Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Διαπιστώσεις
σε συνάντηση
Σκουλάκη –
Πιταριδάκη

Η “έλλειψη έτοιμων μελετών στον Ν. Χανίων για τη διεκδίκηση ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ 2007 -’13” προέκυψε ως βασική διαπίστωση από τις χθεσινές επισκέψεις του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Μ. Σκουλάκη, αρχικά στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Χανίων και ακολούθως στο ΤΕΕ Δυτ. Κρήτης, όπου και είχε ενημερωτική συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ για την πορεία εξέλιξης των δημοσίων έργων στον Ν. Χανίων.
Μετά το τέλος των συναντήσεων ο κ. Σκουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε πως «εδώ και δυο χρόνια, μετά την τυπική έναρξη του ΕΣΠΑ, αυτό παραμένει ακόμα στα χαρτιά τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ν. Χανίων, με την απορροφητικότητα να είναι για τα Χανιά στο 0%!».  
Όπως σημείωσε ο κ. Σκουλάκης «η μέχρι σήμερα κατάσταση είναι άκρως απογοητευτική» προσθέτοντας πως «στον Ν. Χανίων καταγράφεται μια πολύ σημαντική υστέρηση, κυρίως λόγω έλλειψης έτοιμων μελετών (φάκελος έργου) για διεκδίκηση ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ 2007 – ’13 είτε σε επίπεδο ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων 2007 – ’13 είτε σε επίπεδο Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ».
«Από την ενημέρωση που είχα από τον προϊστάμενο και υπηρεσιακά στελέχη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Χανίων μου έγινε γνωστό πως μόνο μία (1) μελέτη για ένταξη έργου έχει υποβληθεί στο ΠΕΠ Κρήτης, έως σήμερα και το οποίο αφορά το έργο “Οδικός άξονας Φουρνέ – Λάκκοι – Ομαλός”, την ώρα που οι άλλοι νομοί της Κρήτης έχουν υποβάλει πολύ περισσότερες μελέτες ένταξης έργων», ανέφερε ο κ. Σκουλάκης. Παράλληλα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του «για το αν και κατά πόσο ο νομός μας θα έχει τη δυνατότητα άμεσων δαπανών για έργα το 2009 ή το 2010, ακόμα και στους λίγους κωδικούς που έχουν ήδη προκηρυχθεί από το ΠΕΠ Κρήτης», ανησυχία που όπως ανέφερε «συμμερίζεται απόλυτα και το ΤΕΕ Δυτ. Κρήτης το οποίο επανειλημμένα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην προώθηση σημαντικών έργων υποδομών και περιβάλλοντος στον Ν. Χανίων».
Καταλήγοντας ο κ. Σκουλάκης διατύπωσε δημόσια, πρόταση για τη «σύσταση μιας Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης και Προώθησης των μελετών που έχουν ήδη εκπονηθεί ή εκπονούνται στον νομό, με πρόεδρο τον νομάρχη Χανίων και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, ενός εκπροσώπου από το ΤΕΕ Δυτ. Κρήτης και ενός εκπροσώπου από τη ΤΕΔΚ Χανίων, η οποία Επιτροπή θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την παρακολούθηση της πορείας εξέλιξης των μελετών συνολικά, την αξιολόγηση αυτών και τη διαμόρφωση των αναγκαίων παρεμβάσεων για την έγκαιρη προώθηση αυτών».
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΤΕΕ
Σε σχετικό υπόμνημα του προέδρου του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης κ. Αντώνη Πιταριδάκη προς τον κ. Σκουλάκη επισημαίνεται:
"Έγκαιρα και επανειλημμένα έχουμε καταστήσει σαφές ότι η συστηματική άρνηση της πολιτείας για έναν ολοκληρωμένο και ορθό σχεδιασμό εν γένει, και ιδιαίτερα σε περιφερειακό και χωροταξικό – πολεοδομικό επίπεδο, όπως και στην προώθηση σημαντικών έργων υποδομών και περιβάλλοντος, αποτελούν τη βασική αιτία για την αναπτυξιακή υστέρηση και τη συνεχή υποβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος στην ελληνική περιφέρεια. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και του ρόλου μας, εδώ και καιρό κατευθύνουμε και πιέζουμε για ενέργειες και δραστηριότητες σε πολλαπλά επίπεδα που σχετίζονται με το φυσικό, οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής μας και μάλιστα εν όψει του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.
Όμως δυστυχώς, παρά τις όποιες προσπάθειές μας (και όχι μόνο από εμάς) δύο χρόνια μετά από την τυπική έναρξη του ΕΣΠΑ, αυτό παραμένει ακόμα στα χαρτιά, ιδιαίτερα για την περιοχή μας. Ακόμα και σήμερα βρισκόμαστε σημαντικά πίσω, κυρίως λόγω τραγικής έλλειψης πληρότητας μελετών (φάκελος έργου) για διεκδίκηση ένταξης έργων στην Δ’ϳπρογραμματική Περίοδο είτε σε επίπεδο ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων 2007 – 2013 είτε σε επίπεδο Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Κατά συνέπεια έχουμε ελάχιστη έως καθόλου δυνατότητα για άμεσες δαπάνες για έργα το 2009 ή το 2010, ακόμα και στους λίγους κωδικούς που έχουν ήδη προκηρυχθεί από το ΠΕΠ Κρήτης".
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε επίπεδο Δυτικής Κρήτης (και ιδιαίτερα στον Ν. Χανίων) στα κυριότερα προβλήματα που αναδεικνύει το ΤΕΕ και στις λύσεις που προτείνει. Τα θέματα αυτά εστιάζονται:
1. Στον μη ολοκληρωμένο και ορθό Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό για την περιοχή μας. "Απαιτείται επικαιροποίηση κατόπιν σοβαρής διαβούλευσης του θεσμοθετημένου ΠΠΧΣΑΑ Περιφέρειας Κρήτης όπως επίσης και επίσπευση διαδικασιών για την εκπόνηση του ΓΠΣ Χανίων και περιαστικών Δήμων, καθώς και των λοιπών ΓΠΣ και η ανάγκη προώθησης των ΣΧΟΟΑΠ, των Πολεοδομικών μελετών και  ΕΧΜ που καθυστερούν επιδεικτικά.
Στην ανάγκη εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων και ΕΠΜ για τις περιοχές NATURA. Απαιτείται ουσιαστική στήριξη και τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών για την ολοκλήρωση και τη θεσμοθέτηση των ΕΠΜ στο Ελαφονήσι, τη Γαύδο και τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων" κ.ά.
2. Στην ολοκλήρωση και λειτουργία των εγκαταστάσεων συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων για το σύνολο του Βορείου Άξονα, της ενδοχώρας, τις οικιστικές περιοχές άνω των 2.000 κατοίκων και τα Νότια παράλια και τέλος την επέκταση και βελτίωση λειτουργίας των εγκαταστάσεων της πόλης των Χανίων και Ρεθύμνου, με ταυτόχρονη επεξεργασία της βιομάζας.
Άμεση προτεραιότητα:
Ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στον Βόρειο Άξονα Ν. Χανίων έως το Κολυμπάρι.
Ολοκλήρωση φορέα διαχείρισης για τη λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων στην Κίσαμο. Ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στον Δ. Πελεκάνου (Παλαιόχωρα), Γεωργιούπολης, Δ. Αρμένων και στα Νότια παράλια του νομού.
3. Στην ολοκλήρωση έργων για την Ενιαία και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικού Δυναμικού και την εκπόνηση εξειδικευμένης μελέτης ενιαίας διαχείρισης και διακίνησης του υδατικού δυναμικού κατά μήκος της βόρειας ζώνης και την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007 -2013 των μελετών και αντίστοιχων έργων ύδρευσης της Χανίων – Κολυμπαρίου και του Κόλπου Κισάμου. Παράλληλα απαιτείται άρση της άναρχης χρήσης γεωτρήσεων για αγροτική χρήση που έχει ήδη επιφέρει υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων στον νομό Ρεθύμνου.
4. Στην ολοκλήρωση – αναβάθμιση του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) και την  προβλεπόμενη – σύνδεσή του με τις πόλεις,  λιμάνια και  αεροδρόμια.
Πάγιο αίτημα που έχουμε υποστηρίξει και επιχειρηματολογήσει εξαντλητικά  ως T.E.E./T.Δ.Κ. είναι η ολοκλήρωση επιτέλους του ΒΟΑΚ ως σύγχρονου αυτοκινητόδρομου. Αποτελεί το βασικότερο έργο υποδομής πολλαπλής σκοπιμότητας της Κρήτης.
5. Ολοκλήρωση, βελτίωση και συντήρηση λοιπού οδικού δικτύου (ΝΟΑΚ, κάθετοι άξονες, κυκλοφοριακή μελέτη Χανίων).
6. Να εφαρμοστούν πολιτικές και δράσεις που θα διασφαλίσουν την παροχή ενέργειας αξιόπιστα και αδιάλειπτα, ταυτόχρονα με την υιοθέτηση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον και αποδοτικών συνάμα, με την εκμετάλλευση των ΑΠΕ αλλά και την εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας.
7. Στην προώθηση της ανακύκλωσης και την άμεση χωροθέτηση νέου ΧΥΤΑ στο Ρέθυμνο μιας και εμφανίζονται ήδη σημάδια κορεσμού, ενώ ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων δυστυχώς δεν προχωρά.
8. Στη συστηματική προστασία έναντι πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών.
9. Στην προστασία των ακτών από διάβρωση, που είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, για όλο το βόρειο τμήμα της Δυτικής Κρήτης (άμεση ανάθεση μελέτης για το σύνολο της περιοχής και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις).
10. Στη διεκδίκηση και χωροθέτηση ελεύθερων χώρων και πρασίνου (Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, Στρατόπεδο Μάλεμε, πρώην Ψυχιατρείο, παλαιό Νοσοκομείο, Άγιοι Απόστολοι) ταυτόχρονα με την ενίσχυση της πρότασης για δίκτυο χώρων πρασίνου και τη βελτίωση και υλοποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης της πόλης των Χανίων.
11. Στην προστασία και ανάδειξη της πλούσιας αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας με ολοκληρωμένες μελέτες αναπλάσεων.
12. Στα θέματα Παιδείας και επαγγελματικών δικαιωμάτων και με δεδομένο ότι λειτουργεί στα Χανιά το Πολυτεχνείο Κρήτης που θεραπεύει νέες ειδικότητες μηχανικών, είναι επιτέλους επιτακτική η ανάγκη απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αντιστοιχία με το γνωστικό αντικείμενο και φυσικά με την απαιτούμενη διαβάθμιση σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα που προωθούνται για τους απόφοιτους των ΤΕΙ και των ΚΕΣ. Παράλληλα είναι αναγκαία η διεύρυνση του πίνακα με τις κατηγορίες μελετών και έργων, με νέα επιστημονικά πεδία και αντιστοίχιση των ειδικοτήτων μηχανικών στις κατηγορίες αυτές.
Ακόμα γίνεται αναφορά "στη μεγάλη κρίση και στον κατασκευαστικό τομέα. Τη βαρύτητα και τον ρόλο που παίζει στην οικονομία όλοι γνωρίζουμε. Σίγουρα απαιτείται τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, με μέτρα όμως τολμηρά, στον βαθμό που επιβάλλεται και από το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
Μέτρα με μεγαλύτερη ευαισθησία στην κατεύθυνση των ασθενέστερων εισοδηματικά πολιτών, που να προβλέπουν στην ενίσχυσή της πρώτης κατοικίας με μείωση των συντελεστών φορολόγησης".


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα