Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Το γενετικό υλικό, που είχαν συλλέξει οι αστυνομικές αρχές και ταυτοποιήθηκε “δένει” στην υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τον 30χρονο από την Επισκοπή, τον έναν από τους τρεις Pεθυμνιώτες,  που έχουν συλληφθεί από την περασμένη Παρασκευή και μαζί με έναν ακόμα συγκατηγορούμενο του φέρονται να είναι οι δύο από τους τέσσερις που είχαν φυσική παρουσία στην απαγωγή. Συγκεκριμένα, το γενετικό υλικό του 30χρονου βρέθηκε σε περιτύλιγμα κασέτας που είχε σταλεί στη γυναίκα του εφοπλιστή, ως αποδεικτικό ζωής του Περικλή Παναγόπουλου, και αυτό του δεύτερου ταυτοποιήθηκε στο παπούτσι του εφοπλιστή.  
Την ίδια στιγμή, στους δύο ακόμα Ρεθυμνιώτες που συνελήφθησαν το μεσημέρι της Παρασκευής, στην Αγία Γαλήνη και στην παραλία της πόλης, έχει απαγγελθεί η κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ενώ οι ίδιοι αρνούνται κατηγορηματικά την όποια εμπλοκή τους στην υπόθεση.
Συνολικά, 16 άτομα εμπλέκονται στην υπόθεση, ένας ακόμα καταζητείται, ενώ οι πέντε από αυτούς είναι έγκλειστοι σε διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας και κάποιοι, όπως ο Παναγιώτης Βλαστός, φέρονται ως οι “εγκέφαλοι” της απαγωγής.
Για το ίδιο θέμα το in.gr μετέδωσε ότι "ταυτοποιήθηκαν οι δύο από τους τέσσερις απαγωγείς του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ενώ βρέθηκαν σε φυλακή και δύο κινητά που χρησιμοποιήθηκαν για την απαγωγή. Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης, μετά τις αποκαλύψεις, ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας.
Συγκεκριμένα, ταυτοποιήθηκε γενετικό υλικό (DNA) του Απόστολου Πετράκη και του Χαράλαμπου Μουστάκα σε αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν από την απαγωγή μέχρι την απελευθέρωση του εφοπλιστή.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Πετράκης και Μουστάκας είναι δύο από τους τέσσερις που είχαν φυσική παρουσία στην απαγωγή". Ο Πετράκης είναι ο Ρεθεμνιώτης που είχε καταγωγή από τα Χανιά.
ΟΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ
Η είδηση της σύλληψης και της απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος των τριών Ρεθυμνιωτών (εκ των οποίων ο ένας σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας έχει καταγωγή απλά από τα Χανιά) αποτελεί το βασικότερο θέμα συζήτησης τις τελευταίες ημέρες στο νομό Ρεθύμνου και ενώ την ίδια ώρα οι συνήγοροι που έχουν αναλάβει την υπεράσπισή τους πήραν μόλις αργά χθες στα χέρια τους τις ογκώδεις δικογραφίες. Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM Ρεθύμνου, “Πρώτη Γραμμή”, ο δικηγόρος του 32χρονου κατηγορουμένου από την Αγία Γαλήνη, κ. Παντελής Φουρφουλάκης είπε πως “ο εντολέας μου δεν φέρεται κατά το κατηγορητήριο να έχει άμεση εμπλοκή στην απαγωγή του Παναγόπουλου. Του αποδίδεται μόνο ότι επρόκειτο να βοηθήσει στο μέλλον εκείνους, οι οποίοι συμμετείχαν ως ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί στην απαγωγή του Παναγόπουλου. Ο εντολέας μου αρνείται κατηγορηματικά και τις πράξεις που του αποδίδονται και τη μεθόδευση που έχει γίνει σε αυτήν την υπόθεση”. Ο κ. Φουρφουλάκης υποστήριξε ότι η κατηγορία του άρθρου 187 του Π.Κ. για την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης επελέγη για να είναι δυνατή η διαδικασία του αυτοφώρου, μόνο και μόνο για να κρατηθούν οι προσαχθέντες, και πρόσθεσε πως για τον νεαρό που κατηγορείται μέχρι χθες δεν υπήρχε ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή.  
“Εμφανίζεται ως μεγάλη αστυνομική επιτυχία, όμως δεν έχουν βρεθεί ακόμα τα χρήματα. Άρα, εγώ θεωρώ ότι δεν είναι αστυνομική επιτυχία, και δεν μπορούν να μιλάνε για τέτοια μόνο με τη προσαγωγή 16 κατηγορουμένων. Πρόκειται για διογκωμένη υπόθεση 100%”, είπε ακόμα ο κ. Φουρφουλάκης, μιλώντας στον Team Fm και ξεκαθάρισε ότι δεν του αποδίδεται εμπλοκή σε καμία άλλη υπόθεση, που αφορά στους υπόλοιπους κατηγορουμένους.
Για τον δεύτερο, τον 38χρονο ρεθυμνιώτη η καταγγελία είναι η ίδια και αυτός αρνείται κατηγορηματικά ότι εμπλέκεται σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την υπόθεση απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου. Θεωρείται πιθανό ότι και οι δύο προσήχθησαν με βάση τηλεφωνικές συνομιλίες που φέρονται να τους αποδίδονται από τις διωκτικές αρχές.
Για τον 30χρονο από την Επισκοπή φαίνεται πως οι κατηγορίες είναι περισσότερες, καθώς του αποδίδεται κατ’ αρχήν φυσική παρουσία στην υπόθεση Παναγόπουλου και θεωρείται ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν αυτός που έκανε τις διαπραγματεύσεις με την σύζυγο του εφοπλιστή, Κατερίνα Παναγοπούλου τις ημέρες που ο απαχθείς κρατούνταν από τους απαγωγείς του. Άλλωστε, από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά την απελευθέρωσε του Περικλή Παναγόπουλου είχε διαρρεύσει ότι ο άνθρωπος που μιλούσε με την κα Παναγοπούλου είχε βαριά κρητική προφορά και γι’ αυτό και ήταν γνωστός ως ο “κρητικός”.
ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
H μαρτυρία μιας γυναίκας, ένας μεταφορέας χρημάτων, δύο εγκλήματα και δεκάδες καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες 6 φακέλων, από τον υπερσύγχρονο «κοριό» της ΕΥΠ αποτελούν τα ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος της «σκληρής εγκληματικής οργάνωσης» που δρούσε τα τελευταία χρόνια, μέσα και έξω από τις φυλακές.
«Γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια ποιοι είναι οι οργανωτές της απαγωγής, πώς σκόπευαν να ξεπλύνουν τα λύτρα, ποιοι είχαν φυσική παρουσία και ποιοι συμμετείχαν σε βοηθητικούς ρόλους. Υπάρχουν συντριπτικά, αδιάσειστα στοιχεία ενοχής, υπάρχουν ομολογίες», υποστήριξε κατά τη διάρκεια της επίσημης αστυνομικής ανακοίνωσης ο διοικητής Ασφάλειας Αττικής, Γιάννης Δικόπουλος.
«Υπάρχουν επίσης όλες οι συνομιλίες των βασικών πρωταγωνιστών με εξαιρετικές λεπτομέρειες για το στήσιμο των συμβολαίων θανάτου. Ποιος ήταν ο στόχος, ποιος έκανε την παραγγελία, ποιος θα το εκτελούσε και πόσα χρήματα θα λάμβανε», αναφέρουν αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής σχετικά με τις υπόλοιπες εγκληματικές δραστηριότητες της ομάδας.
Ωστόσο, μόνο δύο από τους συλληφθέντες φέρονται να έχουν ομολογήσει. Οι υπόλοιποι είναι αρνητικοί και κρατούν σκληρή στάση απέναντι στους αστυνομικούς. Οι έρευνες επικεντρώνονται στον εντοπισμό του κρησφύγετου και οι αστυνομικοί «χτενίζουν» περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Κορίνθου.
Υπολογίζεται ότι η κύρια ανάκριση, στην οποία παραπέμφθηκε η τεράστια υπόθεση, θα φωτίσει και άλλες υποθέσεις, κυρίως συμβολαίων θανάτου, αλλά και θα βρει κάποια άκρη με τα χρήματα.
Τα λύτρα της απαγωγής είναι μέγα ζητούμενο για τις Αρχές, διότι αυτό το τεράστιο ποσό είναι τροφή και προσδοκία για την αντίσταση του οργανωμένου εγκλήματος, με νέες ομάδες που θα συσταθούν άμεσα ή μελλοντικά.
Επίσης η ανεύρεση των λύτρων και του κρησφύγετου θα προσδώσει απτά στοιχεία στη δικαστική διαδικασία.  
Το σχέδιο της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου αποδίδεται από την Αστυνομία στον Παν. Βλαστό, βαρυποινίτη για απόπειρες ανθρωποκτονίας αστυνομικών, σε μάχη στην οποία σκοτώθηκε ο αδελφός του.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες για τον εντοπισμό του κρησφύγετου της σπείρας που οργάνωσε την απαγωγή, αλλά και στην ανεύρεση των λύτρων για την απελευθέρωσή του.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εξετάζουν ιδιαίτερα δύο ομολογίες που φέρονται να έχουν στα χέρια τους. Εγκέφαλος της σπείρας που είχε οργανώσει την απαγωγή Παναγόπουλου, φέρεται ότι είναι ο Παναγιώτης Βλαστός, βαρυποινίτης στις φυλακές Τρικάλων.
Τέσσερις είναι ήδη κρατούμενοι σε φυλακές, ενώ ένας αναζητείται. Οι 16 εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες και μετά την άσκηση διώξεων πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη. Ως αναμφισβήτητη επιτυχία των ελληνικών διωκτικών αρχών χαρακτήρισε τη σύλληψη των μελών της συμμορίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, δύο από τα 214 παράνομα κινητά που έχουν κατασχεθεί σε τρεις φυλακές της χώρας από τις Αρχές το τελευταίο εξάμηνο, φέρεται ότι βοήθησαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος.
Όπως τόνισε ο υπουργός σε έξι φυλακές της χώρας εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα εντοπισμού κινητών με αντίστοιχες συσκευές, πρόσθεσε ότι έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι στα κελιά, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος προστασίας μαρτύρων.
Όσο για το Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά τη σύστασή του, θα ασχοληθεί με το θέμα των κινητών τηλεφώνων που μπαίνουν στις φυλακές παρά την απαγόρευση και τις άδειες των κρατουμένων.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας λίγο πριν μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκαν στις φυλακές της χώρας 214 κινητά τηλέφωνα. Τα δύο ήταν συγκεκριμένων ατόμων και ήταν αυτά που βοήθησαν στο ξεκαθάρισμα της υπόθεσης απαγωγής Παναγόπουλου.
Κατά δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, εξάλλου, σε τρεις φυλακές της χώρας, χωρίς όμως να τις κατονομάσει, τοποθετήθηκαν μηχανήματα εντοπισμού κινητών τηλεφώνων. Επιπλέον, μέσα στο καλοκαίρι θα αποφασιστεί αν θα μπουν αντίστοιχα μηχανήματα σε όλες τις φυλακές, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν και μηχανήματα φραγής κινητών τηλεφώνων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα