Τριάντα νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα θρηνεί από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα η Κρήτη.
Πέρυσι, ο ίδιος αριθμός νεκρών είχε καταγραφεί σε όλη τη διάρκεια του 2020.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, Γιάννη Λιονάκη, μέχρι τώρα οι περισσότεροι νεκροί, 9 στον αριθμό, καταγράφονται στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ενώ οι νομοί Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου έχουν από 7.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου για τον Νομό Χανίων, τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα, 9 συνολικά μέχρι τώρα, καταγράφηκαν στον Δήμο Πλατανιά (6) και ακολουθούν ο Δήμος Χανίων με 2 και η Γαύδος με 1.
Στα Χανιά το 78% των τροχαίων δυστυχημάτων σημειώθηκε στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και το 22% στην πόλη.
Το 78% των θυμάτων είναι άνδρες και το 22% γυναίκες.
ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Στο σύνολο της Κρήτης, τα περισσότερα δυστυχήματα σημειώθηκαν Μάιο και Ιούλιο (από 7) και ημέρα Παρασκευή (7).
Επίσης, τα περισσότερα καταγράφονται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο (12) και ακολουθούν ο ΒΟΑΚ (4) και η πόλη (3).
Το 63% οφείλεται σε εκτροπές, το 33% σε συγκρούσεις και το 3% σε παράσυρση.
Τα θύματα είναι 22 άνδρες και 8 γυναίκες. Επίσης, τα περισσότερα, 10 στον αριθμό, καταγράφονται τις ώρες από 9 το πρωί έως 1 το μεσημέρι.
ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ
ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ
Στο μεταξύ, βγήκε χθες από τη ΜΕΘ και νοσηλεύεται σε κλινική του Νοσοκομείου Χανίων η μητέρα που τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο στις Βουκολιές, ενώ το παιδί της έχει μεταφερθεί και νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ.
Αργεί η δίκη για το τροχαίο έξω από το Πολυτεχνείο
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος: “SOS. Τροχαία Εγκλήματα” αναφέρει ότι συμπληρώθηκαν «τέσσερα χρόνια από το φοβερό πολύνεκρο τροχαίο στα Κουνουπιδιανά Χανίων, έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δυο νέα παιδιά που περπατούσαν μαζί, η Στέλλα Μούσχου και ο Γιάννης Στρογγυλός, όπως επίσης και το σκυλί τους.
Μπαίνουμε λοιπόν στον πέμπτο χρόνο με αξιοσημείωτο το γεγονός να μην έχει καν εκδικαστεί πρωτόδικα η υπόθεση!.
Ο Σύλλογος υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «Πολιτεία και Δικαιοσύνη οδηγούν στην εξουθένωση τις οικογένειες των θυμάτων».
Με αφορμή τη δημοσίευση αυτή
Εντυπώσεις και παρατηρήσεις :
Κατά την παραμονή μου στην πόλη των Χανίων την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και λόγω υποχρεώσεων μου παραμονής και σε άλλες χρονικές περιόδους, έχω να επισημάνω τα παρακάτω :
1. Διαγράμμιση οδών, ειδικά από Χανιά προς Σούγια και Ομαλό η διαγράμμιση μόλις και μετά βίας διακρίνεται καθώς και σε άλλες οδούς με σημαντική κίνηση.
2. Πρόβλημα στάθμευσης των Ι.Χ Υπάρχει σοβαρότατο ειδικά τους θερινούς μήνες, δεν είναι λύση το να έρχονται στα Χανιά νέοι αστυνομικοί και η σχεδόν μόνη δουλειά τους να είναι η αφαίρεση πινακίδων και επιβολή προστίμου, δεν είμαι παθών, αλλά σίγουρα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση και όχι αυτή της εισπρακτικής.
3. Ηχορύπανση, αρκετά Ι.Χ και δίκυκλα προκαλούν πραγματικά πρόβλημα με την επίδειξη αυτή, είτε είναι ώρες κοινής ησυχίας είτε όχι , πως ελέγχονται οι ξυσμένες πινακίδες κυκλοφορίας και πως αυτές που είναι κάτω από τον προφυλακτήρα του πίσω τροχού του 2-κύκλου και δεν φαίνονται, πως αυτοί που έχουν πειράξει εξατμίσεις και τούρμπο. Η τροχαία και τα ΚΤΕΟ ασχολούνται με αυτά τα θέματα και τι έχουν να πουν και να κάνουν γι αυτό ?
4. ΕΠΑΛ Χανίων ( πρώην τεχνική σχολή Δαίδαλος ) Πραγματικά αυτή η πρώην σχολή μόρφωσε και έδωσε ψωμί σε αρκετούς Χανιώτες. Με το σημερινό ΕΠΑΛ τι γίνεται ?
Δηλαδή η είσοδος της σχολή είναι από την οδό Μυλονογιάννη πλην όμως οι περισσότεροι μαθητές μπαινοβγαίνουν σκαρφαλώνοντας τον τοίχο και τα κάγκελα ότι ώρα και όποτε θέλουν από την οδό Κ. Σφακιανάκη με σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος. Επιβλέποντες Καθηγητές υπάρχουν ? και τι κάνουν γι αυτό ? Ας βγουν τα κάγκελα και στην χειρότερη ας ανεβάσουν το ύψος του τοίχου ώστε να μην υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Η τροχαία έχει περάσει ποτέ από την Κ. Σφακιανάκη να δει την γίνεται με τα μαρσαρίσματα και την αντικανονική κυκλοφορία από τα δίκυκλα μέρους των μαθητών τις ώρες που προσέρχονται, διαλλειμάτων και τις ώρες που σχολάνε ? που ξεσηκώνουν την γειτονιά αδιαφορώντας και προκαλώντας.
Αυτά από εμένα, όχι σαν μία επιπλέον δημοσίευση γκρίνιας που θα πάει ¨στον βρόντο¨ αλλά ως παρατήρηση ευελπιστώντας ότι κάποιοι αρμόδιοι του Υπουργείου Δημόσιας τάξης, του Μεταφορών, των ΚΤΕΟ, της εκπαίδευσης και του Δήμου θα ευαισθητοποιούν και θα δώσουν λύση σε αυτά που ανέφερα παραπάνω.