Πάνω από 3.500 μετανάστες που διασώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα ανοικτά της Λιβύης άρχισαν να φθάνουν σήμερα στην Ιταλία, ή αναμένονται τις επόμενες ημέρες, την ώρα που η Ρώμη ασκεί πιέσεις σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανοίξουν τα λιμάνια τους.
Το πρωί στη Σικελία ένα πλοίο του ιταλικού λιμενικού σώματος ελλιμενίστηκε στο Ποτσάλο, στο νότιο τμήμα του νησιού, με 481 μετανάστες, ενώ το πλοίο Phoenix της ΜΚΟ Moas, η οποία έχει έδρα τη Μάλτα, άρχισε να αποβιβάζει άλλους 422 μετανάστες στο Τράπανι, στο δυτικό τμήμα του νησιού. Ταυτόχρονα πλοία άλλων τεσσάρων ΜΚΟ — των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF), της SOS Méditerranée, της Σώστε τα Παιδιά (Save the Children) και της ProActiva Open Arms — έπλεαν προς τη Σικελία με συνολικά 2.700 και πλέον μετανάστες που διασώθηκαν χθες Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες των μη κυβερνητικών οργανώσεων αυτών που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συντόνισε το ιταλικό λιμενικό. Καθένα από αυτά τα πλοία μεταφέρει έναν μεγάλο αριθμό μικρών παιδιών και εφήβων που συγκαταλέγονται στους μετανάστες που διασώθηκαν. Ο νεαρότερος διασωθείς είναι ένας μικρός Καμερουνέζος, που ονομάστηκε Christ (Χριστός): η μητέρα τον γέννησε χθες Τρίτη πάνω στο γεμάτο μετανάστες μικρό πλεούμενο στο οποίο είχε επιβιβαστεί, πριν διασωθούν.
Η νεαρή Καμερουνέζα, ο σύντροφος της οποίας κρατείται ακόμη στη Λιβύη, κατάφερε λίγο μετά να σηκωθεί μόνη της, προκαλώντας τον θαυμασμό και τις επευφημίες του πλοίου διάσωσης, και να ανέβει τη σκάλα του Aquarius, του πλοίου που έχουν μισθώσει οι SOS Méditerranée και MSF. Ήταν μια μαία των MSF, η Αλίς Γκοτρό, εκείνη που έκοψε τον ομφάλιο λώρο: «ο μικρός Χριστός πάει πολύ καλά. Κι η μητέρα επίσης», είπε, προσθέτοντας πως τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα κι η νεαρή να μην αναγκαστεί «να γεννήσει μέσα στη μέση της Μεσογείου, ανάμεσα σε μια εκατοστή άνδρες», όπως έγραψε η Γκοτρό στο Twitter.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες η Ρώμη εντείνει τις εκκλήσεις της για βοήθεια, εξορκίζοντας τους ευρωπαίους εταίρους της να κάνουν μια μεγαλύτερη συμβολή ώστε να μειωθούν οι αναχωρήσεις των μεταναστών από τις ακτές της Λιβύης και πάνω απ’ όλα για την καλύτερη κατανομή των στίχων που διασώζονται στη θάλασσα.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δυνατότητες υποδοχής μεταναστών στη χώρα του δεν είναι «απεριόριστες», αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με την άρνηση των εταίρων του να ανοίξουν τα λιμάνια τους. Το ζήτημα επρόκειτο να βρεθεί στο επίκεντρο των τριμερών συζητήσεων που αναμενόταν να κάνουν το απόγευμα στην Τεργέστη ο Τζεντιλόνι, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.