαι για την πρωτοβουλία τους, καθώς χάρη στην όρεξη και το µεράκι τους καταφέρνουν να κάνουν µια διοργάνωση όπως πρέπει, κάτι που δεν είναι εύκολο σε επαρχιακές πόλεις, όπως γνωρίζω κι εγώ από τα Ιωάννινα», επεσήµανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Photometria International Photography Festival, Παναγιώτης Παππάς, µιλώντας στις “διαδροµές”.
Όπως τόνισε ο κ. Παππάς η Κρήτη δείχνει να στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, όχι µόνο στα Χανιά αλλά και στο γειτονικό Ρέθυµνο όπου γίνεται το MedPhoto Festival.
Ειδικότερα για την ανάπτυξη της τέχνης της φωτογραφίας ο κ. Παππάς επεσήµανε ότι µέχρι σήµερα «η φωτογραφία ποτέ δεν πήρε το κοµµάτι της πίτας που της αναλογούσε, αλλά νοµίζω ότι µε ανθρώπους, όπως τα παιδιά από τα Χανιά κι εµάς στα Ιωάννινα, προσπαθούµε αυτό να το αλλάξουµε».
Παράλληλα, υπογράµµισε ότι µέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες καλλιεργείται σταδιακά στο κοινό η αντίληψη ότι η φωτογραφία είναι µια τέχνη «που έχει άµεση σχέση µε την καθηµερινότητα των ανθρώπων κι ότι είναι σηµαντικό να είµαστε εξοικειωµένοι και εκπαιδευµένοι µαζί της, καθώς αν και τη χρησιµοποιούµε µαζικά, σπανίως αναζητούµε να µορφωθούµε πάνω σε αυτήν».
Ερωτηθείς αν για να ενισχυθεί αυτός ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας των φεστιβάλ φωτογραφίας χρειάζεται να αναπτυχθούν περισσότερες συνεργασίες και συµπράξεις ανάµεσα στους ανθρώπους και τις οµάδες της φωτογραφικής τέχνης ο κ. Παππάς ήταν ξεκάθαρος: «Η εµπειρία µου µού έχει δείξει από τη δική µας διοργάνωση είναι ότι ο µόνος τρόπος για να µπορέσεις να κάνεις πράγµατα -κι ενάντια στους καιρούς καµιά φορά- είναι να υπάρχει πνεύµα συνεργασίας. Όσο οι άνθρωποι µπαίνουν σε αυτή τη λογική και τους ενδιαφέρει κάτι που δηµιουργούν να το µοιραστούν και να συµπράξουν µε άλλους για να υλοποιηθούν τέτοια δρώµενα, αυτό πάντα βγαίνει σε καλό κι είναι επίσης ένας τρόπος να αντιµετωπίζονται πιο εύκολα πρακτικές δυσκολίες και προβλήµατα.
Προβλήµατα που δυστυχώς δεν λείπουν σε µια χώρα όπως η Ελλάδα όπου ο πολιτισµός δεν έχει τη θέση που θα µπορούσε και θα έπρεπε να έχει».
Καταλήγοντας ο κ. Παππάς, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση, επεσήµανε ότι διοργανώσεις όπως το Chania Photodays είναι διοργανώσεις που αναδεικνύουν όχι µόνο τις τέχνες αλλά και τις πόλεις που φιλοξενούν τα φεστιβάλ αυτά:
«Είναι σηµαντικό να καταλάβουν οι άνθρωποι µιας περιοχής -είτε είναι στα άµεσα ενδιαφέροντά τους είτε όχι- ότι µόνο θετικά για την πόλη προκύπτουν από τέτοιες πρωτοβουλίες κι εποµένως είναι βασικό να τις στηρίζουν κι αυτοί. Θυµηθείτε για παράδειγµα πως, επί υπουργίας Θάνου Μικρούτσικου, πριν από πολλά χρόνια είχαν δηµιουργηθεί κέντρα πολιτισµού σε όλη την Ελλάδα, µέσα από φεστιβάλ, όπως τα φεστιβάλ ∆ράµας, Καλαµάτας κ.λπ. που ενίσχυσαν σηµαντικά την επαρχία κι αντέχουν ακόµα».

Το πρόγραµµα των εκδηλώσεων
– Σάββατο 25 Μαΐου στις 20:00 εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και φωτογραφικών βιβλίων µε τίτλο “Lost”, στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” (πλατεία Κατεχάκη – παλιό λιµάνι). Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 02 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: 19:00-22:00. Είσοδος ελεύθερη.
– Κυριακή 26 Μαΐου, διάλεξη του Κώστα Αντωνιάδη: “Εκτός σκηνής. Η σκιά των πραγµάτων στη φωτογραφία”.
– Τρίτη 28 Μαΐου, Portfolio Review µε τον Παναγιώτη Παππά, Workshop 1to1. Not another portfolio review.
– Τετάρτη 29 Μαΐου, οµιλία του Παναγιώτη Παππά µε θέµα “Creating photography projects”.
– Πέµπτη 30 Μαΐου, Selected Photobooks από τη βιβλιοθήκη της Λε.Φ.Κι.
– Παρασκευή 31 Μαΐου, παρουσίαση έργου των Κώστα Αργυριάδη και Αχιλλέα Τηλέγραφου.
– Κυριακή 2 Ιουνίου, Θρι o’clock Sangria Party, κλείσιµο έκθεσης φωτογραφίας/βιβλίων και απονοµή βεβαιώσεων.
* Οι οµιλίες – παρουσιάσεις θα γίνουν στον Πολυχώρο “Λεκτόριο”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα