Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Μόσχα
Στη Μόσχα έφτασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποιώντας τριήμερη επίσκεψη -η πρώτη του στη ρωσική πρωτεύουσα. Ο Μπ. Ομπάμα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με τη Ρωσία, οι οποίες θα καλύψουν σειρά θεμάτων.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε συναντήσει τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ για πρώτη φόρα τον περασμένο Απρίλιο στο Λονδίνο στο πλαίσιο της συνόδου της G20. Όπως έχει δηλώσει επιδιώκει να διαμορφώσει μαζί τον Ρώσο ομόλογό του μία καλή προσωπική σχέση.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τις εξαιρετικές συνομιλίες που είχαμε στο Λονδίνο» δήλωσε ο Ομπάμα κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Ρώσο ομόλογό του στο Κρεμλίνο.
«(Είμαστε αισιόδοξοι) ότι σε μια σειρά θεμάτων -ασφαλείας, οικονομικών, ενεργειακών, περιβαλλοντικών- οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν περισσότερα κοινά από διαφορές και ότι εάν εργαστούμε σκληρά σε αυτά μέσα στις επόμενες ημέρες μπορούμε να σημειώσουμε εξαιρετική πρόοδο για να ωφεληθούν οι κάτοικοι και των δύο κρατών» πρόσθεσε.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες «θα κλείσουν ορισμένες σελίδες του παρελθόντος και θα ανοίξουν νέες σελίδες».
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, σήμερα το πρωί. Ο Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του αναγνώρισε την ισχύ που έχει ακόμα ο Βλ. Πούτιν στο ρωσικό πολιτικό σύστημα αλλά του είχε καταλογίσει ψυχροπολεμική νοοτροπία που δεν συνάδει με το νέο πνεύμα των ρωσοαμερικανικών σχέσεων.
Κεντρικό σημείο των συνομιλιών θα είναι η νέα συνθήκη περιορισμού των πυρηνικών όπλων που θα αντικαταστήσει τη START 1 που εκπνέει στο τέλος του έτους. Στο παρασκήνιο οι συνομιλίες συνεχίζονται κυρίως για πόσο μεγάλες θα είναι οι περικοπές στον αριθμό των κεφαλών που θα συμφωνήσουν οι δύο πρόεδροι.
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές οι ηγέτες θα υπογράψουν μία προσωρινή συμφωνία -πλαίσιο και στη συνέχεια να ζητήσουν από τους διαπραγματευτές να παρουσιάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο μία λεπτομερέστερη συνθήκη.
Ανάμεσα στα σημεία τριβής των δύο πλευρών είναι το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ για την ανατολική Ευρώπη, η προοπτική της οποίας έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας που έχει απειλήσει με δυναμική επέμβαση. Ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε τις «ευαισθησίες» της Ρωσίας για αυτό το ζήτημα απέρριψε τη σύνδεσή της με τις συνομιλίες για τα πυρηνικά ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Ρωσία θα πειστεί να συνεργαστεί στην ασπίδα, όπως της έχει προταθεί.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε τη θέση της Ρωσίας ότι η μείωση των πυρηνικών κεφαλών συνδέεται με την απόσυρση της αντιπυραυλικής ασπίδας αλλά δήλωσε αισιόδοξος για «μία λογική λύση».
Ο πόλεμος στο Καύκασο το καλοκαίρι του 2008 έφερε τις δύο χώρες σε αντιπαράθεση. Η επιθυμία των ΗΠΑ να ενταχτούν στο ΝΑΤΟ η Γεωργία και η Ουκρανία είχε προκαλέσει και αυτή την έντονη αντίδραση της Ρωσίας.
Στο μέτωπο του Αφγανιστάν, στο οποίο η κυβέρνηση Ομπάμα σκοπεύει να δώσει περισσότερο βάρος καθώς σταδιακά εγκαταλείπει το Ιράκ, Ρωσία και ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν βρει μία φόρμουλα συνεργασία. Η Μόσχα έχει επιτρέψει τη διέλευση μη στρατιωτικών φορτίων προς τις αμερικανικές δυνάμεις και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Πιθανή είναι και η επέκταση της συμφωνίας για μεταφορά και πολεμικού υλικού.
Ο Λευκός Οίκος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ομπάμα στη Μόσχα, ανακοίνωσε συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία επιτροπής που θα έχει ως στόχο να υπάρξει ένας απολογισμός των μελών του στρατιωτικού προσωπικού που έχουν χαρακτηριστεί αγνοούμενοι από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Η επιτροπή θα αποτελείται από τέσσερις ομάδες που θα ασχοληθούν με τους αγνοούμενους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του Πολέμου της Κορέας, του Βιετνάμ, του Ψυχρού πολέμου και του πολέμου στο Αφγανιστάν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα