Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ ΥΔΡΟΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Εκθεση
της Περιφέρειας
Κρήτης

Σταθερή είναι η ποιότητα του νερού
στη λεκάνη Αγιάς – Μεσκλών και χαρακτηρίζεται ως “πολύ καλή”, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης για
την κατάσταση των υπόγειων υδροφορέων
του νησιού, που δόθηκε χθες
στη δημοσιότητα.
Η  αναπλήρωση του υδροφορέα κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο είναι της τάξης του 70% σε σχέση με την περσινή πτώση στάθμης γεγονός που μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη χιονοπτώσεων κατά τη διάρκεια του περσινού χειμώνα.
Σε ό,τι αφορά τη λεκάνη Στύλων – Κοιλιάρη, Νιου Χωριού, αναφέρεται ότι το χαρακτηριστικό των πηγών αυτών είναι η έντονη διακύμανσή τους κατά τη διάρκεια του έτους. Από τη διακύμανση της στάθμης φαίνεται ότι η αναπλήρωση κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο είναι της τάξης του 40% σε σχέση με την περσινή πτώση στάθμης του υδροφορέα στους Στύλους και 90% του υδροφορέα στο Νιο Χωριό. Από τη διακύμανση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας συμπεραίνεται η σταθερά καλή ποιότητα του νερού του συστήματος.
Για τη λίμνη Κουρνά σημειώνεται ότι συμπεριλαμβάνεται στα σημεία παρακολούθησης χημικών παραμέτρων του προγράμματος ΕΠΕΡ του ΥΠΕΧΩΔΕ. Από το πρόγραμμα διακύμανσης της στάθμης παρατηρείται ανατροφοδότηση της λίμνης σε ποσοστό της τάξης του 75% σε σχέση με την πτώση στάθμης που πραγματοποιήθηκε την περσινή χρονιά, γεγονός που αντανακλά την έλλειψη χιονοπτώσεων κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα.
Για το υδρογεωλογικό σύστημα Κολενίου παρατηρείται πλήρης αναπλήρωση του υδροφορέα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ενώ συμπεραίνεται η σταθερά καλή ποιότητα του νερού του συστήματος.
Στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρεται ότι "η Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης έχει αρχίσει μετά τη σύστασή της μια προσπάθεια ενημέρωσης των αρμόδιων φορέων, των χρηστών νερού αλλά και του κοινού για την κατάσταση των κύριων υδροφορέων του νησιού, στους οποίους έχουν εγκατασταθεί σταθμοί παρακολούθησης. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται και η έκδοση αυτής της περιοδικής, ανά εξάμηνο, έκθεσης σχετικά με τη συμπεριφορά των υπόγειων υδροφορέων της Κρήτης.
Στα κεφάλαια της έκθεσης περιγράφεται η κατάσταση των κύριων υδροφορέων του νησιού, μετά την αναπλήρωση από τις βροχοπτώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη χειμερινή περίοδο του τρέχοντος έτους (2008 – 2009) και μετά από αξιολόγηση των δεδομένων του τηλεμετρικού συστήματος, που έχει αναπτυχθεί από τη Διεύθυνση Υδάτων. Ειδικότερα στο κεφάλαιο 2 δίνονται γενικά στοιχεία για τις βροχοπτώσεις της φετινής χειμερινής περιόδου, στο κεφάλαιο 3 περιγράφεται η κατάσταση των καρστικών συστημάτων, στο κεφάλαιο 4 η κατάσταση των προσχωσιγενών λεκανών και στα κεφάλαια 5 και 6 τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της υπηρεσίας για την τρέχουσα περίοδο.
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στην έκθεση προέρχονται από το τηλεμετρικό σύστημα της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας, που αποτελείται από 5 μετεωρολογικούς σταθμούς και 27 σταθμούς υπόγειων και επιφανειακών νερών, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στους κύριους υδροφορείς του νησιού. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα του συστήματος παρακολούθησης του τμήματος Εγγείων Βελτιώσεων της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και τα αποτελέσματα της διαχειριστικής μελέτης Κρήτης".


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα