Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Επιστροφή της Αμμοχώστου
ζητά ο Δ. Χριστόφιας
Λευκωσία
Θέμα επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της προς όφελος και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου εγείρει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε επιστολή που απέστειλε στον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο κ. Χριστόφιας εισηγείται την αποστολή εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών εμπειρογνωμόνων στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, με στόχο την προετοιμασία για το άνοιγμα της πόλης και την ανοικοδόμησή της.
Στην επιστολή του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, τη συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979, η οποία προνοεί την επιστροφή, κατά προτεραιότητα, των Βαρωσίων (κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου), χωρίς αυτό να εξαρτάται από τη συζήτηση των άλλων πτυχών του Κυπριακού.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο Χοσέ Ντιάζ δήλωσε στο ΡΙΚ πως τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν ότι τον Οκτώβριο θα αρχίσει το στάδιο του «πάρε-δώσε», στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που θα οδηγήσει την προσπάθεια για λύση. Ο κ. Ντίαζ είπε ότι πιθανόν στις συναντήσεις, οι οποίες έχουν προγραμματισθεί μέχρι τον Οκτώβριο, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εισέλθουν σ’ αυτό που μπορούμε να αποκαλέσουμε δεύτερη ανάγνωση των θεμάτων, που ήδη έχουν συζητηθεί, και να δουν πού μπορούν να πετύχουν περαιτέρω συμφωνία. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα δουν ποια θέματα θα αφήσουν για το τελικό στάδιο του «πάρε-δώσε».
Ο κ. Ντίαζ είπε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή έως το τέλος του χρόνου.
Τέλος, χαρακτήρισε «συνταγή αποτυχίας» τυχόν χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία και τόνισε ότι κύριοι της διαδικασίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ν/σ περί διαφάνειας
στις επιχειρήσεις
Αθήνα
Σε συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ σχετικά με την επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που ενσωματώνει δύο κοινοτικές οδηγίες για τη διαφάνεια στα οικονομικά των επιχειρήσεων και στην απλούστευση διαδικασιών συγχώνευσης ή διάσπασης εταιρειών.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ιω. Μπούγας, οι οδηγίες στοχεύουν στη βελτίωση της εποπτείας της εταιρικής διακυβέρνησης και στην απλοποίηση της νομοθεσίας, που ισχύει για τις εταιρείες, περιορίζοντας τα διοικητικά βάρη.
Εξάλλου, προβλέπεται μεγαλύτερη δημοσιοποίηση και διαφάνεια στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις και εκθέσεις των εταιρειών και των ομίλων, αντιμετωπίζοντας σε μεγάλο βαθμό τυχόν οικονομικές ατασθαλίες, ενώ παράλληλα διευκολύνονται περαιτέρω οι διασυνοριακές επενδύσεις.
Με τις υπό ενσωμάτωση οδηγίες διευρύνεται το πλαίσιο εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων σχετικά με τα πιστωτικά ιδρύματα και τις ανώνυμες ασφαλιστικές εταιρείες.
Ειδικότερα, οι ανώνυμες εταιρείες θα υποχρεούνται πλέον να περιλαμβάνουν πληροφορίες (λ.χ. φύση και επιχειρηματικός στόχος των εκτός ισολογισμού διακανονισμών της εταιρείας και οι επιπτώσεις τους) στο προσάρτημα των ετήσιων οικονομικών τους για συναλλαγές, κάτι που δεν ήταν υποχρεωτικό ως σήμερα.
Υποχρεούνται, επίσης, χάριν της διαφάνειας οι εισηγμένες ανώνυμες εταιρείες να περιλαμβάνουν στην ετήσια έκθεσή τους και δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης για να καθίσταται κατανοητή η σύνθεση και ο τρόπος λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και των διαχειριστικών και εποπτικών οργάνων, ενώ θα αναλύονται και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου.
Τέλος, με άλλη διάταξη του υπό κατάθεση νομοσχεδίου απαλείφεται η έως σήμερα υποχρέωση να εξετάζεται η συγχώνευση, ή διάσπαση εταιρειών, εφόσον υπάρχει ομοφωνία του 100% των μετόχων, ενώ δεν θα απαιτείται κατάθεση έκθεσης εμπειρογνώμονα, όπως ήταν υποχρεωτικό ως σήμερα.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Εμ. Στρατάκης εξέφρασε τη συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως διατύπωσε και  επιφυλάξεις. 

ΑΠΟ ΤΟΝ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ
Πρόταση για “κοινή δράση”
στα θέματα ασφάλειας
Θεσσαλονίκη
“Κοινή δράση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης” στα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης πρότεινε ο κ. Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σε εκδήλωση της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη, διαπιστώνοντας, ότι αυτή τη στιγμή «προωθείται η ατζέντα που έχει επιβάλλει στην κυβέρνηση ο ΛΑΟΣ».
Ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι σήμερα λαμβάνονται αποφάσεις για τα θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας χωρίς αντιστάσεις και εξαιτίας της σύγχυσης, της ταλάντευσης, όπως είπε, του ΠΑΣΟΚ. «Απαιτείται επειγόντως δημοκρατική απάντηση και στα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας», τόνισε ο κ. Κουβέλης και πρότεινε την ανάληψη πρωτοβουλιών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Εξάλλου, ο κ. Κουβέλης αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είπε ότι «στις 7 Ιουνίου εκδηλώθηκε αποφασιστικά και δυναμικά μεγάλη κρίση εκπροσώπησης στο δικό μας πολιτικό χώρο».
Αναφερόμενος στις μετεκλογικές εξελίξεις εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίθεσή του στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεργατικό σχήμα και όχι σχήμα που θα υποκαθιστά και θα ακυρώνει τον Συνασπισμό».  Στην εκδήλωση, με θέμα Πολιτικές εξελίξεις και ο ρόλος της Αριστεράς, παρευρέθηκε και ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα