Της ΜΑΤΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΑΛΗ και ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΣΕΡΚΕΖΟΥ*
Αν και γίνονται πολλές συζητήσεις για το κατά πόσο η Παγκόσμια Οικονομική
κρίση έχει επηρεάσει τον πραγματικό τομέα της Ελληνικής Οικονομίας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας ακολούθησε και επηρεάσθηκε σημαντικά από τις αρνητικές εξελίξεις των Διεθνών Χρηματιστηριακών Αγορών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των αρνητικών εξελίξεων, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις στις λεγόμενες ‘Κρητικές’ μετοχές που διαπραγματεύονται στη Σοφοκλέους ή θέλετε στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας. Από έρευνά μας στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κρήτης, που χρηματοδοτήθηκε και από τον Όμιλο Εταιρειών “ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ” προκύπτει ότι ιστορικά οι ‘Κρητικές’ μετοχές ακολουθούν τις εξελίξεις της Χρηματιστηριακής Αγοράς. Και επειδή για τους γνωρίζοντες αυτή η ιστορία έχει την επενδυτική της σημασία, στους 6 Πίνακες που ακολουθούν παρουσιάζουμε έτσι απλά, χωρίς πολλά λόγια στις ιστορικές εξελίξεις από το έτος εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο, των περισσότερων μετοχών που συνήθως ο πολύς κόσμος και τα Κρητικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τις αποκαλούν οι ‘Κρητικές’ Μετοχές στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας.
Στους Πίνακες 1 έως 6 παρουσιάζουμε αριθμητικά τις ιστορικές αποδόσεις που θα μπορούσε να επιτύχει ένας επενδυτής που κάποιο έτος τοποθετείται (οριζόντιος άξονας) σε κάποια από αυτές τις ‘Κρητικές’ μετοχές και κάποιο άλλο έτος ρευστοποιεί αποκομίζοντας τα ανάλογα κέρδη ή ζημίες του (κάθετος άξονας).
Οι Πίνακες αυτοί είναι ενδιαφέροντες και μερικές φορές πιο χρήσιμοι από πολύπλοκες στατιστικές αναλύσεις που προσπαθούν να δουν με διαφορετικό βλέμμα το ‘προφανές’. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.
* Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης.