Σε σύνδεση της ελληνικής και την ιρλανδικής περίπτωσης στην οικονομία προχωρά η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, κάνοντας έμμεση αναφορά στον αυστηρό έκτακτο προϋπολογισμό της Ιρλανδίας, ενώ δίνει “ραντεβού” τον Ιούνιο για το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα μέτρα στη χώρα μας.
“Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που η Ιρλανδία μας ενημέρωσε, στο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας, ότι καταβάλλει προσπάθεια για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στο εσωτερικό της. Είμαστε ικανοποιημένοι επίσης για το ότι και η Ελλάδα μπαίνει στον ίδιο δρόμο με την Ιρλανδία, αν και με ελαφρώς πιο αργό ρυθμό” δηλώνει η κα Λαγκάρντ.
«Βέβαια, η Ελλάδα μάς διαβεβαίωσε ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα με μεγάλη υπευθυνότητα. Και έτσι, με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνουμε όλες οι χώρες στην ευρωζώνη και θα κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των μελών της» προσθέτει η ίδια στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
Σε ό,τι αφορά την άποψή της για τις μέχρι τώρα προσπάθειες της Ελλάδας να νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά της, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών απαντά κοφτά: «Ραντεβού τον Ιούνιο, όπου θα επανεξετάσουμε την πορεία του προϋπολογισμού».
Το μοντέλο της Ιρλανδίας
Αντιμέτωπη με τη βαθιά ύφεση και την εκτόξευση του δημόσιου ελλείμματος η ιρλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες έναν ακόμη έκτακτο προϋπολογισμό λιτότητας, τον δεύτερο στο τελευταίο εξάμηνο. Αυτός περιλαμβάνει αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μείωση δαπανών.
Τα φοροεισπρακτικά μέτρα -για μια χώρα που έως τώρα το 40% του πληθυσμού δεν πλήρωνε φόρο- περιλαμβάνουν αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, αύξηση του φόρου στα τσιγάρα κατά 25 λεπτά ανά πακέτο, αύξηση του φόρου υπεραξίας κατά 25% , αύξηση της φορολογίας στο ντίζελ (5%), στις ασφάλειες και τις καταθέσεις καθώς και στις εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων.
Περιορίζονται κάτω από τα 100 ευρώ την εβδομάδα τα επιδόματα ανεργίας στις ηλικίες κάτω των 20 ετών, ενώ ψαλιδίζεται το επίδομα Χριστουγέννων που ίσχυε μέχρι σήμερα. Επίσης, αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα περικοπής θέσεων εργασίας και επανεξέταση του ορίου των ανώτατων μισθών των κρατικών λειτουργών. Στο στόχαστρο μπαίνουν ακόμα και υπουργοί και βουλευτές, ενώ κόβονται τα εξοδολόγια και ψαλιδίζονται οι συντάξεις.
Πίσω στην Αθήνα, η διυπουργική επιτροπή για την οικονομία εξετάζει τις ακόλουθες προτάσεις:
*Να επανέλθει ο φόρος κληρονομιάς, με παράλληλη όμως μείωση του ΦΠΑ για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας. Να διευρυνθεί το όριο και ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που χορηγεί ο ΟΕΚ. Εξετάζεται, παράλληλα, και η πρόταση να επιδοτείται για ένα χρόνο με δύο ποσοστιαίες μονάδες το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
*Να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (Δ’ ΚΠΣ).
*Να μειωθεί ο ΦΠΑ σε κατασκευές, εργαλεία οικοδομής κ.λπ. (απόφαση Ecofin).
*Να αυξηθεί ο συντελεστής φορολογίας για κατοικίες αντικειμενικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ.
*Να γίνουν προσπάθειες για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, ξεκινώντας από την άμεση πώληση του 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom (όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία), που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει γύρω στα 650 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους το 2009.
*Να αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και να μπει ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
*Να νομιμοποιηθούν οι ημιυπαίθριοι χώροι και οι καταπατημένες εκτάσεις.
*Να αλλάξει το μοντέλο για τα τεκμήρια διαβίωσης (έχει ήδη εξαγγελθεί).
*Να επανέλθουν τα «φρουτάκια».
*Να καταργηθούν ορισμένες φοροαπαλλαγές και να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τα υψηλά εισοδήματα.
*Να αυξηθούν οι φόροι στα ποτά και στα τσιγάρα.
*Η αύξηση των βασικών συντελεστών του ΦΠΑ απορρίπτεται προς το παρόν, κατόπιν επιθυμίας του πρωθυπουργού, με δημόσια τοποθέτηση του Γ. Παπαθανασίου.