Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Νέα κυβέρνηση στην Κροατία
Ζάγκρεμπ
Ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση της Κροατίας, με επικεφαλής τη Γιάντρανκα Κόσορ, έδωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα προχθές η πλειοψηφία των βουλευτών της κροατικής βουλής στο τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης.
Τη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού στήριξαν 83 βουλευτές, ενώ 45 την καταψήφισαν. Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες 128 βουλευτές στη Βουλή των συνολικά 153 εδρών.
Η Γιάντρανκα Κόσορ, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Κροατίας, δεσμεύθηκε να κάνει γοργά βήματα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρώτη της κίνηση θα είναι η κατάρτιση προϋπολογισμού, τον οποίο θα καταθέσει προς έγκριση έως τις 15 Ιουλίου, όπως δήλωσε η ίδια. Η Γιαντράνκα Κόσορ, 56 ετών, πρώην δημοσιογράφος, ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Σαναντέρ, από τότε που ο πρώην πρωθυπουργός ανήλθε στην εξουσία το 2003, και υπουργός αρμόδια για θέματα οικογένειας και βετεράνων πολέμου.
Ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Κροατίας που διεκδίκησε το προεδρικό αξίωμα, το 2005, και αναμετρήθηκε και στο δεύτερο γύρο των εκλογών, με αντίπαλο τον νυν πρόεδρο Στιέπαν Μέσιτς, συγκεντρώνοντας ποσοστό 35%. Μετά την παραίτηση του Σαναντέρρ, στις 4 Ιουλίου του 2009, εξελέγη ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) νέα πρόεδρος του κόμματος και έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Κροατία που είναι ταυτόχρονα πρωθυπουργός και αρχηγός πολιτικού κόμματος.
Έχει λάβει το βραβείο «Χρυσή Πένα» της Κροατικής Δημοσιογραφικής Ένωσης και βραβείο από διεθνείς οργανώσεις για το ανθρωπιστικό της έργο.
ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Εθνοτικές αναταραχές
Πεκίνο
Με νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι Αρχές στην Κίνα τη συνεχιζόμενη εθνοτικού χαρακτήρα πλέον αναταραχή στην επαρχία Σιντζιάνγκ που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 150 ανθρώπους.
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, εκατοντάδες Χαν (είναι η κυρίαρχη ομάδα πληθυσμού στη Κίνα) βγήκαν στον δρόμο με μαχαίρια και ρόπαλα αναζητώντας Ουιγούρους σε προσπάθεια να «απαντήσουν» με τη βία στις επιθέσεις Ουιγούρων σε πολίτες.
Φώναζαν «υπερασπιστείτε την πατρίδα», αλλά σύντομα απωθήθηκαν από την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων. Δημοσιογράφοι στη περιοχή αναφέρουν ότι πολλοί κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι από φήμες όπως ότι οι Ουιγούροι θα δηλητηριάσουν το πόσιμο νερό. Αναφέρουν ακόμα δυσκολία στη χρήση κινητών τηλεφώνων και κρούσματα λογοκρισίας και παρεμπόδισης πρόσβασης στο Internet. Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για χθες τη νύχτα μέχρι τις οκτώ σήμερα το πρωί στο Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της επαρχίας «για την αποφυγή του χάους».
Σύμφωνα με τις Αρχές έχουν χάσει τη ζωή τους 156 άτομα.
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Στις ΗΠΑ
ο Σελάγια
Τεγκουσιγάλπα
Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο ανατραπείς πρόεδρος της Ονδούρας, Μανούελ Σελάγια προκειμένου να συναντηθεί με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.
Ο Σελάγια ελπίζει να εξασφαλίσει τη στήριξη των ΗΠΑ στις διπλωματικές προσπάθειες, προκειμένου να επανακτήσει την προεδρία της χώρας του.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «δίνουμε έμφαση στην ανάγκη για διάλογο προκειμένου να αποκατασταθεί ο ανατραπείς πρόεδρος, αλλά και η δημοκρατία στη χώρα».
Τη στιγμή που ο Σελάγια πετά για την Ουάσινγκτον, περίπου 3.000 οπαδοί του διαδηλώνουν στο κέντρο της Τεγκουσιγάλπα και απευθύνουν κάλεσμα σε εργατικά συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις να εντείνουν τον αποκλεισμό των δρόμων.
ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Μνημείο για τα θύματα
της 7ης Ιουλίου 2005
Λονδίνο
Φόρο τιμής στις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα κατά τη διάρκεια των βομβιστικών επιθέσεων της 7ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο, απέτισε ο πρίγκιπας Κάρολος, πραγματοποιώντας τα αποκαλυπτήρια μνημείου στο Χάιντ Παρκ.
Ο πρίγκιπας Κάρολος δήλωσε ότι η ημερομηνία των βομβιστικών επιθέσεων «έχει χαραχτεί στο μυαλό μας ως βίαιη εισβολή στις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων».
«Το κουράγιο τους μας έδωσε ελπίδα για το μέλλον» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν παρευρέθηκε επίσης στα αποκαλυπτήρια του μνημείου που αποτελείται από 52 στήλες, όσες και τα θύματα των επιθέσεων σε σταθμούς του μετρό και σε λεωφορεία.
Το μνημείο που θα παραμείνει μόνιμα στο Χάιντ Παρκ, κόστισε ένα εκατομμύριο λίρες Αγγλίας.