Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024

ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS

Αθήνα
Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους ενώπιον του 4ου Ειδικού Ανακριτή, που ερευνά την υπόθεση της Siemens, οι τρεις από τους συνολικά δέκα κατηγορούμενους για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων, που φέρεται να έλαβε το 1999, από την εταιρεία, ο Θ. Τσουκάτος.
Τα λεγόμενα «παρένθετα» πρόσωπα, φέρονται να διέθεσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να παραλάβει ο κ. Τσουκάτος σταδιακά το επίμαχο χρηματικό ποσό, το οποίο ο ίδιος ισχυρίζεται ότι παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ. Οι κατηγορίες για τα παρένθετα πρόσωπα αφορούν τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της συνέργειας σε παθητική δωροδοκία.
Στους δύο από τους τρεις κατηγορούμενους επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση (5.000 ευρώ και 20.000 ευρώ), απαγόρευση εξόδου και υποχρέωση εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, ενώ στον τρίτο επιβλήθηκε μόνον ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Οι επτά συγκατηγορούμενοί αναμένεται να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες.
Στο μεταξύ, κρίσιμη χαρακτηρίζεται η εβδομάδα που ξεκίνησε χθες για τις εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens. Ενώπιον της Γερμανίδας εισαγγελέως Χίλντεγκαρτ Μπόιμλερ Χεσλ προσέρχεται και πάλι ο Μ. Χριστοφοράκος, ο οποίος φέρεται να επιθυμεί την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τα Νέα, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens φέρεται να θέλει να πετύχει την απαγγελία κατηγορίας στη Γερμανία, χωρίς όμως να αποκαλύψει όλους τους τελικούς αποδέκτες των χρημάτων στην Ελλάδα. Η ερμηνεία που δίνει ο συνήγορός του Στέφαν Κουρζάβε είναι ότι «δεν θέλει να παρασύρει πρόσωπα» και να «συγκλονίσει» το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Αλλωστε, στις δύο ανακρίσεις μέχρι τώρα ο Μιχ. Χριστοφοράκος φέρεται να μίλησε πολύ για το σύστημα της μίζας, τις διαδρομές που έκανε το πολιτικό χρήμα του 2% του τζίρου της Siemens Ηellas, το οποίο χειρίζονταν αποκλειστικά o ίδιος για την «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου», τις «ενισχύσεις» σε κόμματα, αλλά απέφυγε να αποκαλύψει ονόματα.
Πάντως, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», ο κ. Χριστοφοράκος ενοχοποίησε σε μεγάλο βαθμό πρώην στέλεχος στα κεντρικά της εταιρείας, που απεβίωσε 2003, «για μεγάλη σύμβαση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα».
Σε κάθε περίπτωση, μόνον η έρευνα της Μπόιμλερ Χεσλ μπορεί να ρίξει φως στις διαδρομές των χρημάτων προς την Ελλάδα, αφού τα δύο εντάλματα σύλληψής του από την Αθήνα αφορούν κατά κύριο λόγο τη σύμβαση με τον ΟΤΕ, για την οποία οι συνήγοροί του επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι ο πελάτης τους «δεν έχει καμία σχέση».
Οι δικηγόροι του Μιχ. Χριστοφοράκου ευελπιστούν ότι η προανάκριση που διενεργεί η Εισαγγελία του Μονάχου «θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα». Έτσι ο Μιχ. Χριστοφοράκος θα εξασφαλίσει ένα δεδικασμένο για ενδεχόμενα αδικήματα της περιόδου 2004 – 2007 και ταυτόχρονα θα παγώσει τη διαδικασία έκδοσής του στην Ελλάδα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα