Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ

Μπανγκόκ
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε την Μπανγκόκ ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπχισίτ Βεζτζαζίβα, λίγο πριν εισβάλει στο υπουργείο Εσωτερικών ομάδα διαδηλωτών, υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα.
Αρματα μάχης έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπανγκόκ. Συνελήφθη «ο υποκινητής των διαδηλώσεων» που προκάλεσαν τη ματαίωση της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ανατολικής Ασίας.
Ο πρωθυπουργός Βεζτζαζίβα, ανακοινώνοντας την κήρυξη της πρωτεύουσας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση επιχείρησε να αποφύγει τη βία, αλλά το κίνημα διαμαρτυρίας αναπτύχθηκε και οι διαδηλωτές κατέφυγαν σε ενέργειες ασύμβατες με το Σύνταγμα».
Λίγο μετά, ομάδα δεκάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών εισέβαλε στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας απ’ όπου έγινε η πρωθυπουργική ανακοίνωση. Ο Βεζτζαζίβα κατάφερε να διαφύγει με αυτοκίνητο, ενώ οι στρατιώτες που φρουρούσαν το υπουργείο έριχναν προειδοποιητικά πυρά στον αέρα.
Μετά την κήρυξη της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης και των περιχώρων της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τανκ έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους. Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι τα τανκ «δεν είναι σημάδι ενός επικείμενου χτυπήματος», αλλά ένας τρόπος για να αποκατασταθεί η τάξη στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, όμως, ο πρωθυπουργός προειδοποιεί τους διαδηλωτές να σταματήσουν τη δράση τους, αλλιώς θα ληφθούν «σκληρότερα μέτρα».
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στη ματαίωση της συνόδου κορυφής, προκάλεσαν χάος στην Πατάγια, ενώ ανάγκασαν πολλούς από τους ξένους ηγέτες που είχαν μεταβεί στην πόλη για τη σύνοδο, να την εγκαταλείψουν εσπευσμένα χρησιμοποιώντας ελικόπτερα.
Ο Αμπχισίτ Βεζτζαζίβα δεσμεύτηκε ήδη από το Σάββατο ότι θα υπάρξουν διώξεις εναντίον των διαδηλωτών, τους οποίους κατηγορεί για το διπλωματικό φιάσκο στην Πατάγια, ενώ είχε συνάντηση και με τους στρατιωτικούς υπευθύνους.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ο «ο υποκινητής των διαδηλώσεων» Αρισμαν Πονγκριούνγκρονγκ ύστερα από την επιστροφή του στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπανγκόκ.
«Η αστυνομία συνέλαβε τον Αρισμαν Πονγκριούνγκρονγκ στην κατοικία του, για υποκίνηση διαδηλώσεων με στόχο την ανατροπή του πρωθυπουργού και την πρόκληση ταραχών στη χώρα», διευκρίνισε ο στρατηγός Σουπόρν Φανσούα, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν και άλλες συλλήψεις, αλλά ότι προς το παρόν η αστυνομία βρίσκεται στη φάση συλλογής στοιχείων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα