Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Καλοκαιρινά μπουρίνια και στο βάθος οι “Μουσώνες”

Γράφει ο
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΛΕΣΣΑΣ

Ίσως να το επιβεβαιώνουν οι μετεωρολόγοι, ότι η Νοτιοδυτική Ευρώπη, μέρος της οποίας είναι και η χώρα μας, εισήλθε στην κατηγορία των ηπείρων, που δοκιμάζονται απ’ το φαινόμενο των μουσώνων. Σ’ αυτές τις περιοχές πνέουν εποχιακοί άνεμοι τον μεν χειμώνα απ’ την ξηρά προς την θάλασσα, το δε καλοκαίρι απ’ τον ωκεανό προς την ήπειρο.
Σ’ αυτές τις γεωγραφικές εκτάσεις, όπως είναι η Ν/Α Ασία η Αυστραλία, η Ν.Αφρική και η Ν.Αμερική δημιουργείται το μουσωνικό κλίμα, το χαρακτηριστικό του οποίου είναι ξηρασία τον χειμώνα και βροχές το καλοκαίρι ένεκα της μεταφοράς τεραστίων ποσοτήτων υδρατμών απ’ τους οποίους προκαλούνται ραγδαίες υδατοπτώσεις. Στη χώρα μας οι καλοκαιρινές βροχοπτώσεις γινόντουσαν όχι με τέτοια συχνότητα και σφοδρότητα. Από φέτος βλέπουμε ότι οι συννεφιές, τα μπουμπουνητά, οι κεραυνοί και οι καταιγίδες κατάντησαν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο τον τελευταίο καιρό και μάλιστα κατά τις μεσημβρινές ώρες.
Λέγεται ότι οφείλεται στο σταμάτημα των μουσώνων στην Ν/Α Ασία. Μήπως, λοιπόν μετατοπίστηκε προς τα εδώ το μουσωνικό κλίμα; Μήπως μειώθηκε η ατμοσφαιρική πίεση, ελαττώθηκε η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ξηράς και θάλασσας και έπαψαν να πνέουν οι μουσώνες; Ποιες κλιματολογικές μεταβολές μας περιμένουν; Αποσταθεροποιήθηκε το παγκόσμιο κλίμα; Ο καθηγητής Φυσικής Ατμόσφαιρας του Παν. Αθηνών κ. Ζερεφός, έλεγε ότι "τα ακραία φαινόμενα με μεγάλη συχνότητα εμφάνισης θα μας επισκέπτονται τακτικά τα επόμενα χρόνια και η μεταβλητότητα του καιρού οφείλεται στην αποσταθεροποίηση του κλίματος. (Κ.τ.Επενδ. 20/8/05)
Πολύ σύντομα επαληθεύτηκε ο κ. καθηγητής. Το βλέπουμε ότι οι καύσωνες έγιναν παροδικοί, ο βαθμός των βροχοπτώσεων είναι εντονότερος, οι άνεμοι σφοδρότεροι. Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ηλιακή ενέργεια προς τη γη ελαττούται και οτι μετά 30 χρόνια θα φθάσει στο ελάχιστο όριό της, οπότε η συμπεριφορά του πλανήτη θα είναι τελείως διαφορετική απ’ την σημερινή.
Φταίμε οι άνθρωποι και θα το πληρώσουμε. Καταστρέφονται συνεχώς τα τροπικά δάση. Οι πόλεις έγιναν θερμοσυσσωρευτές με το τσιμέντο, την άσφαλτο, τα καυσαέρια, τα κλιματιστικά και τους άλλους ρύπους. Μειώνεται η ποσότητα του όζοντος στην ατμόσφαιρα και αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακος. Έχει διαταραχθεί η βιόσφαιρα της γης. Μια μικρή άνοδος της στάθμης της θαλάσσης δεν θα ΄ναι μακρυά, που θ’΄αναστρέψει τις κλιματολογικές συνθήκες του πλανήτη. Η φύση λοιπόν δεν τρελάθηκε. Λειτουργεί από μόνη της. Αν εμείς την αποδιοργανώσαμε, εκείνη προσπαθεί να μας δείξει το δικό της πρόσωπο, τον "αλτρουισμό" της προς τα πλάσματα της, παρά την αβελτηρία τους.
Η κλιματολογική "μεταβλητότητα" μας αναγκάζει να προσαρμοστούμε, για να επιζήσουμε με τα όπως τα ονομάζουμε "ακραία καιρικά φαινόμενα". Με την άρδην μεταβολή του καιρού, την απότομη και βίαιη, που δεν είχαμε συνηθίσει στην δική μας "εύκρατο ζώνη" πρέπει να συνηθίσουμε. Για να μπούμε σιγά σιγά σ’ άλλες πρακτικές σ’ όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, στις μετακινήσεις μας, στις γεωργικές καλλιέργειες, στις συνήθειές μας.
Τα ξαφνικά συννεφιάσματα κατά τα ζεστά μεσημέρια, οι ολιγόλεπτες καταιγίδες – μπουρίνια, η αποπνικτική υγρασία κ.ά. μας προειδοποιούν ότι κάτι θα συμβεί στο περιβάλλον, που για μερικούς παρατηρητές είναι σημεία μιας προετοιμασίας του πλανήτη, να υποδεχθεί μια νέα περίοδο ψυχρού κλίματος, παρόμοια της εποχής των παγετώνων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα