ΤΑ ΚΕΠ ιδρύθηκαν με το απλό σκεπτικό της καταπολέμησης της… γραφειοκρατίας, του μανδαρινισμού, των πολλών υπογραφών και της αυθαιρεσίας των δημοσίων υπαλλήλων. Αν λειτουργούσε σωστά η δημόσια διοίκηση και δεν διαιώνιζε την απαράδεκτη εικόνα της η εκάστοτε κυβέρνηση με το διορισμό -πολλές φορές άσχετων προς το αντικείμενο απασχόλησής τους- ατόμων, δεν θα χρειάζονταν τα ΚΕΠ…
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ που διέπει τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών είναι ότι σ΄ αυτά «διακινούνται τα έγγραφα, όχι οι πολίτες». Έτσι, αν ο πολίτης θελήσει να υποβάλει κάποιο αίτημα που αφορά σε μία από τις 420 διοικητικές διαδικασίες(!) που διεκπεραιώνει σήμερα ένα Κ.Ε.Π., απευθύνεται σε ένα στέλεχος του κέντρου και συμπληρώνει τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση. Στη συνέχεια, η αίτηση αποστέλλεται μέσω του κέντρου στην αρμόδια υπηρεσία, όπου και πρωτοκολλείται. Το στέλεχος του κέντρου αναλαμβάνει να παρακολουθεί μέχρι τέλους την εξέλιξη της υπόθεσης, απαλλάσσοντας τον πολίτη από οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση, πιθανή ταλαιπωρία κ.λπ. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ο πολίτης μπορεί να παραλάβει τα δικαιολογητικά του από το Κ.Ε.Π. ή την αρμόδια υπηρεσία στην οποία απευθύνθηκε ή του αποστέλλονται στη διεύθυνση που επιθυμεί ταχυδρομικώς ή με ταχυμεταφορά.
ΟΜΩΣ, ο τόσο ορθός και εξυπηρετικός αυτός θεσμός, κινδυνεύει να αχρηστευθεί από τη σημερινή κυβέρνηση. Τόσο λόγω του εξοντωτικού ωραρίου των εργαζομένων σε αυτά (8 το πρωί με 8 το βράδυ καθημερινώς, και το Σάββατο από 8 έως 2 μ. μ.), όσο και λόγω της συνεχούς προσθήκης νέων αρμοδιοτήτων, χωρίς κάποια στοιχειώδη επιμόρφωση. Εξάλλου, η σοβαρή έλλειψη ανάλογου προσωπικού καθιστά τη ζωή των εργαζομένων στα ΚΕΠ αφάνταστα δύσκολη. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να μην απεργήσουν;
(Στ.Γ.Κ.)
ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΤΡΙΤΗ ΣΗΜΕΡΑ, πλην όμως ειδικά εφέτος τριτιάτικα έπεσε η γιορτή της Αγίας Κυριακής. Αγία Τρίτη πάντως δεν υπάρχει κι έτσι οι δυο μέρες δεν μπορούν να κάνουν τα δανεικά. Υπάρχει όμως Αγία Παρασκευή που, ναι καλά το μαντέψατε, εφέτος τυχαίνει η γιορτή της Κυριακή. Κοιτάξτε στο ημερολόγιό σας, 26 Ιουλίου, και επιβεβαιώστε το!
ΧΑΛΑΡΑ αρχισα, το ξέρω! Παλιά μου τέχνη κόσκινο, προκειμένου ν’ αρχίσει να υπακούει το μολύβι. Κάνει τόση ζέστη σήμερα. Διορθώνω. Εκανε τόση ζέστη χθές. Το δικό σας σήμερα, δικό μου χθές. Τα ‘χουμε ξαναπεί αυτά.
ΔΟΥΛΕΙΑ κι αυτη να είσαι πρωθυπουργός! Να απολαμβάνουν όλοι τα μπάνια τους και να υπάρχουν κάποιοι να σου λένε ότι πρέπει να πάρεις πρωτοβουλίες. Και να ‘χεις από δίπλα και τον Τατούλη να σ’ αποκαλεί βαρίδι.
ΚΑΛΑ, ΑΥΤΟΣ έφυγε νωρίς. Ναί για τον Πέτρο Τατούλη, λέω. Που τουλάχιστον, αν μη τι άλλο, κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι εγκατέλειψε το καράβι μαζί με τους ποντικούς.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΥΚΑΡΙΑΡΑ την ψήφο μας. Ολοι γι’ αυτήν γνοιάζονται, πλην όμως αυτή το παίζει δύσκολη και δεν φαίνεται να γνοιάζεται για κανέναν. Η κατσίκα έπαψε προ πολλού να τρώει ταραμά.
ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΗ οργάνωση ή οργανωμένη ανοργανωσιά; Και το ένα και το άλλο μπορεί να είναι ο ορισμός του ελληνικού κράτους. Προπάντων το καλοκαίρι. Και ιδιαιτέρως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που είναι παχιές οι μύγες.
ΤΡΕΙΣ ΚΡΗΤΙΚΟΙ, δύο Ρεθεμνιώτες κι ένας Χανιώτης, στην 16μελή οργανωμένη συμμορία απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου. Αυτό έλειπε, να λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή!
ΟΤΑΝ ΕΓΡΑΦΑ τη στήλη, τα κρούσματα, και μη με ρωτήσετε ποια κρούσματα, ήταν 151. Οταν εσείς θα την διαβάζετε σίγουρα θα είναι περισσότερα. Δουλειά επιδημιολόγου ή λοιμωξιολόγου η μέτρηση;
ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ δήλωση μετανοίας! Να αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας το τσιγάρο και να αποδέχονται αδιαμαρτύρητα την ποινή των παρά μία τεσσαράκοντα ραβδισμών στην περίπτωση που ξανασυλλαμβάνονται να καπνίζουν δημόσια! Προς τον υπουργό Υγείας, Δημήτριο τον Μεγαλοπρεπή, η πρόταση. Για τους καπνίζοντες.
ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ οτι διά του σιγαρέτου λησμονεί ο άνθρωπος τας συμφοράς του. Εσο βέβαιος ότι εάν το σιγαρέτον έλειπεν από τον κόσμον, ουδέποτε ο άνθρωπος θα είχεν ανάγκην αυτού, δια να λησμονήση τας συμφοράς του. Είμαι σίγουρος ότι αν ζούσε τη σήμερον ημέρα ο πολύς Πολύβιος Δημητρακόπουλος δεν θα είχε καμια αντίρρηση ν’ αλλάξει στη "Χρυσή Διαθήκη" τον οίνον με το σιγαρέτον.
ΚΑΠΟΤΕ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ βρήκε ένα δειλό στρατιώτη να κρύβεται στα μετόπισθεν την ώρα της μάχης. “Πώς σε λένε;” τον ρώτησε οργισμένος. “Αααααλέξανδρο!”, απάντησε εκείνος τρέμοντας. Ο Μέγας Αλέξανδρος του είπε. “Η θα αλλάξεις διαγωγή ή θα αλλάξεις όνομα”.
“… Αν δεν μπορείς σοφός δάσκαλος να γενείς/ που με το ήθος και τις γνώσεις σου/ η πλανεμένη νιότη στο καλύτερο θα βαίνει,/ γίνε πηγή ενάρετης ζωής/ που όποια ψυχή διψά, θα πάει να πιει/ και τ’ όνομά σου με χαρά θα το μαθαίνει…”
Από το ποίημα “Αν δεν μπορείς”, του Γεωργίου Αθαν. Σαρκόπουλου
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)