Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Δύο πολύ βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού που είναι η φωνή ως ένα βασικό όργανο επικοινωνίας και η κατάποση χωρίς την οποία δεν ζούμε, ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προχθές σε αίθουσα του ξενοδοχείου “Σαμαριά”.
Την ημερίδα διοργάνωσε η ΩΡΛ Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Χανίων.
Συγκεκριμένα ο επιμελητής Α’ στην ΩΡΛ Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και υπεύθυνος στο ιατρείο Διαταραχών Φώνησης και Κατάποσης, Γιώργος Περογαμβράκης δήλωσε ότι "το ιατρείο Διαταραχών Φώνησης και Κατάποσης λειτουργεί από τον περασμένο Ιούνιο και απευθύνεται σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων οι οποίοι έχουν προβλήματα στη φωνή και στην κατάποση. Πρόκειται για ένα ιατρείο που είναι πολύ καλά οργανωμένο, ενώ η συγκεκριμένη ημερίδα γίνεται εδώ στα Χανιά για να ενημερωθεί ο κόσμος".
Ο ίδιος τόνισε, ακόμη, ότι "το πρόβλημα αφορά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού κι έχει να κάνει με τον τρόπο ομιλίας των ανθρώπων γιατί είναι πολλοί αυτοί που μιλούν νευρικά και επίσης αφορά μια μεγάλη μερίδα επαγγελματιών της φωνής όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, οι τραγουδιστές, οι δικηγόροι και γενικότερα άτομα που χρησιμοποιούν πολύ τη φωνή τους". "Επίσης είναι και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων", όπως σημείωσε ο κ. Περογαμβράκης, "που παρουσιάζουν πρόβλημα κατάποσης ειδικά ηλικιωμένα άτομα και όλα αυτά τα βλέπουμε στο ειδικό ιατρείο που λειτουργεί κάθε Τετάρτη όπου δίνουμε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή οδηγίες ή σε κάποιους επεμβαίνουμε και χειρουργικά. Στο ιατρείο αυτό έρχονται λογοθεραπευτές οικειοθελώς οι οποίοι δίνουν τις οδηγίες τους, κάποιοι κάνουν και λογοθεραπεία κάτι το οποίο είναι βασικό γιατί δεν νοήται ιατρείο φώνησης και κατάποσης χωρίς την παρουσία λογοθεραπευτή".
Παράλληλα, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και επίτιμος πρόεδρος της ημερίδας, Μανώλης Χελιδόνης επεσήμανε ότι "η τόσο σημαντική ημερίδα έχει να κάνει με δύο πολύ βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, τη φωνή, που είναι ένα βασικό όργανο επικοινωνίας  και την κατάποση χωρίς την οποία δεν ζούμε. Είναι δύο θέματα τα οποία τουλάχιστον για την Ελληνική πραγματικότητα μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να απασχολούν τον ιατρικό κόσμο και ειδικά τον τομέα της ωτορυνολαρυγγολογίας και πιστεύω ότι αυτή η ημερίδα είναι μια πρωτοβουλία η οποία θα έχει συνέχεια".
Εξάλλου ο κ. Χελιδόνης υπογράμμισε ότι "η σημασία των δύο αυτών λειτουργιών είναι μεγάλη γιατί πολύς κόσμος δεν είναι ενήμερος, με αποτέλεσμα ορισμένες κακές λειτουργίες ή προβλήματα που έχουν σχέση με τις δύο αυτές λειτουργίες του οργανισμού να μην αναγνωρίζονται και όταν πηγαίνει κανείς στον γιατρό του είναι πολύ αργά. Αν κάποιος έχει πρόβλημα στην κατάποση, σιγά σιγά όλες οι λειτουργίες αναστέλονται και υπάρχει κίνδυνος θανάτου και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει κανείς να γνωρίζει τα προβλήματα αυτά και να τα αντιμετωπίσει".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "η αντιμετώπιση πρέπει να γίνει από ανθρώπους που έχουν ειδική εκπαίδευση καθώς δεν είναι δουλειά του καθενός κι αν κάποιος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σωστά τα προβλήματα αυτά, περισσότερο κακό θα κάνει στον ασθενή παρά καλό. Το πρώτο σύμπτωμα στο πρόβλημα της κατάποσης είναι να προσπαθεί κανείς να καταπιεί την τροφή του και να μην μπορεί είτε σε υγρή μορφή είτε σε στερεή, κι αυτό πρέπει οπωσδήποτε να κινήσει την προσοχή όχι μόνο του πάσχοντος αλλά και των οικείων του".
"Είναι γνωστό", όπως τόνισε ο κ. Χελιδόνης, "ότι σε μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 65 ετών αρχίζουν και εμφανίζονται προβλήματα σε αρκετούς ανθρώπους γιατί δεν μπορούν να αξιολογήσουν την ασθένεια ούτε οι ίδιοι ούτε και η οικογένεια. Η ασθένεια αυτή δεν είναι καινούργια αλλά ίσως να είναι καινούργια για τη χώρα μας, και το δυστύχημα είναι ότι στη χώρα μας ούτε ένα σχολείο δεν διαθέτει λογοθεραπευτή όταν από το 1970 όλα τα σχολεία στην Αμερική είχαν λογοθεραπευτές και εντόπιζαν εγκαίρως τα παιδιά που είχαν διαταραχές στην ομιλία και την αντιμετώπιζαν. Είμαστε ακόμα πάρα πολύ πίσω και προσπάθουμε τώρα να γίνει γνωστό και εδώ ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους αρμόδιους".


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα