Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Βρυξέλλες
Οι ανησυχίες για τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, καθώς και η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το πότε θα ανακάμψει η ευρωπαϊκή οικονομία, οδηγούν την ΕΕ σε μία περισσότερο ευέλικτη στάση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων.
Η αλλαγή στάσης της ΕΕ φάνηκε ξεκάθαρα στις προθεσμίες που έδωσε σε Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Λετονία και Λιθουανία για να μειώσουν τα ελλείμματα τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Στην Πολωνία και τη Λετονία δόθηκε παράταση μέχρι το 2012, ενώ στις υπόλοιπες χώρες έως τα τέλη του 2011.
Βεβαίως, αυτές οι χώρες δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι υποχρεώνονται να διατηρούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους κάτω από όρια που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (3% του ΑΕΠ).
Έτσι, φαίνεται ότι ανοίγει ένα «παράθυρο» και για την Ελλάδα, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί τον Οκτώβριο να ζητήσει -με πολλές πιθανότητες επιτυχίας- την παράταση του χρονοδιαγράμματος μείωσης του ελλλείμματος ως τα τέλη του 2011, αντί του 2010 που ισχύει σήμερα.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, ανέφερε ότι τα μέτρα για το 2009 κρίθηκαν «ικανοποιητικά» και ότι εκείνα τα οποία θα παρουσιάσει τον Οκτώβριο, «θα έχουν κυρίως διαρθρωτικό χαρακτήρα».
Τα μέτρα που αναμένονται το φθινόπωρο κινούνται σε δύο άξονες :
* μείωση των κρατικών δαπανών
* πάταξη της φοροδιαφυγής.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται:
* αύξηση ή κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης
* νέα τεκμήρια διαβίωσης,
* «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων,
* συγχώνευση ή κατάργηση φορέων του Δημοσίου,
* νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων
* αύξηση σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα.
Ο υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση σε ό,τι αφορά στα τέλη ταξινόμησης στην αγορά αυτοκινήτου.
Μεταξύ των θεμάτων, εξάλλου που απασχόλησαν το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Ecofin), ήταν και οι επιπτώσεις της κρίσης στους προσδοκόμενους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο υπουργός ανέφερε ότι «λόγω της κρίσης, η δυνητική ανάπτυξη στην ΕΕ μειώνεται κατά 1%» και ότι «για να υπάρξει αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αύξηση της παραγωγικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας».
Τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις της κρίσης είχαν εκφράσει νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Αλμούνια. Τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει, αλλά η ανάκαμψη δεν πρόκειται να αρχίσει πριν το 2010, υπογράμμισαν.
Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η χαμηλή εν δυνάμει ανάπτυξη θα δυσκολέψει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να μειώσουν τα ελλείμματα που έχουν αυξηθεί, λόγω των πακέτων αντιμετώπισης της κρίσης.
«Το ποσοστό της απασχόλησης είναι πιθανό να υποχωρήσει, η ανεργία να αυξηθεί, υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μία αληθινή κοινωνική κρίση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ
"Τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό ακόμα περισσότερο. Οι πόροι της οικονομίας δεν αξιοποιούνται σωστά. Το μόνο που ακούσαμε χθες από τον κ. Παπαθανασίου είναι η προειδοποίηση για νέα και πιο άγρια φοροεπιδρομή το φθινόπωρο. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να γίνουν δύο πράγματα. Δύο πράγματα που δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει και που είναι βέβαια το στοίχημα για την επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ", τόνισε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη.
"Ο κρατικός προϋπολογισμός, κουτσά – στραβά θα σχεδιασθεί. Από εκεί και πέρα και επί της ουσίας δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί ούτε για έναν μήνα", σχολίασε  ο ΛΑΟΣ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα