Από 21 ως 25 Σεπτεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο το 12ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο .
Το συνέδριο που οργανώνεται από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάντηση των αρχαιολογικών, ιστορικών, φιλολογικών και εθνολογικών σπουδών της Κρήτης.
Το φετινό συνέδριο έχει ως θεματικό άξονα τις μετακινήσεις ανθρώπων, ιδεών, αγαθών, με αφετηρία ή κατάληξη την Κρήτη.
Η έναρξη του θα γίνει την Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, ώρα 17.00, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και στην εναρκτήρια συνεδρία εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής θα μιλήσει ο πρόεδρός της, καθηγητής Γρηγόρης Σηφάκης. Η συνεδρία περιλαμβάνει την πρώτη ολομέλεια με ομιλητές τον αρχαιολόγο Gerald Cadogan, αντιπρόεδρο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, και τον ‘Αγγελο Χανιώτη, καθηγητή αρχαίας ιστορίας στο πανεπιστήμιο Πρίνστον.
Από την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου.
Κατά τις εργασίες του συνεδρίου θα παρουσιαστούν συνολικά 361 πρωτότυπες ανακοινώσεις από 514 Έλληνες και ξένους ερευνητές, κατανεμημένες σε τρία τμήματα που αντιστοιχούν στις τρεις μεγάλες χρονικές περιόδους της Κρητικής ιστορίας: την προϊστορική-αρχαία ελληνική, τη βυζαντινή-μεσαιωνική και τη νεότερη.
Γλώσσες του Συνεδρίου είναι η ελληνική, η αγγλική, η γαλλική, η γερμανική και η ιταλική και ως θεματικός άξονας έχουν οριστεί για όλα τα τμήματά του οι μετακινήσεις -ανθρώπων, ιδεών, αγαθών- με επίκεντρο, αφετηρία ή κατάληξη το νησί της Κρήτης.
Ο επιστημονικός θεσμός των Διεθνών Κρητολογικών Συνεδρίων, της μεγαλύτερης συνάντησης των αρχαιολογικών, ιστορικών, φιλολογικών και εθνολογικών σπουδών της Κρήτης, ξεκίνησε το 1961 από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου για την αποκατάσταση της οποίας στη σημερινή της μορφή μερίμνησε η ΕΚΙΜ. Το Συνέδριο πραγματοποιείται ανά πενταετία, διαδοχικά σε καθεμιά από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες (νομούς) της Κρήτης. Τώρα επιστρέφει στην κοιτίδα του, το Ηράκλειο, και οργανώνεται πάλι -για έκτη φορά στην ιστορία του θεσμού- από τον ιδρυτή του, την ΕΚΙΜ.
«Ζωτικής σημασίας για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου είναι η υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, των Μινωικών Γραμμών και της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης Ηρακλείου (ΔΕΠΤΑΗ)» αναφέρουν οι οργανωτές του συνεδρίου .