Επιστολή
της “Μικρής
Κιβωτού
του Νώε”
Σε κάδους σκουπιδιών κάποιοι το περασμένο Σάββατο πέταξαν ζωντανά τα σκυλάκια τους. Τα ζώα εντόπισε ο Φιλοζωϊκός Σύλλογος Χανίων: “Η Μικρή Κιβωτός του Νώε”.
Η πρόεδρος του συλλόγου Σίλκι Βρόμπελ υποστηρίζει σε επιστολή της στα “Χ.Ν.” ότι “το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν ένα ακόμα από τα πιο ανατριχιαστικά και άκρως απογοητευτικά, καθώς κατέστησε και πάλι σαφές το πόσο ελάχιστα ενδιαφέρεται η μεγαλύτερη μερίδα των Χανιωτών για τα ζώα τους.
Και με έκανε να καταλήξω στο ότι δεν είναι πλέον δυνατόν να κλείνουμε τα μάτια μας ενώπιον αυτού του πολύ απλού γεγονότος: Ολοι υποκριτικά φωνάζουν και λυπούνται τα άμοιρα ζώα ρίχνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη στην εκάστοτε κυβέρνηση και στους δήμους, οι οποίοι πρέπει να βρουν μια λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Ε, λοιπόν όχι, κύριοι! Είστε εσείς όλοι, κάθε πολίτης χωριστά, που πετάτε ένα κουτάβι στα σκουπίδια, που κλείνετε ανυπεράσπιστα μικρά γατάκια ζωντανά σε πλαστικές σακούλες, για να πεθάνουν! Είστε εσείς, που αφήνετε τον σκύλο σας χωρίς επιτήρηση να γυρνάει στην πόλη και τελικά να πληγώνεται ή να σκοτώνεται εξαιτίας της αδιαφορίας σας.
Θα αφήνατε ποτέ το ανήλικο παιδάκι σας να τριγυρνάει στους δρόμους χωρίς επιτήρηση, ανάμεσα στ’ αυτοκίνητα και σε άλλους απρόβλεπτους κινδύνους; Ποιος ευθύνεται αν ο σκύλος ή οι γάτες σας μένουν έγκυοι δύο με τρεις φορές τον χρόνο;
Ποιος εγκαταλείπει αβοήθητα αυτά τα πλάσματα στα χωράφια και στους κάδους των σκουπιδιών, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες αυτού του Σαββατοκύριακου;
Πώς θα σας φαινόταν αν σας εγκατέλειπαν αβοήθητους όταν θα είστε γέροι και άρρωστοι και χρειάζεστε περισσότερη αγάπη και στοργή, όπως δεν χρειαζόσαστε ποτέ πριν, ακριβώς όπως συνέβη σε εκείνη τη γέρικη σκυλίτσα που βρήκαν αλλοδαποί εργάτες να αργοπεθαίνει από πείνα και δίψα;”.
Ακόμα η ίδια υποστηρίζει:
“Ο σκληρόκαρδος ιδιοκτήτης αυτής της σκυλίτσας, που την είχε τουλάχιστον δώδεκα χρόνια, δεν μπόρεσε να δείξει τη στοιχειώδη ευαισθησία και αξιοπρέπεια ώστε τουλάχιστον να πάει το ζωάκι αυτό, που υπέφερε από καρκίνο, στον γιατρό και να του κάνει ευθανασία. Οι άνθρωποι στα Χανιά αναρωτιούνται απορημένοι αναμεταξύ τους αλλά και μέσω του Τύπου και της τηλεόρασης, γιατί υπάρχει μείωση του τουρισμού στην περιοχή μας. Από τα αποτελέσματα των ρεπορτάζ καταδεικνύεται ότι μια σημαντική αιτία είναι το ότι οι Ευρωπαίοι αρνούνται να επισκεφθούν έναν τόπο, όπου κακοποιούνται τα ζώα. Ρωτήστε τον γείτονά σας: Δεν είναι βάρβαρο ν’ αφήνει τον σκύλο του δεμένο έξω στον ήλιο, χωρίς σκιά, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, μέσα σε μεταλλικά βαρέλια που μετατρέπονται σε φούρνο το καλοκαίρι; Θα σας άρεσε εσάς να ζήτε έτσι; Είμαστε όλοι πλάσματα του Θεού, δείξτε επιτέλους έλεος για εκείνους που δεν μπορούν να κραυγάσουν ζητώντας βοήθεια. Για το μόνο πράγμα, για το οποίο φωνάζετε είναι, το να ζητάτε βοήθεια από τις Αρχές. Ομως, οι Αρχές ή ο δήμαρχος δεν είναι εκείνοι που πετάνε αβοήθητα ζώα στους δρόμους. Είσαι εσύ κι εσύ κι εσύ!
Η οργάνωσή μας, «Η μικρή Κιβωτός του Νώε» εδώ και περίπου είκοσι χρόνια προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και να φροντίσει τα πληγωμένα και άρρωστα ζώα.
Προσπαθούμε να μεγαλώσουμε τα μικρά και άστεγα ζωάκια και όλα αυτά τα χρόνια θεραπεύσαμε και σώσαμε τουλάχιστον δέκα χιλιάδες ζώα.
Αγοράσαμε ένα κομμάτι γης, το οποίο προσφέραμε στις Αρχές, έστω κι ως προσωρινό καταφύγιο ζώων έχοντας ως απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός μόνιμου θεραπευτικού κέντρου για αναξιοπαθούντα ζώα, επανδρωμένο με έμπειρο προσωπικό. Εκεί θα περιθάλπονται τα ζώα μέχρις ότου βρεθεί μία οικογένεια για το κάθε ένα από αυτά. Δεν επιθυμούμε τη δημιουργία ενός γκέτο ζώων αλλά την προώθησή τους προς τα σπίτια ζωόφιλων ανθρώπων.
Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνοι οι δήμαρχοι των διαφόρων περιοχών υπεύθυνοι για τη χάραξη της κοινωνικής πολιτικής σχετικά με τη φροντίδα των ζώων. Ολοι εκείνοι που αγαπούν τα ζώα και ενδιαφέρονται για την ευημερία τους, όπως και όλοι εκείνοι που ενδιαφέρονται για την Κρήτη και για τη δημόσια εικόνα της στο εσωτερικό της Ελλάδας και στον Ευρωπαϊκό χώρο, πρέπει να δράσουν από κοινού για την επίλυση του προβλήματος. Πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους και να παλέψουν οι ίδιοι για τα δικαιώματά τους και για τα δικαιώματα των ζώων.
Ο μικρός μας οργανισμός παλεύει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως δεν είναι δυνατόν να επιλύσουμε ολομόχανοι το τεράστιο αυτό πρόβλημα.
Είσαι εσύ και εσύ και εσύ υπεύθυνος. Μπορείς με την ψήφο σου, με τη δράση σου να βοηθήσεις ώστε ν’ αλλάξει το καθεστώς μεταχείρισης όλων αυτών των δυστυχισμένων ζώων”.