ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ 7/7 – 13/7
Εκδηλώσεις
• Συναυλία ρεμπέτικου τραγουδιού θα παρουσιάσει η Χορωδία Χανίων, η Ρεθεμνιώτικη χορωδία “Chorus 87” και η μικρή λαϊκή ορχήστρα του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων, την Τετάρτη 8 Ιουλίου, στις 9 μ.μ., στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου.
• Παράσταση με διάφορα είδη χορών από τη σχολή χορού “Εν χορώ”, την Παρασκευή 10 Ιουλίου, στις 9 μ.μ., στο θέατρο Αν. Τάφρου.
• Συναυλία στο στάδιο Περιβολίων θα πραγματοποιήσει στις 11 Ιουλίου το συγκρότημα των Scorpions.
• Συναυλία για δύο πιάνα με τις διακεκριμένες πιανίστριες Λίλια Μπογιατζίεβα και Τζένια Μανουσάκη διοργανώνει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στον χώρο του, το Σάββατο 11 Ιουλίου, στις 8.30 μ.μ.
• Ανοιχτό Εργαστήρι Σχεδίου “Η ελιά με άλλο μάτι” με διδασκαλία της εικαστικού Ρένα Σταλενβερκ το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιουλίου, στις 5 μ.μ. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί μέσα στους ελαιώνες στο “Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης”, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Για συμμετοχή στο 6983348410.
• Ενα παραδοσιακό αντάμωμα διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Γηγενής” την Κυριακή 12 Ιουλίου, στις 9 μ.μ., στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου.
• Εκδήλωση μνήμης και τιμής του Εθνικού Αγωνιστή Καπετάν Παύλου Γύπαρη διοργανώνει η Κοινότητα Αση Γωνιάς στις 12 Ιουλίου, ημέρα Κυριακή, στην Αση–Γωνιά.
• Η Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων διοργανώνει τη Δευτέρα 13 Ιουλίου το πρωί από τις 10 έως τη 1 και το απόγευμα από τις 7 έως τις 8.30, συνάντηση με τον αγαπημένο συγγραφέα των παιδιών Βαγγέλη Ηλιόπουλο.
Εκθέσεις
• Εκθεση ζωγραφικής “Πέρα από το Πραγματικό: Απόηχοι του σουρεαλισμού στην Ελλάδα” στη Δημοτική Πινακοθήκη έως 21 Αυγούστου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 7 – 10 μ.μ., Σάββατο 10 π.μ. – 2 μ.μ. Η είσοδος είναι 2 ευρώ και 1 ευρώ τα μαθητικά – φοιτητικά εισιτήρια.
• Εκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο “Ελαίας Γη / Τhe Mediterranean Olive Grove” και θέμα την ελιά, στο “Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης” στο Δρομόνερο Χανίων έως 30 Αυγούστου. Από Τετάρτη έως Κυριακή 1 – 9 μ.μ. Δευτέρα – Τρίτη κλειστά.
ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΣΕΝΑΛΙ
Εκθεση κόμικς
Συνεχίζεται στο Μεγάλο Αρσενάλι (ενετικό λιμάνι), η έκθεση κόμικς με τους καλύτερους και τις καλύτερες των νέων ταλέντων και δημιουργών κόμικς από την Ελλάδα, όσους βραβεύτηκαν στον 8ο πανελλήνιο διαγωνισμό του «9» της Ελευθεροτυπίας.
Η έκθεση πραγματοποιείται για 8η χρονιά στα Χανιά και έχει γνωρίσει ιδιαίτερη επιτυχία καθώς από την καρδιά του λιμανιού περνούν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες φίλοι των κόμικς οι οποίοι πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους προσέρχονται με ενθουσιασμό. Η έκθεση γίνεται με πρωτοβουλία τις μηνιαίας χανιώτικης εφημερίδας «Πυξίδα της πόλης» σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και το περιοδικό «9» της Ελευθεροτυπίας. Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 12 Ιουλίου και είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10 π.μ. ως τις 2 μ.μ. και από τις 7 ως τις 11 μ.μ.
ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Η παιδική
βιβλιοθήκη
γιορτάζει
Η παιδική – εφηβική βιβλιοθήκη του Δήμου Σούδας κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας και γιορτάζει διοργανώνοντας εκδηλώσεις για τους μικρούς της φίλους.
Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο "Μουσείο Τυπογραφίας", ενώ την Τετάρτη 15 Ιουλίου, στις 9.30 π.μ., θα λάβει χώρα το "Παιχνίδι του μεσοκαλόκαιρου" για παιδιά ηλικίας 8 έως 13 χρονών, που διοργανώνεται για 6η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με τον κ. Κυριάκο Βασιλομανωλάκη, στον προαύλιο χώρο του Ναυταθλητικού Κέντρου Σούδας. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 8 Ιουλίου.
Την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 9.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί Τουρνουά Σκακιού στον χώρο του Ναυταθλητικού Κέντρου Σούδας. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 10 Ιουλίου.
Την Παρασκευή 17 Ιουλίου, στις 9 π.μ., τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν κατασκευές με πηλό και στη συνέχεια να παίξουν διάφορα παραδοσιακά παιχνίδια. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 10 Ιουλίου.
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στον χώρο της βιβλιοθήκης ή στο τηλ. 2821089070, τις εργάσιμες μέρες και ώρες.
ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ
Στο Διαδίκτυο πέρασε ο Σιναϊτικός Κώδικας
Λονδίνο
Προσβάσιμες στο Διαδίκτυο είναι πλέον περί τις 800 σελίδες του Σιναϊτικού Κώδικα, του αρχαιότερου χειρογράφου που περιέχει το πλήρες Κείμενο της Καινής Διαθήκης και μέρος της Παλαιάς Διαθήκης.
Οι χρήστες του Ίντερνετ δεν έχουν παρά να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.codexsinaiticus.org.
Σύμφωνα με το BBC, η ψηφιοποίησή του έγινε με τη συνεργασία βρετανικών, γερμανικών, αιγυπτιακών και ρωσικών ινστιτούτων.
«Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της ανθρωπότητας» δήλωσε ο προϊστάμενος του Τμήματος Μεσαιωνικών Χειρογράφων και Χειρογράφων των Πρώιμων Χρόνων τής Βρετανικής Βιβλιοθήκης του Λονδίνου, δρ Σκοτ ΜακΚέντρικ.
«Το ηλικίας 1.600 ετών χειρόγραφο ανοίγει ένα ‘παράθυρο’ στην εξέλιξη του Χριστιανισμού και παρέχει στοιχεία για το πώς μεταδόθηκε το μήνυμα της Βίβλου από γενιά σε γενιά» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η ψηφιοποίηση του Κώδικα για τους ερευνητές.
Ο Σιναϊτικός Κώδικας χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα και ανακαλύφθηκε στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι συντάχθηκε σε 50 αντίγραφα, κατ’ εντολή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, όταν ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται η Μονή.
Τον Κώδικα ανακάλυψε ο Γερμανός μελετητής Κόνσταντιν φον Τίσεντορφ, ο οποίος σταδιακά τον μετέφερε στη Ρωσία. Το 1935 το τότε σοβιετικό καθεστώς πούλησε το χειρόγραφο στο Βρετανικό Μουσείο, όπου και έκτοτε βρίσκεται.
Ο Κώδικας είναι γραμμένος σε κεφαλαιογράμματη τετραγωνισμένη ελληνική γραφή και αποτελούνταν από 1.460 και πλέον σελίδες.
ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΙΤΕΡ ΓΟΥΟΡΝΤ
Γη, ένας αφιλόξενος πλανήτης!
Αθήνα
Τα τελευταία 50 χρόνια οι περισσότεροι άνθρωποι, ειδικοί και μη, σκέφτονται τη Γη σαν ένα καλόβολο μέρος, που κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την ισορροπία του, ώστε η ζωή να συνεχίζει να αναπτύσσεται πάνω στον πλανήτη μας, παρά τις πάσης φύσης "τρικλοποδιές" που βάζουν οι άνθρωποι και ο τεχνολογικός πολιτισμός τους. Η ιδέα αυτή, που προβλήθηκε εμβληματικά ως η "Υπόθεση της Γαίας" από τον βρετανό επιστήμονα Τζέημς Λάβλοκ, έχει προωθήσει στα μυαλά πολλών ανθρώπων την αντίληψη ότι η Γη συμπεριφέρεται σαν ένα είδος γιγάντιου ενιαίου "ζωντανού" οργανισμού, με τα πολύπλοκα οικο-συστήματά της να αυτο-επιδιορθώνονται και να αλληλοσυμπληρώνονται, όταν κάτι πάει στραβά.
Τώρα, ένα νέο ανατρεπτικό βιβλίο από τον Πίτερ Γουόρντ, καθηγητή βιολογίας και γεωεπιστημών στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, έρχεται να παρουσιάσει την ακριβώς αντίθετη εικόνα: Η Γη, στην πραγματικότητα, είναι αφιλόξενη για τη ζωή και ίσως γι’ αυτό φταίει η ίδια η ζωή, η οποία, μέσα από τη διαρκή εξέλιξή της, έχει απρόσμενες και συχνά αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον της.
Αντί για την καλοκάγαθη θεά Γαία, ο Γουόρντ προτιμά τη μοχθηρή Μήδεια της ελληνικής μυθολογίας. Στο βιβλίο του "Η Υπόθεση Μήδεια: Είναι τελικά αυτο-καταστροφική η ζωή στη Γη;", που εκδόθηκε πρόσφατα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του πανεπιστημίου Πρίνστον, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι καλά θα κάνουν να χρησιμοποιήσουν τη διαθέσιμη τεχνολογία (π.χ. την τροποποίηση μικροβίων για διατροφικούς και ενεργειακούς λόγους) για να διαχειριστούν το φυσικό περιβάλλον τους, αλλιώς αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μιας δυνητικής εξαφάνισης αν η Γη αφεθεί μόνη της να διαχειριστεί τα του οίκου της.
Για να υποστηρίξει το επιχείρημά του, θυμίζει πόσες μαζικές εξαφανίσεις ειδών έχουν ήδη συμβεί στην ιστορία του πλανήτη μας, χωρίς καν ο άνθρωπος να είναι παρών και άρα να μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος ότι εξαιτίας του τα οικοσυστήματα αποσταθεροποιήθηκαν (όπως υποστηρίζει η υπόθεση της Γαίας).
Ο Γουόρντ αναφέρει διάφορα παραδείγματα που, όπως λέει, δείχνουν ότι η Γη έχει "εκδικητική" φύση, σαν τη Μήδεια που σκότωσε τα δύο παιδιά που είχε κάνει με τον Ιάσονα. Μεταξύ άλλων:
– Η εξέλιξη των οργανισμών που παράγουν οξυγόνο, δύο φορές οδήγησε τη Γη σε εποχές παγετώνων, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα, που είναι ζωτικό για τη φωτοσύνθεση, αφαιρέθηκε από την ατμόσφαιρα (εξαφανίζοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου) και έτσι η θερμοκρασία της Γης έπεσε δραματικά.
– Η εξέλιξη των πρώτων πραγματικών ζώων προκάλεσε την εξαφάνιση των περισσότερων μικροβίων, γεγονός που οδήγησε μεν σε πιο πολύπλοκες μορφές ζωής, αλλά, από την άλλη, και σε ένα τρομερά μικρότερο όγκο ζωντανής ύλης.
– Η εξέλιξη των πρώτων δασών, πριν 400 εκατ. χρόνια, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία του πλανήτη μας. Όμως οι ρίζες των δέντρων, καθώς εξαπλώνονταν, ανάγκασαν τους μέχρι τότε βράχους που ήσαν κάτω από την επιφάνεια, να εκτεθούν στην επιφανειακή φθορά, μια διαδικασία που επίσης οδήγησε στην αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και προκάλεσε μια νέα εποχή των παγετώνων πριν 90 εκατ. χρόνια.
Πολύτιμο το διοξείδιο του άνθρακα!
Σύμφωνα με τον Γουόρντ, αποτελεί τραγική ειρωνεία ότι αυτή την εποχή η Γη διαθέτει άφθονο διοξείδιο, το οποίο, ενώ θα έπρεπε να το αποθηκεύουμε σε μια "τράπεζα", γιατί κάποτε θα το χρειαστούμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το μειώσουμε. Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριό του, με βάση τις παρατηρήσεις για το τι έχει συμβεί στην ιστορία της Γης μέχρι τώρα, το διοξείδιο του άνθρακα αφαιρείται σταδιακά από την ατμόσφαιρα και αποθηκεύεται σε δέντρα, βράχους και ωκεανούς.
Οι διαδικασίες αυτές θα συνεχιστούν ώσπου το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα μειωθεί στα 10 μέρη ανά εκατομμύριο (από 380 μέρη που είναι σήμερα, εμφανίζοντας ανοδική τάση), οπότε δεν θα μπορούν πια να ζήσουν τα φυτά. Από τη στιγμή που θα εξαφανιστούν τα φυτά, μέσα σε 20 εκατ. χρόνια το οξυγόνο θα μειωθεί μόλις στο 1% της συνολικής ατμόσφαιρας και η ζωή, όπως την ξέρουμε σήμερα, θα σταματήσει.
"Τότε θα έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου θα είναι για πάντα αδύνατο να ξαναφέρουμε την ζωή και την βιοποικιλότητα πίσω. Θα είναι για πάντα αδύνατο να επαναφέρουμε μια ατμόσφαιρα πλούσια σε οξυγόνο. Αυτή δεν είναι η Γαία. Είναι το αντίθετο της Γαίας", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, επιμένοντας ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να εμπιστεύονται τις αυτορρυθμιζόμενες φυσικές διαδικασίες για τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη μας, γι’ αυτό πρέπει να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους (όσο τουλάχιστον περνάει από το χέρι τους).