Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΣΤΗ Λ’ ΑΚΟΥΙΛΑ

Επίσημη έρευνα αρχίζει στη Λ’Ακουιλα για τις καταγγελίες περί κατασκευαστικών ευθυνών και παραλείψεων που φέρεται να συνέτειναν στην καταστροφή που άφησε πίσω του ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ.
Ο γενικός εισαγγελέας της Λ’ Ακουιλα Αλφρέντο Ροσίνι διέταξε  τη διεξαγωγή έρευνας, τονίζοντας ότι πρέπει να ελεγχθεί η ποιότητα των κτηρίων, αρχής γενομένης από τα δημόσια, καθώς οι ειδικοί αναφέρουν ότι πολύ περισσότερα οικοδομήματα θα έπρεπε να έχουν αντέξει.
Όπως αναφέρει ο ιταλικός Tύπος, είναι πολύ πιθανό να απαγγελθεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.
Η ιταλική Δικαιοσύνη θα προσπαθήσει να εξακριβώσει εάν όντως, όπως κατήγγειλαν πολλοί κάτοικοι και ειδήμονες, σε πολλές περιπτώσεις είχε χρησιμοποιηθεί άμμος στην θέση του τσιμέντου, αλλά και πολύ χαμηλότερο ποσοστό σίδερου στην κατασκευή του μπετόν από εκείνο που προβλέπει ο νόμος.
Οι πρώτες έρευνες θα επικεντρωθούν στα κτήρια που στέγαζαν τις δημόσιες υπηρεσίες: στο υποθηκοφυλακείο, τη νομαρχία και το νοσοκομείο. Το πρώτο θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να κατεδαφισθεί. Μηχανολόγοι και αρχιτέκτονες, είναι βέβαιοι ότι παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα στατικότητας.
Είχε οικοδομηθεί για να φιλοξενήσει ξενοδοχείο, αλλά με μια απλή υπογραφή βεβαιώθηκε ότι μπορούσε να στεγάσει δημόσια υπηρεσία. Χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ισχύοντες νόμοι, οι οποίοι προβλέπουν «δείκτη αντισεισμικότητας» για τα δημόσια κτήρια, κατά 40% υψηλότερο απ’ ότι για τις ιδιωτικές κατοικίες.
Εορτασμός
στους καταυλισμούς
 Στο μεταξύ σε πένθιμο κλίμα εορτάστηκε το Πάσχα στη Λ’ Ακουιλα της Ιταλίας, όπου εκατοντάδες άτομα που έμειναν άστεγα από τον φονικό σεισμό της Δευτέρες παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία.
Οι επιζώντες πραγματοποίησαν τη Θεία Ακολουθία σε μια τεράστια σκηνή, την οποία παρακολούθησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Κι εμείς κάνουμε Πάσχα, μέσα στα ερείπια, παρά την τραγωδία», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Τζιουσέπε Μολινάρι στο κέντρο της Λ’Ακουιλα χθες, Κυριακή του Πάσχα για τους Καθολικούς.
«Η Ανάσταση του Θεανθρώπου, ας συμβολίζει και την Ανάσταση της Λ’ Ακουιλα» τόνισε, ενώ μέσα στο πλήθος, που επικρατούσε η θλίψη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.
«Δεν θα πρέπει να σβήσει  για μάς η ελπίδα» είπε η ηλικιωμένη Αννα Λουκαντόνιο, χαϊδεύοντας το βιβλίο με τους πασχαλιάτικους ψαλμούς μέσα σε ένα αυτοσχέδιο παρεκκλήσι σε έναν από τους 32 καταυλισμούς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα