Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

34 “Γαλάζιες σημαίες” στον νομό Χανίων

Τριάντα τέσσερις ακτές στο Νομό Χανίων κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία». Συνολικά στην Κρήτη βραβεύονται 112 ακτές και μία μαρίνα (Αγ. Νικολάου).
Όπως ανακοινώθηκε χθες από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, με 486 βραβευμένες ακτές και δώδεκα (12) μαρίνες, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 71 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής.

Από το 2014 ο Νομός Χανίων βραβευόταν με 29 «Γαλάζιες Σημαίες».

Ειδικότερα, στο Νομό Χανίων βραβεύονται με «Γαλάζια Σημαία» οι παρακάτω ακτές:

Δήμος Καντάνου Σελίνου: Βουλισμένη, Γραμμένο, Παχειά Άμμος ,Χαλίκια, Σούγια Δήμος Κισάμου: Φαλάσαρνα/Παχειά Άμμος 1, Φαλάσαρνα/Παχειά Άμμος 2, Κα- στέλι/Μαύρος Μόλος,-Πλάκα, Ελαφονήσι Δήμος Πλατανιά: Πλατανιάς/Γερανιώτης, Πλατανιάς Λιμανάκι/Porto Platanias Beach
Κολυμβάρι Ραπανιανά/Cavo Spada

Δήμος Χανίων: Σταλός, Άγιοι Απόστολοι 1, Άγιοι Απόστολοι 2, Χρυσή Ακτή, Αγία Μαρίνα, Καλαμάκι, Μαράθι, Σταυρός, Άγιος Ονούφριος, Καλαθάς, Νέα Χώρα

Δήμος Αποκορώνου: Μαϊστράλι Καλύβες Ξυδά Αλμυρίδα Κυανή Καβρός/Mythos Palace, Καβρός/Eliros, Mare
Καβρός/Anemos, Καβρός/Georgioupolis Resort, Περαστικός/Pilot Beach, Περαστικός/Mare Monte

Στον Νομό Ρεθύμνου βραβεύονται 17 ακτές, στον Νομό Ηρακλείου 19 και στον Νομό Λασι- θίου 42.
Το Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που έκλεισε το 2016, 65 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα