Αγόρασα χρυσάνθεμα να φυτέψω στον κήπο. Τι να προσέξω;
Σαν ήρθε το φθινόπωρο, χρυσάνθεμα θα φέρει,
στον κήπο σου θα γίνουν, το πιο λαμπρό αστέρι.
Κατά τη μεταφύτευση των χρυσάνθεμων, προσέχετε να διατηρήσετε ακέραιη την μπάλα χώματος με τις ρίζες για να μη ζορίσουμε το φυτό. Αν η μπάλα χώματος είναι ασφυκτικά γεμάτη με ρίζες, σπάστε ελαφρώς μερικά περιφερειακά ριζικά τριχίδια ώστε να ανανεωθεί το ριζικό σύστημα και να μπορεί να απορροφήσει καλύτερα νερό και θρεπτικά στοιχεία. Τα χρυσάνθεμα ευδοκιμούν καλύτερα σε πλούσιο γόνιμο χώμα, που να περιέχει άμμο και άργιλο για καλή αποστράγγιση. Μετά τη μεταφύτευση ποτίστε με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών για να ριζοβολήσουν τα χρυσάνθεμα καλύτερα στο νέο εδαφικό περιβάλλον και να αποφύγετε το μεταφυτευτικό στρες.
Όσον αφορά τη φροντίδα που θα πρέπει να δώσετε στα χρυσάνθεμα σας, προτείνουμε συνοπτικά τα παρακάτω:
• Ποτίζετε κανονικά 2-3 φορές τη βδομάδα προσέχοντας να μη βρέχετε τα φύλλα τους. Τα χρυσάνθεμα θέλουν πιο τακτικό πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες καθώς και την περίοδο μετά τον σχηματισμό των μπουμπουκιών.
• Δώστε λίπανση στα φυτά σας 2 βδομάδες μετά τη μεταφύτευση, με ένα πλήρες υγρό βιολογικό λίπασμα και επαναλάβετε αρχές άνοιξης και κάθε μήνα εφεξής.
• Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας κόβετε τα ξεραμένα λουλούδια για να αναπτυχθούν τα νέα άνθη αλλά και για να φαίνεται πιο όμορφο το φυτό σας.
• Όταν όλα τα λουλούδια έχουν μαραθεί, κλαδέψτε το φυτό. Αφαιρέστε τα χαμηλά φύλλα που έχουν ξεραθεί και κόψτε τις κορυφές λίγο πάνω από το σημείο που διακλαδώνεται ο κεντρικός μίσχος. Το φυτό σας σύντομα θα πετάξει νέα κλαδιά αλλά και αρκετές παραφυάδες με δικές τους ρίζες.
• Όταν τα φυτά αποκτήσουν 10 ως 15 εκατοστά ύψος, κατά την περίοδο της άνοιξης, μπορείτε να τα αποκόψετε απο το μητρικό φυτό, να τα κορφολογήσετε και να τα φυτέψετε σε νέες γλάστρες. Τα καινούργια φυτά θα σας χαρίσουν τα δικά τους υπέροχα άνθη το επόμενο φθινόπωρο.
• Τέλος βάλτε μικρούς λεπτούς πάσσαλους για να στηρίξετε τα φυτά όταν φτάνουν στα 20 εκατοστά για να μη σπάσουν οι βλαστοί.
Γιατί οι αγκινάρες που φύτεψα πέρυσι έβγαλαν λίγα κεφάλια; Τι να κάνω φέτος;
Τις αγκινάρες πότισε, γρήγορα να φυτρώσουν,
κι όσο για την παραγωγή, καλλιά θα αποδώσουν.
Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι την πρώτη χρονιά μετά την εγκατάσταση των νέων φυτών αγκινάρας, η παραγωγή ανθοκεφαλών είναι περιορισμένη. Η αγκινάρα είναι πολυετές φυτό και κατά την βλαστική ανάπτυξη του στα 6 – 10 φύλλα, η έκθεση του φυτού σε χαμηλές θερμοκρασίες φέρνει τη δημιουργία της πρώτης εδώδιμης ανθοκεφαλής στην κορυφή του κεντρικού βλαστού. Στη συνέχεια ο βλαστός διακλαδίζεται σχηματίζοντας νέες μικρότερες ανθοκεφαλές. Το καλοκαίρι το υπέργειο μέρος του φυτού ξεραίνεται, αλλά το υπόγειο παραμένει ζωντανό καθώς στη βάση του κεντρικού βλαστού, κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, υπάρχουν 10 – 20 βλαστοφόροι οφθαλμοί που βρίσκονται σε λήθαργο. Ετσι φέτος μην περιμένετε τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, αλλά ποτίστε τις για να φυτρώσουν καθώς αρκετοί από αυτούς βγαίνουν από το λήθαργο και δίνουν ο καθένας από ένα νεαρό βλαστό (παραφυάδα). Μόλις αυτές αποκτήσουν 3 – 5 φύλλα, γεγονός που συμβαίνει συνήθως κατά τον Οκτώβριο – Νοέμβριο, αποκόπτονται προσεκτικά από το παλιό φυτό μαζί με τη δική τους νέα θυσανώδη ρίζα καθώς και με τμήμα της σαρκώδους ρίζας του παλιού φυτού. Με αυτό τον τρόπο, παίρνετε νέα φυτά από τις παραφυάδες, ενώ το μητρικό φυτό αραιώνεται και δίνει νωρίς και μεγαλύτερη παραγωγή από την πρώτη χρονιά.
Η πεθερά μου μ’ έπρηξε να φυτέψω κουνουπίδια γιατί είναι πολύ υγιεινά
Η πεθερά σε κυνηγά, σε ζώνουν μαύρα φίδια,
για να γλυτώσεις φίλε μου, φύτεψε κουνουπίδια.
Φυτέψτε λοιπόν, αυτή την εποχή, κουνουπίδι που καλλιεργείται για την ανθοκεφαλή του και θεωρείται λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας. Ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών στην οποία κατατάσσονται πολλά γνωστά μας λαχανικά όπως το μαρούλι, το μπρόκολο, το λάχανο άλλα και καλλωπιστικά όπως η βιολέτα. Ποώδες φυτό, με φύλλα επιμήκη, πλατιά και σαρκώδη θεωρείται διετές αλλά καλλιεργείται σαν ετήσιο. Τα κουνουπίδι είναι λαχανικό ψυχρής εποχής καθώς κατάλληλες θερμοκρασίες για την καλλιέργεια του είναι από 7 έως 24oC ενώ είναι ευπαθές στους παγετούς. Η φύτευση του στο λαχανόκηπο ξεκινά από τον Αύγουστο μέχρι και τα μέσα φθινοπώρου με το συνήθη τρόπο φύτευσης ή σε μικρά αναχώματα. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης είναι περίπου 50 εκ. επί της γραμμής και 60 εκ. μεταξύ των γραμμών ενώ κατά τη φύτευση προσθέτουμε μίγμα καλοχωνεμένης κοπριάς και σύνθετου βιολογικού λιπάσματος σε αναλογία 1:1. Η συγκομιδή της ανθοκεφαλής γίνεται όταν έχει φτάσει πλέον στο επιθυμητό μέγεθος και τα φύλλα είναι πράσινα και εύρωστα, περίπου τρεις μήνες μετά την μεταφύτευση. Θυμηθείτε να σκονίζετε με βιολογικό εντομοκτόνο βάκιλλου Θουριγγίας για να αντιμετωπίσετε τις κάμπιες που τα τρώνε.
Η αμυγδαλιά μου βγάζει ρετσίνι απ’ τα κλαδιά της. Τι μπορώ να κάνω;
Οταν θα δεις αμυγδαλιές, να βγάζουνε ρετσίνι,
να τις ψεκάζεις με χαλκό, ο μύκητας να σβήνει.
Η μονίλια προσβάλλει άνθη και βλαστούς της αμυγδαλιάς και μοιάζουν σα ζεματισμένοι από ζεστό νερό ή σαν καμένοι από την παγωνιά. Ο μύκητας μπορεί να εξαπλωθεί στο φλοιό παλαιότερων κλάδων και να σχηματίσει έλκη πάνω στα οποία εμφανίζεται έκκριση κόμμεος, δηλαδή κόλλας. Στον καρπό αναπτύσσεται μία επιφανειακή, κυκλική, καστανή κηλίδα που διευρύνεται και εξελίσσεται σε υγρό σάπισμα. Οι καρποί αφυδατώνονται, συρρικνώνονται και ξηραίνονται σχηματίζοντας καρπούς μούμιες. Η διασπορά του μύκητα γίνεται με τον αέρα και τη βροχή και εισέρχεται στο δέντρο από το άνθος. Οι χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της ασθένειας, γιατί επιμηκύνουν τη διάρκεια άνθησης και επομένως το χρονικό διάστημα που είναι τα δέντρα ευπαθή στις μολύνσεις. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας, αφαιρούμε όλα τα προσβεβλημένα κλαδιά του δέντρου καθώς και τους μουμιοποιημένους καρπούς και τους καίμε. Επίσης, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού κατά την έκπτυξη των οφθαλμών, καθώς και λίγο πριν την άνθιση για προληπτική καταστροφή των μολυσμάτων