Στα Χανιά “χτυπά η καρδιά”των Κινηματογραφικών Λεσχών όλης της χώρας, καθώς στην πόλη μας ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως αύριο το 35ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα “Ο Κινηματογράφος στην Εκπαίδευση”.
Περίπου 120 άτομα συμμετέχουν το συνέδριο που περιλαμβάνει προβολές, αφιερώματα, τιμητικές εκδηλώσεις, εισηγήσεις, ομιλίες και συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις, ξεναγήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων και τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.
Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης / Cine-Ιστορίες (Κινηματογραφική Λέσχη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων), σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Οι εργασίες του 35ου Συνεδρίου ξεκίνησαν χθες στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων με προβολή της ταινίας Νίκος Καζαντζάκης – Ακροβάτης πάνω από το χάος του Λευτέρη Χαρωνίτη, παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Σκυλλάκου Ελληνική κριτική & ελληνικός κινηματογράφος Προσεγγίσεις, πρόσωπα & ντοκουμέντα, Τόμος Α’ 1925-1975 (έκδοση της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, 2022, με ομιλητές τους: Χρήστο Σκυλλάκο, Βασίλη Κεχαγιά και Νίνο Φένεκ Μικελίδη. Επίσης πραγματοποιήθηκαν τιμητικές εκδηλώσεις α. για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τον διευθυντή του Ματθαίο Φραντζεσκάκη, με ομιλητές τους Δημήτρη Σπύρου και Δημήτρη Παπαδόπουλο, β. για τις Κινηματογραφικές Λέσχες και τους Θερινούς Κινηματογράφους των Χανίων, με ομιλητές τους Γιάννη Γιαννακάκη, Αντιδήμαρχο Χανίων και Λευτέρη Λαμπράκη, Ηθοποιό, Καλλιτεχνικό Διευθυντή εκθέσεων Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και Επιμελητή εκδόσεων «Πυξίδα της Πόλης», γ. Για τον Διευθυντή Φωτογραφίας Άρη Σταύρου με ομιλητές τους Νίνο Φένεκ Μικελίδη και Γιάννη Σολδάτο.
Ο ιστορικός και κριτικός του κινηματογράφου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, Δημήτρης Καλαντίδης εξήρε το παραγωγικό έργο της Πολιτιστικής Εταιρίας Κρήτης, όσον αφορά τον κινηματογράφο και την εκπαίδευση, τα τελευταία χρόνια στα Χανιά.
«Το σημαντικό είναι φέρνει τα νέα παιδιά σε επαφή με την τέχνη του Κινηματογράφου, με τον Κινηματογράφο ως κοινωνικό φαινόμενο και με μια τέχνη που έχει παίξει ένα τέτοιο ρόλο τον τελευταίο αιώνα, παγκοσμίως» τόνισε.
Σχετικά με το βιβλίο “Ελληνική κριτική & ελληνικός κινηματογράφος Προσεγγίσεις, πρόσωπα & ντοκουμέντα, Τόμος Α’ 1925-1975” επεσήμανε πως είναι πρωτοβουλία για να γραφτεί η κινηματογραφική κριτική που έχει υπάρξει στην Ελλάδα από τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, στην οποία συμμετείχαν πολύ μεγάλοι σκηνοθέτες όπως οι Θόδωρος Αγγελόπουλος, Τόνια Μαρκετάκη, Βασίλης Ραφαηλίδης κ.α
Όπως ανέφερε στα “Χ.ν.” ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης «η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών μετράει 35 χρόνια ιστορίας και έχει συνδεθεί με την εξέλιξη του κινηματογράφου στην Ελλάδα και ειδικότερα με την δημιουργία κινηματογραφικών λεσχών στην περιφέρεια της χώρας, σε περιοχές που δύσκολα βλέπει κανείς κινηματογράφο και σε περιόδους που η όλη διαδικασία δεν ήταν αυτονόητη». Να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων τα τελευταία 5 χρόνια λειτουργεί κάθε Πέμπτη Κινηματογραφική λέσχη και είναι μέλος της Ομοσπονδίας.
Τέλος, απονεμήθηκαν διπλώματα στους Λεωνίδα Κακάρογλου, Ειρήνη Καλφάκη, Γιάννη Μαζοκοπάκη, Κώστα Μαυρακάκη και Κώστα Οικονομάκη.
Ο κ. Φραντζεσκάκης έκανε λόγο για μια οφειλόμενη τιμή καθώς «οι άνθρωποι αυτοί από το 1960 και μετά έχουν συμβάλλει με διάφορους τρόπους και θέσεις σε διαφορετικές περιόδους ώστε να υπάρχουν κινηματογραφικές λέσχες στα Χανιά.
Θεωρούμε ότι η ώθηση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το Φεστιβάλ οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στο ότι υπήρξαν άνθρωποι που εδώ και 40-50 χρόνια έκαναν πράγματα για τον κινηματογράφο στην πόλη μας, δημιουργώντας τις βάσεις ώστε η πόλη μας να υποδεχτεί διοργανώσεις όπως αυτές».
Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα Σάββατο στο Πνευματικό κέντρο Χανίων.
Περιλαμβάνουν εισηγήσεις για τον “Κινηματογράφο στην Εκπαίδευση” από τους Στάθη Βαλούκο, Δημήτρη Παπαδόπουλο, Νικόλαο Αλέτρα, Αντώνη Κόκκινο, Δημήτρη Σπύρου, Ματθαίο Φραντζεσκάκη, Χαρά Ανδρεάδου και Σταύρο Γρόσδο, Ειρήνη Δελιδάκη και Μαρία Παπασωτήρη, Λίνα Μυλωνάκη και Θεοδώρα Μαλλιαρού.
Το βράδυ του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της ταινίας Θ. Αγγελόπουλος – Ν. Παναγιωτόπουλος, ο καθένας και η μουσική του των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου (2022, ομιλητής: Χρήστος Σκυλλάκος). Θα υπάρξουν παρεμβάσεις και συζήτηση.
Το 35ο Συνέδριο ολοκληρώνεται την Κυριακή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στις 10:30 το πρωί με τιμητική εκδήλωση για τον Σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη. Μιλούν για τον σκηνοθέτη και το έργο του οι Γιώργος Νικολακάκης, Γιώργος Μηλιώνης και Ματθαίος Φραντζεσκάκης.
Επίσης, θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Μνήμες… και σκέψεις σκόρπιες με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο (Σύγχρονη Εποχή, 2021).
ΣΤΟ 1Οο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΧΑΝΙΩΝ: Τιμώμενο πρόσωπο ο Κώστας Γαβράς
Ο διεθνούς φήμης Σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς είναι το τιμώμενο πρόσωπο του 10ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, ώρες 6-10 το απόγευμα, θα γίνει ειδική εκδήλωση για τον τιμώμενο φιλοξενούμενο του Φεστιβάλ, τον Σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά με παράλληλη προβολή της ταινίας του «ΑΜΗΝ».
Ο Κώστας Γαβράς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του πολιτικού κινηματογράφου και του κινηματογράφου της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Από τον Οκτώβριος του 1955, που βρέθηκε στο Παρίσι, μέχρι σήμερα γύρισε περισσότερες από 20 ταινίες, συνεργάστηκε με σημαντικούς συγγραφείς, σεναριογράφους, ηθοποιούς, μουσικούς, φωτογράφους και τεχνικούς του κινηματογράφου, γνώρισε και συνομίλησε με τους σπουδαιότερους πολιτικούς της εποχής του.
Σκηνοθέτης και σεναριογράφος, με τολμηρό πολιτικό λόγο και παγκόσμια αναγνώριση, τιμήθηκε με τα μεγαλύτερα βραβεία κινηματογράφου: Όσκαρ, Χρυσό Φοίνικα Φεστιβάλ Καννών, Χρυσή Άρκτο Φεστιβάλ Βερολίνου, Μεγάλο Βραβείο Ακαδημίας Γαλλικού Κινηματογράφου, Βραβεία στα Φεστιβάλ Μόσχας και Τορόντο, Βραβεία Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Σεζάρ, Λυμιέρ κ.ά.