ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Βολές κατά ΠΑΣΟΚ
ΑΘΗΝΑ
Ανεβάζοντας το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε από την Πέλλα, το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου, προσωπικά, για ανευθυνότητα και λαϊκισμό, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης. Παράλληλα δήλωσε πως βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενώ απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι ο δρόμος για την Ε.Ε. θα ανοίξει με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Ο κ. Καραμανλής βρέθηκε στον νομό Πέλλας, όπου αρχικά επισκέφθηκε το νέο μουσείο και στη συνέχεια το έργο της νότιας παράκαμψης της Έδεσσας, μήκους 8χλμ και κόστους 46 εκατ. ευρώ.
Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Πέλλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι λειτουργεό σαν «κομματάρχης που επιλέγει για άλλη μια φορά να επισκεφθεί έναν νομό ειδοποιώντας μόνο τα κομματικά στελέχη».
Τον χαρακτηρίζει επίσης «πρωθυπουργό-σχολιαστή» που αρκείται να περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, «όμηρο συμφερόντων», δέσμιο των αποτελεσμάτων τις δικής του καταστροφικής πολιτικής, «πρωθυπουργό που προτιμά να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση, αντί να κυβερνά» και «πρωθυπουργό αδύναμο να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις τις χώρας».
Ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ: «Ο Κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου ότι δεν έχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης και ότι είναι ευχάριστος σε όλους. Από την πλευρά τους, ο Γ. Παπανδρέου και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τη ΝΔ ότι δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και οι δύο κοροϊδεύουν το λαό. Έχουν σχέδιο και πρόταση: Να φορτώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στον λαό».
Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Α. Καρίτζης δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός όπου σταθεί κι όπου βρεθεί δηλώνει αποφασισμένος να ακολουθήσει την ίδια πολιτική για να αμβλύνει την εικόνα του κουρασμένου. Δεν ενδιαφέρουν κανέναν τα εσωκομματικά του προβλήματα. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι η κρίση θα βαθύνει».
Στα Σκόπια αναφέρθηκε με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος: «Καλές οι κορδέλες, τα εγκαίνια και οι μαζώξεις των κομματικών χειροκροτητών στην Πέλλα, αλλά με τους δήθεν φραστικούς λεονταρισμούς και όχι σοβαρή εξωτερική πολιτική, συζητάμε σήμερα με την ακροδεξιά κυβέρνηση των Σκοπίων το θέμα προθέματος του ονόματος, αφού ήδη δώσαμε το Μακεδονία […] Για την οικονομία ακούσαμε μία από τα ίδια, δηλαδή τίποτα».
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
“Να αλλάξει ο νόμος
περί ευθύνης υπουργών”
ΑΘΗΝΑ
Αλλαγή και μάλιστα σύντομα του ισχύοντος νόμου περί ευθύνης υπουργών ζητά η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την υπόθεση Παυλίδη.
Όπως τόνισε σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή της κυβέρνησης.
«Μπορεί όμως να οδηγήσει σε ανατροπή του ισχύοντος νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και αυτό ίσως να είναι το μόνο σε εισαγωγικά ‘θετικό’ αυτής της ιστορίας».
Και πρόσθεσε: «Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών κατάντησε νόμος δυσφήμησης των υπουργών. Δικαιοσύνη πρέπει να σημαίνει ισονομία. Δεν μπορεί να διαφέρει ο πολιτικός από τον πολίτη. Αν ο πολιτικός κατηγορείται, οφείλει να πηγαίνει στη Δικαιοσύνη». Η κα Μπακογιάννη ζήτησε μάλιστα ο νόμος να αλλάξει σύντομα. Ιδιαίτερα προσεκτική ήταν η υπουργός Εξωτερικών στα εσωκομματικά ζητήματα, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά για διαδοχή.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο Κ.Καραμανλής χάσει θα πρέπει να φύγει η κα Μπακογιάννη τονίζει χαρακτηριστικά: «Αποψή μου είναι ότι δεν θα χάσει. Ο ίδιος διατηρεί το συγκριτικό πολιτικό πλεονέκτημα και η ΝΔ έχει τα περιθώρια, συγκροτημένα και ασκώντας μια αποφασιστική μεταρρυθμιστική πολιτική να υλοποιήσει την πολιτική ανατροπή των δημοσκοπήσεων στις κάλπες».
Η Ντόρα Μπακογιάννη μάλιστα χαρακτηρίζει «εκτός τόπου και χρόνου» το διαχωρισμό σε καραμανλικούς-μητσοτακικούς στη ΝΔ.
«Οι αναλύσεις αυτές είναι εξαιρετικά επιφανειακές, εντάσσονται σε λογικές του παρελθόντος, δεν αφορούν τους πολίτες. Δεν υπάρχου ‘—κοι’ στα σύγχρονα κόμματα. Τέτοιες διαχωριστικές ταμπέλες είναι πλέον ξεπερασμένες. Όσοι επιχειρούν να τις αναβιώσουν το κάνουν γιατί αυτό τους δίνει ρόλο και τους βολεύει ιδιοτελώς. Είναι, όμως, εκτός τόπου και χρόνου».