Γενεύη
Οι χώρες του G8 δεν πρέπει να υποθέτουν ότι
η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι κοντά, ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, σε επιστολή του στον οικοδεσπότη της συνάντησης G8, Σύλβιο Μπερλουσκόνι,
που περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters χθες.
H επιστολή, η οποία προωθήθηκε σε όλους τους ηγέτες του G8 και με ημερομηνία 1 Ιουλίου, αναφέρει ότι οι επεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων φαίνεται ότι «ανέκοψαν την υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομίας», σταθεροποιώντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές και ενισχύοντας τη ζήτηση.
«Ωστόσο το 2009 παραμένει επικίνδυνη χρονιά. Τα πρόσφατα κέρδη μπορεί να αντιστραφούν εύκολα και ο ρυθμός της ανάκαμψης το 2010 παραμένει κάθε άλλο παρά βέβαιος», έγραψε ο Ρ. Ζέλικ .
«Αναγνωρίζω ότι κάποιες αναπτυγμένες χώρες εξετάζουν τώρα ένα μείγμα πολιτικής, θεωρώντας ότι η ανάκαμψη είναι προ των πυλών. Για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, είναι ακόμα πολύ νωρίς να σκεφτεί κανείς τέτοια μέτρα».
Συγκεκριμένες δεσμεύσεις και έργα,
ζητά ο Ζ. Μπαρόζο
Tην ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη διεθνής απάντηση σε θέματα, όπως η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, η ανεργία, το παγκόσμιο εμπόριο και η κλιματική αλλαγή, θα τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8), που θα συνέλθει από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου, στην Ακουίλα της Ιταλίας.
Σε συνέντευξη Τύπου, χθες στις Βρυξέλλες, εν όψει του G8, ο Ζ. Μπαρόζο είπε ότι στη Σύνοδο αυτή θα πρέπει να αναληφθούν δεσμεύσεις για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να διευκρινιστούν τα μέτρα ενίσχυσης προς τους φτωχότερους πληθυσμούς του πλανήτη.
Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, είπε ότι θα τονίσει την ανάγκη διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου και θα καλέσει όλες τις χώρες να επιβεβαιώσουν τον στόχο για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, κατά 50%, ως το 2050.
Επιπλέον, όλες οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες να μειώσουν τις εν λόγω εκπομπές στο ίδιο χρονικό διάστημα κατά 80% τουλάχιστον και να καλύψουν σημαντικό μέρος της απόστασης με την επίτευξη σοβαρών μεσοπρόθεσμων μειώσεων, ενώ ανάλογες προσπάθειες πρέπει να καταβάλουν όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες.
«Στόχος είναι, να δοθεί ώθηση στις αναδυόμενες οικονομίες, ώστε να είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα για να μειώσουν από κοινού τις εκπομπές αερίων κάτω από το επίπεδο της συνήθους επιχειρηματικής δραστηριότητας», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος, κατά τη διάσκεψη θα τονίσει, επίσης, τις οικονομικές προοπτικές, που υπάρχουν για μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Για την παγκόσμια οικονομία, ο πρόεδρος της Επιτροπής θα καλέσει την Ομάδα των Οκτώ να στείλει ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη αντίστασης στις πιέσεις εφαρμογής πολιτικής προστατευτισμού στις συναλλαγές και τις επενδύσεις σε μια εποχή οικονομικής κρίσης.
Λόγω των σοβαρών κοινωνικών επιπτώσεων, που έχει η παρούσα κρίση, ο Μπαρόζο είπε πως θα απευθύνει έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στον πολίτη και να χαραχθούν κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές απασχόλησης για την προστασία των πολιτών και των θέσεων εργασίας με προοπτική την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, «οι κοινωνικές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση αναμένεται να διαρκέσουν και για το λόγο αυτό απαιτούνται μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία σημειώνει αύξηση».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εκπονηθούν στρατηγικές εξόδου από την κρίση με στόχο την οικονομική ανάκαμψη, αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών των χωρών μελών που, λόγω της κρίσης, παρουσιάζουν επιδείνωση.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην διεξαχθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ιουλίου για την εκλογή του νέου προέδρου της Επιτροπής, ο Μπαρόζο είπε ότι η απόφαση για τον ορισμό της ημερομηνίας της διεξαγωγής της ψηφοφορίας είναι αρμοδιότητα της Ευρωβουλής.
«Όταν θα είναι έτοιμες οι πολιτικές ομάδες, εγώ είμαι έτοιμος για διάλογο», ανέφερε και σημείωσε ότι στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου είχε την ομόφωνη στήριξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η υποψηφιότητά του διαθέτει μια «σαφή πλειοψηφία» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Ζ. Μπαρόζο κατέληξε τονίζοντας ότι πριν τις ευρωεκλογές ήταν ο μοναδικός υποψήφιος και οι όποιες συζητήσεις διεξάγονται για άλλη λύση, ή ενδεχόμενη υποψηφιότητα, αποτελούν «αναξιόπιστες εικασίες».