Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

“ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ”:

“Ιστορικής σημασίας για το οικολογικό κίνημα της χώρας μας” χαρακτηρίζει η Γραμματεία του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων “ΟικοΚρήτη” την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει δεκτή την αίτηση εκατοντάδων πολιτών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων της ανατολικής Κρήτης και όλου του νησιού για την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στην προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000 στον Κάβο Σίδερο.
Το Δίκτυο «ΟικοΚρήτη» τονίζει ότι η απόφαση αυτή είναι «ιστορικής σημασίας», διότι «βασίζεται στα περιβαλλοντικά επιχειρήματα που προέβαλε η προσφυγή, τα οποία αποδείχτηκαν ισχυρότερα από τα σχέδια των επενδυτών, του Ιδρύματος της Μονής Τοπλού και των συμφερόντων που τα προώθησαν και τα υποστήριξαν. Το έργο αυτό που χαρακτηρίστηκε ως η "μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στα Βαλκάνια" και είχε όλη την υποστήριξη από τις τελευταίες κυβερνήσεις, στην πραγματικότητα επρόκειτο, όπως αποδεικνύεται σήμερα, για ένα μεγάλο σκάνδαλο τόσο από περιβαλλοντικής όσο και από οικονομικής και πολιτικής άποψης».
Το Δίκτυο «ΟικοΚρήτη» σε ανακοίνωσή του «ευχαριστεί θερμά έναν – έναν τους ανθρώπους που, αγνοώντας το κόστος, βοήθησαν να αναδειχτεί αυτό το πολλαπλό σκάνδαλο και αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς σ’ αυτή την κρίσιμη, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, υπόθεση: τους πολίτες που έβαλαν την υπογραφή τους δίπλα σε αυτές των περιβαλλοντικών οργανώσεων, τους νομικούς εκπροσώπους, τους επιστήμονες, τους πολιτικούς, τους φίλους στην Κρήτη, στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους καθηγητές Oliver Rackham και Jennifer Moody για τη διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ενάντια στην επένδυση που ξεκίνησαν πριν έναν ακριβώς χρόνο που όχι μόνο συγκέντρωσε πάνω από 10.000 υπογραφές συνοδευμένες με ενθαρρυντικά σχόλια αλλά βοήθησε να αναδειχτεί ο οικολογικός, αρχαιολογικός και ιστορικός πλούτος και η, Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας, σημασία του Κάβο Σίδερο».
Και το Δίκτυο «ΟικοΚρήτη» προσθέτει: «Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν μπροστά τους πολλές μάχες να δώσουν ακόμα. Οι προστατευόμενες περιοχές του τόπου μας εξακολουθούν να μένουν “απροστάτευτες” και να τελούν υπό καθεστώς αδιαφορίας και εγκατάλειψης. Ενώ αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά και αποθέματα βιοποικιλότητας, δεν εκπονούνται τα απαιτούμενα σχέδια διαχείρισης, δεν ιδρύονται οι φορείς διαχείρισης, όπως έχει υποχρέωση να πράξει η πολιτεία και δεν εφαρμόζονται οι σχετικοί με την προστασία τους νόμοι (για δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικά μνημεία, φυσικά τοπία κ.λπ.). Αντίθετα, παραμένουν ευάλωτες στα ποικιλώνυμα συμφέροντα και εκτεθειμένες στις ορέξεις του κάθε αλεξιπτωτιστή “επενδυτή” που βρίσκει σ’ αυτές φτηνή γη για να σχεδιάζει γήπεδα γκολφ και χιλιάδες παραθεριστικές κατοικίες, υφαρπάζοντας στην ουσία αυτόν τον σπουδαίο φυσικό και πολιτιστικό πόρο από τις τοπικές κοινωνίες».
Σημειώνεται ότι στο Δίκτυο συμμετέχουν οι οργανώσεις (από δυτικά προς ανατολικά): Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης», Οικολογική Ομάδα Ψηλορείτη, Περιβαλλοντικός Σύλλογος "Φίλοι του Δάσους της Κέρης", Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον, Σύλλογος Προώθησης ΑΠΕ και Επίλυσης Ενεργειακού Κρήτης, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, Σύνδεσμος Γουρνών «Ανάπτυξη και Περιβάλλον», Οικολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μαλλίων «ο Ποταμός», Περιβαλλοντικός Σύλλογος Βιάννου, Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, Οικολογική Πρωτοβουλία Ορεινού Δήμου Μακρύ Γιαλού, Προοδευτικός Σύλλογος Μυρσίνης, Οικολογική Ομάδα Σητείας, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Ιτάνου. Ιστότοπος: www.ecocrete.gr, εφημερίδα «Φουρόγατος».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα